Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat duminica la Craiova ca nu a renuntat la functia de primar pentru a castiga imunitate ducand-se in Parlament, asa cum au spus mai multi liberali pe retele de socilizare, si ca daca ar da timpul inapoi ar ruga din nou "oameni din mediul de afaceri sa sponsorizeze orasul".

In timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016, mai multie simpatizanti dar si membri ai organizatiei judetene Dolj a Partidului National Liberal au sustinut pe retele de socializare ca Lia Olguta Vasilescu va renunta la mandatul de primar in favoarea celui de parlamentar pentru a obtine imunitate, noteaza News.ro.

"Nu exista imunitate parlamentara decat pentru declaratiile politice. Restul e o gluma. De altfel, dosarul meu se afla in instanta. Cinci instante din Romania mi-au dat dreptate si au spus ca este ceea ce spuneam si eu: o facatura politica oribila. Cred ca cetatenii Craiovei si-au dat seama de acest lucru inaintea judecatorilor fara sa vada dosarul, ca urmare a scorului obtinut la alegerile locale si la alegerile parlamentare. Mai avem un termen pe 17, o contestatie facuta de DNA, daca acest dosar sa se intoarca sau nu la ei pentru a fi refacut din temelii. Sincer nu stiu cum ar putea sa il refaca pentru ca nu stiu cum vor putea sa imi dea inapoi o zi de libertate din viata mea in conditiile in care judecatorii au spus foarte clar ca mi s-a incalcat dreptul a aparare. Ceea ce este in acel dosar este logic pentru toata lumea de bun simt din aceasta tara, ca am facut un lucru bun", a explicat Lia Olguta Vasilescu intr-o conferinta de presa sustinuta duminica la Craiova.

Vasilescu a mai precizat ca daca ar da timpul inapoi tot ar cere oamenilor de afaceri din municipiu sa "sponsorizeze orasul".

"Si daca ma intrebati daca l-as mai face, de zece ori sa fiu in acea situatie, as face la fel. Adica sa rog oameni din mediul de afaceri sa sponsorizeze nu pe mine ci orasul in care si ei locuiesc si pe care si ei il vor sa fie mai frumos. Toate cele patru infractiuni de luare de mita sunt in capital electoral. In traducere libera, daca populatia are incredere in tine, trebuie sa faci puscarie. Dar iata ca totusi judecatorii care au avut acest dosar in mana au spus ce am spus si eu de cateva luni de zile, ca este o facatura oribila. Avem contestatia pe data de 17 si sunt convinsa ca dosarul se va intoarce la DNA asa cum sunt convinsa ca niciun judecator din Romania nu poate sa condamne pe cineva pentru faptul ca populatia are incredere in el si ca a vrut sa isi faca orasul mai frumos", a mai precizat Lia Olguta Vasilescu.

Lia Olguta Vasilescu trebuie sa se prezinte pe 17 ianuarie in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti unde se judeca contestatia DNA cu privire la decizia judecatorilor de camera preliminara a Tribunalului Bucuresti de a intoarce la procurori dosarul in care Vasilescu este acuzata de patru infractiuni de luare de mita.

Magistratul de la Tribunalul Bucuresti care dupa decizia Curtii de Apel a reanalizat in Camera preliminara dosarul in care sunt judecati primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu, Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, si Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociatii nonprofit, a dispus, in 15 decembrie, ca aceasta cauza sa fie restituita la Directia Nationala Anticoruptie.

Si in 6 octombrie, Tribunalul Bucuresti dispusese retrimiterea la DNA a dosarului Olgutei Vasilescu, pentru ca procurorii sa precizeze care sunt obiectul si limitele judecarii in cazul primarului Craiovei.

"Restituie cauza la Parchetul de pe langa ICCJ - DNA Sectia de Combatere a Coruptiei constatand neregularitatea actului de sesizare a instantei care atrage imposibilitatea stabilirii obiectului si limitelor judecatii cu privire la inculpatii Radu Cosmin Preda, Elena Daniela Popescu si Lia Olguta Vasilescu", se arata in decizia Tribunalului Bucuresti.

De asemenea, instanta a constatat "nulitatea relativa a actelor de urmarire penala privind pe inculpata Lia Olguta Vasilescu, prin incalcarea dreptului acesteia la aparare".

Decizia a fost contestata atunci de procurori la Curtea de Apel Bucuresti, care in 4 noiembrie a dispus ca dosarul Olgutei Vasilescu sa nu fie retrimis la DNA, ci sa revina la Tribunalul Bucuresti, pentru a fi judecat in Camera preliminara.

In 20 septembrie, la judecarea in Camera preliminara la Tribunalul Bucuresti, judecatorul a dispus excluderea actelor de urmarire penala "efectuate de ofiterii de politie judiciara fara a avea delegarea procurorului de caz". Instanta a exclus atunci si proba constand in interceptarea convorbirii ambientale dintre Ion Vlasceanu si Ionut Parvulescu, din 19 februarie, apreciind ca aceasta proba a fost obtinuta nelegal.

In 19 iulie, procurorii DNA au trimis-o in judecata pe Olguta Vasilescu, pentru luare de mita si spalare de bani, alaturi de Radu Cosmin Preda si Elena Daniela Popescu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa faca diverse sponsorizari.

Procurorii spun ca, in cadrul "donatiilor", Olguta Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, "ca urmare a exercitarii influentei sale politice", suma de 25.000 de euro pentru plata concertului sustinut de un artist strain.

Acesti bani si alti 25.000 de euro, a caror provenienta nu a fost stabilita de anchetatori, ar fi fost dati in preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat intreaga suma staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.