Liviu Dragnea a cerut precizari Parchetului privind aducerea la cabinetele parlamentare a fostilor angajati, precum soferii, acuzand o prevedere "aberanta" a Codului penal

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 22:41 Actualitate | Politic


Liviu Dragnea
Foto: Guvernul Romaniei
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a trimis o solicitare pentru un punct de vedere procurorului general, Augustin Lazar, privind posibilitatea angajarii la cabinete a unor persoane sub riscul conflictului de interese, precum soferii, raspunsul fiind ca norma nu este reglementata, scrie News.ro. Catalin Predoiu (PNL) a spus ca Parlamentul ar trebui sa dea o lege prin care practica sa fie reglementata.

Scrisoarea trimisa de Liviu Dragnea ca presedinte al Camerei Deputatilor a fost adresata procurorului general, Augustin Lazar. Liderul PSD invoca statutul parlamentarilor, care permite angajarea personalului la cabinetele parlamentare, dar si un articol din Codul penal, 301, care reglementeaza conflictul de interese in cazul rudelor sau a colaboratorilor.

Mai exact, Codul penal interzice oferirea de foloase patrimoniale de catre un functionar catre rude sau catre persoane cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani. Asta ar impiedica si angajarea/reangajarea lor la cabinetele parlamentare. Scrisoarea lui Liviu Dragnea se refera strict la persoanele cu care un parlamentar a avut relatii comerciale, nu si a rudelor, avand in vedere ca statutul interzice expres aducerea rudelor la cabinete.

Raspunsul Ministerului Public nu a fost unul clar, Augustin Lazar spunand ca intelege preocuparea Parlamentului, "nicio precautie neputand fi apreciata ca excesiva", insa nu exista o norma generala in acest caz.

"Aceasta problema nu a format, pana in prezent, obiectul unei interpretari subsecvente legii. (...) Fara a ne pronunta intr-o problema potential litigioasa, ca opinie a Ministerului Public, apreciem ca, in rezolvarea acesteia, vor trebui observate cu atentie atat raportul dintre norma speciala si cea generala, cat si cronologia normelor juridice incidente", a scris Augustin Lazar.

Dragnea a insarcinat Comisia juridica sa elaboreze un punct de vedere asupra acestui raspuns. Discutia a pornit chiar in prima sedinta a Biroului Permanent al Camerei pe care a condus-o Liviu Dragnea, el afirmand ca exista situatii cu potential conflict de interese in angajarea si reangajarea unor consilieri la cabinete.

"S-a tot discutat despre acea prevedere aberanta din acel articol (al Codului penal - n.r.) in care se spune ca, daca ai avut un consilier la cabinet intr-un mandat trecut, dar si la primul mandat de parlamentar ai avut o functie sau iti aduci soferul, este acolo o prevedere in care este inchisoare de la 1 la 5 ani", a spus Dragnea, motivand cererea adresata procurorului general.

Dragnea face solicitarea si in contextul in care contractele de munca sunt facute pe perioada unui mandat, iar daca un parlamentar doreste sa reangajeze un consilier (devenit efectiv o persoana cu care a avut in ultimii 5 ani ani o relatie comerciala) poate intra sub incidenta articolului 301 din Codul penal privind conflictul de interese.

Dupa primirea raspunsului, in sedinta conducerii Camerei Deputatilor de saptamana trecuta, Liviu Dragnea a mai explicat ca nu doreste situatii de conflict de interese, iar Comisia juridica ar trebui sa elaboreze un punct de vedere.

"Nu cred ca trebuie sa fim in situatia in care orice parlamentar sa inceapa sa fie sub riscul incompatibilitatii sau al conflictului de interese printr-o prevedere pe care nu o intelege nimeni. Poate a fost o ratiune dar, si din raspunsul pe care l-am primit, cred ca si dumnealor au acelasi punct de vedere, dar nu au vrut sa scrie", a spus Dragnea, potrivit stenogramelor.

Vicepresedintele forului, Catalin Predoiu (PNL), a dat de inteles ca raspunsul Ministerului Public ar permite o lege de interpretare, care sa reglementeze aceste practici de angajare.

