Romania va avea o sansa foarte mare odata cu schimbarea noii Administratii de la Washington, in sensul ca tara noastra va avea "un loc aparte" in plan regional si va fi "unul dintre pilonii" politicii externe a Statelor Unite ale Americii, a declarat, vineri seara, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, relateaza Agerpres.

"Cred ca vom avea o sansa foarte mare odata cu schimbarea noii Administratii. Ceea ce am vazut eu, prin diverse luari de pozitie, este ideea ca America sa nu mai fie cu prezenta militara peste tot in lume, ci sa aiba anumiti piloni pe care sa se bazeze prezenta intr-o regiune sau alta. Daca va uitati la harta Europei, evident Romania are marele avantaj - si dezavantaj in acelasi timp - de a fi intr-o zona strategica extrem de sensibila. Din acest punct de vedere, eu as putea paria pe faptul ca Romania va avea un loc aparte in aceasta zona si va fi unul dintre pilonii folositi de administratia americana in politica externa", a afirmat Melescanu la TVR1.

Potrivit acestuia, Parteneriatul strategic cu SUA se va dezvolta in perioada urmatoare, iar Romana trebuie sa arate ce "valoare adaugata" reprezinta din punct de vedere strategic, economic, militar.

"Va fi nevoie de un pic de rabdare, pentru ca temele pe care presedintele Trump le-a lansat in campania electorala - vorbesc de teme de politica externa mai ales - vor avea nevoie acum sa fie transformate in politici oficiale. Daca pana acum presedintele Trump era un om din afara sistemului, care venea cu idei care nu toate erau acceptate de sistem, de data aceasta va trebui sa-si promoveze ideile prin intermediul sistemului si sa le transforme in politici publice", a aratat seful diplomatiei romane.

In ceea ce priveste echipa presedintelui american, Teodor Melescanu a punctat ca este vorba de oameni cu experienta solida si cu un nivel de maturitate si mai ales cu o experienta practica in diverse domenii, fie administratie sau afaceri, ceea ce face ca acestia sa fie foarte bine pregatiti. "E vorba de o echipa de oameni cu spirit de initiativa si mai ales care stiu ce au de facut", a spus ministrul de Externe.

Melescanu a subliniat ca un alt element care trebuie avut in vedere este acela ca, la fel ca si la precedenta Administratie americana, un rol foarte important in privinta relatiilor externe il va juca vicepresedintele Mike Pence. "Va trebui foarte bine sa ne concentram pe un dialog care, asa cum l-am avut si cu Administratiile precedente, sa fie un dialog favorabil Romaniei si dezvoltarii raporturilor noastre cu SUA", a accentuat seful diplomatiei.

Referitor la initierea unor demersuri pentru stabilirea de contacte la nivel oficial cu noua Administratie de la Casa Alba, ministrul de Externe a precizat ca a avut loc deja o prima luare de contact prin vizita presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si a prim-ministrului Sorin Grindeanu la Washington, la ceremoniile de investire in functie a presedintelui Donald Trump. "Este o prima luare de cunostinta intre personaje politice importante din Romania si presedintele Trump", a spus Melescanu.

Acesta a mentionat ca, dupa ce se instaleaza noua echipa la Departamentul de Stat, "va trebui sa vedem in ce masura vom gasi interlocutorii potriviti pentru a pune la punct un program foarte clar si concret de contacte, de intalniri, de vizite si mai ales de proiecte concrete, care vor sta la baza relatiei dintre SUA si Romania".

Ministrul Melescanu a amintit ca ultimul presedinte al SUA care a venit in Romania a fost un presedinte republican, facand referire la presedintele George W. Bush, care s-a aflat ultima oara la Bucuresti in 2008 la Summitul NATO. "Cred ca dupa aceasta perioada vom putea sa privim cu optimism si la posibilitatea unei vizite a noului presedinte republican Donald Trump", a afirmat ministrul Afacerilor Externe.