Ministrul PSD al Educatiei a ordonat politizarea functiilor de directori si directori adjuncti, afirma presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, care sustine ca nota semnata de ministrul educatiei privind numirea directorilor de scoli este ilegala.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Prima zi de mandat la Ministerul Educatiei - prima masura in detrimentul invatamantului romanesc. Ministru Educatiei a facut ce stie PSD mai bine: politizare. A renuntat la criteriile obiective de numire a directorilor pentru a instala clientela de partid la conducerea scolilor - fara concurs, fara criterii de performanta si fara onoare", declara Turcan.

"Faptul ca fostii directori care nu au promovat concursul pentru functiile de director sau director adjunct sau care nu au participat la concurs (pentru ca stiau ca nu sunt capabili sa-l promoveze) pot fi numiti pe aceste functii - este ca si cum un elev care nu a luat examenul de Bacalaureat primeste o diploma de BAC in alb, dupa ce se incheie examenul", spune ea.

PNL adreseaza un avertisment catre toti inspectorii generali spunand ca nota semnata de ministrul educatiei si secretarul de stat este ilegala si discriminatorie.

"NU se poate anula o prevedere din metodologia de concurs printr-o nota adresata Inspectoratelor. Acest tip de act se poate modifica doar printr-un alt Ordin de Ministru, adica printr-un act juridic cu o valoare echivalenta sau mai mare cu cea a actului modificat. Pe aceasta nota nu este semnatura unui jurist din minister, ceea ce inseamna ca Departamentul Juridic nu si-a asumat aceasta decizie. PNL ii avertizeaza pe toti inspectorii sa nu intre in acest joc de ilegalitate al PSD. Sa nu numeasca directori sau directori adjuncti pe baza acestui document, pentru ca ei vor fi cei care vor raspunde in fata legii, nu cei care au trimis nota catre inspectorate", sustine Turcan.

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat, sambata, pentru News.ro, ca a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior functiile respective, sa poata fi numite, temporar, in aceste posturi, pana la organizarea unui nou concurs, deoarece toate scolile din Romania trebuie sa aiba, de luni, directori.

Nastase a precizat ca a primit sesizari din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, potrivit carora constituie discriminare o nota a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, in functiile de director si director adjunct ramase vacante dupa concurs, sa fie numite persoane care au ocupat aceste functii in scolile respective si nu au participat la concurs, precum si persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.

Profesorii care nu au reusit sa promoveze concursul pentru posturile de directori si directori adjuncti in scoli vor putea ajunge insa in aceste functii, intrucat noul ministru al Educatiei a aprobat vineri un document ce prevede ca acestia vor avea dreptul sa ocupe functiile de conducere prin numire, a scris vineriZiarul de Iasi. Asadar, si cei care nu au intrunit punctajul necesar sau nu s-au prezentat la concurs pot sa isi ocupe scaunele in continuare, arata sursa citata.

Numirea se va face de catre inspectorul general, cu avizul consiliului de administratie al Inspectoratului. "Pot fi numite si persoanele care pana la data concursului au ocupat functii de director sau de director adjunct in unitatea de invatamant respectiva si nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise", se arata in adresa numarul 24187 din 06.01.2017.

Adresa este aprobata si semnata de noul ministru Pavel Nastase, precum si de proaspat numitul secretar de stat in Ministerul Educatiei, Liviu Pop.