"Nu ne opreste nimic ca, la un moment dat, Parlamentul sa emita o lege de interpretare a acestui text de lege, in care sa spuna clar cum trebuie interpretat textul de lege si asta va  greva si instantele si parchetele. (...) Sa avem, in perspectiva, adoptarea unui text de lege care sa interpreteze cum vrea legiuitorul, care este vointa lui. Si atunci am clarificat lucrurile", a spus Predoiu.

Comisia juridica urmeaza sa elaboreze o solutie in acest caz.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26773 vizualizari

 • +15 (35 voturi)    
  TARA ARDE SI BABA... (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 23:31)

  Mawrkuss [anonim]

  Sa intelegem ca restul problemelor s-au rezolvat, si a mai ramas problema stringenta a soferilor domnilor parlamentari?!
  • +6 (10 voturi)    
   il preseaza rudele de la tara (Duminică, 8 ianuarie 2017, 10:56)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Mawrkuss

   de gradul 4, vor si ei sa fie angajati
   • +10 (10 voturi)    
    Atentie, a vorbit barbatul nr 1 al tarii! (Duminică, 8 ianuarie 2017, 12:48)

    BossuPSD [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Ma umfla plansul.
    Trecand la chestii mai serioase: pe cand o investigatie publica referitoare la conacul si masina BMW X3 a interlopei Alexandra Dragnea?
    Seful de santier de la conac are niste povesti foarte interesante de spus.
   • -1 (1 vot)    
    parere (Duminică, 8 ianuarie 2017, 17:31)

    StefanCrintea [anonim] i-a raspuns lui nick24

    Da ce rudele nu au dreptul la o bucata de paine? de unde sa o obtina de la opozitie? Hai fiti seriosi si demni de o cauza mai dreapta.
  • +8 (12 voturi)    
   aberatia maxima este ca acest individ face legi (Duminică, 8 ianuarie 2017, 11:10)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Mawrkuss

   aberatia maxima este ca acest individ face legi, legi pe care se pare ca nu le intelege :) si nu oricum ci din pozitia de presedinte al camerei deputatilor, presedinte al partidului cu cei mai multi parlamentari (aproape jumatate) si tot odata papusar al premierului in functie.
   • -1 (1 vot)    
    parre (Duminică, 8 ianuarie 2017, 17:34)

    StefanCrintea [anonim] i-a raspuns lui snowflake

    Bai gogulre tu crezi ca in palament comisiile juridice sunt in valoare de doi bani? Inseamna ca pana acuma asa o fost , dar nu mai merge. sa se rupa pisica, gata. Orice stire pe surse este manipulare, pentru naivi si prostime. Hai sa vanim cu lucruri serioase.
  • +2 (2 voturi)    
   Și coloana ofițială... (Duminică, 8 ianuarie 2017, 12:19)

   IorguII [utilizator] i-a raspuns lui Mawrkuss

   s-a rezolvatără? Căz n-o să meargă ditamai paralentar ca ultimul neica nima...
  • +2 (2 voturi)    
   Sa intelegem subterfugiul acestei "bune intentii" (Duminică, 8 ianuarie 2017, 13:12)

   ionioan [utilizator] i-a raspuns lui Mawrkuss

   Se poate ca dragnea se gandeste la modificarea codului penal din acest punct de vedere, de conflict de interese, dar care modificare va veni la pachet cu alte modificari....
 • +15 (37 voturi)    
  musteata (Duminică, 8 ianuarie 2017, 0:09)

  Pooky [utilizator]

  Deci musteata din imagine contesta dreptul unora de a fi soferi pe motiv de ,,conflict de interese", da' vrea sa fie el prim-ministru, chiar daca e condamnat cu suspendare.

  Suntem aici si te iubim, musteata.
  • +16 (26 voturi)    
   el oricum (Duminică, 8 ianuarie 2017, 1:55)

   NWalker [utilizator] i-a raspuns lui Pooky

   nu vrea nimic pt el. tot ce face e pt oamenii simpli si saraci ^_^
   • +7 (21 voturi)    
    Deci pentru el .. (Duminică, 8 ianuarie 2017, 2:08)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui NWalker

    ...caci el este foarte simplu. Daca o sa mai ramana, o sa faca si pentru cativa saraci, mai ales ca in parlament sunt destui noi saraci.
  • -2 (6 voturi)    
   e ca la radio erevan (Duminică, 8 ianuarie 2017, 13:02)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Pooky

   dragnea vrea sa iti poti lua sofer cu care ai mers si in care ai incredere si procurorul si basistii cica e coruptie.
   de asta suntem asa corupti, din cauza unor legi aberante, nu poti sa-ti angajezi o ruda la cabinet ca e conflict de intere. pai o ruda o angajezi ca este de incredere dar in romania cica nu e voie
  • -1 (1 vot)    
   parere (Duminică, 8 ianuarie 2017, 17:36)

   StefanCrintea [anonim] i-a raspuns lui Pooky

   gogule reformuleaza parerea matale. dac nu esti om al unui serviciu nu ai dreptul, esti in conflict de interes cu matre,, ai inteles?
 • +16 (30 voturi)    
  Adică să se facă o lege care... (Duminică, 8 ianuarie 2017, 1:57)

  Ion B [utilizator]

  să explice cum trebuie sa fie interpretată o alta lege!
  Mă întreb dacă mai este vreo alta țară care sa aibă o astfel de lege?
  • -1 (3 voturi)    
   + 50% +1 avantaj pt musteata (Duminică, 8 ianuarie 2017, 11:16)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Ion B

   asta trebuie sa rezulte din lege .
  • +2 (2 voturi)    
   ha, ha... (Duminică, 8 ianuarie 2017, 12:20)

   IorguII [utilizator] i-a raspuns lui Ion B

   Și nu ești mândru că ești român?! Ca România nu-i nici o altă țară!
 • +6 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 8 ianuarie 2017, 6:41)

  [anonim]

 • 0 (16 voturi)    
  Vad ca ori va faceti ca nu intelegeti,ceea ce (Duminică, 8 ianuarie 2017, 8:58)

  xrogo [utilizator]

  rau,pentru ca sunteti niste prefacuti,ori chiar nu intelegeti,asta insemnand ca nu va duce mintea,adica asa e facuta sau interpretata legea,ca eu daca am avut un angajat in legislatura trecuta si vreau sa-l angajez din nou in legislatura actuala nu pot,cica e incompatibilitate,desi omul in cauza are deja experienta si nu maitrebuie sa ia lucrurile de la inceput!
  • +8 (12 voturi)    
   pace (Duminică, 8 ianuarie 2017, 10:24)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Fii cuminte. Nu de grija soferilor sau a altor slujbasi moare individul...
  • +3 (7 voturi)    
   ai fost si esti iar parlamentar? (Duminică, 8 ianuarie 2017, 10:41)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   al doilea, al treilea sau . . . al saptelea mandat?
   Lasa bre ca va descurcati voi ca nu sunteti de azi de ieri. Iti dau si o idee poate te ajuta: dumneata domnule parlamentar iti angajezi ruda la cabinetul lui Dragnea iar Dragnea isi angajeaza finuta la cabinetul tau. Asta doar pe hartie. Ce zici merge? Normal ca la voi nu vine directia muncii sa verifice ceva. Astia merg doar la presedintie.
   • -1 (1 vot)    
    parere (Duminică, 8 ianuarie 2017, 17:39)

    StefanCrintea [anonim] i-a raspuns lui ty

    gogule da de ce sa nu o angajej la mine? ca numarul de someri tot va scadea cu unul. In cine poti sa ai mai mare incredere?
  • +2 (4 voturi)    
   Se gasesc si alti oameni cu experienta (Duminică, 8 ianuarie 2017, 10:45)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Sunt de exemplu cei care au colaborat cu alti deputati, sau oricine care are experienta profesionala pe baza cv ului si cazierului.
  • 0 (4 voturi)    
   exact, un sofer in care ai incredere? pa! (Duminică, 8 ianuarie 2017, 13:05)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   nu poti avea soferul din legislatura trecuta, chiar daca ai mers 4 ani si nu a avut vreun accident, nu a avut un stil agresiv. degeaba il vrei in continuare ca e "coruptie" :))
  • +2 (2 voturi)    
   si nici portofoliu ministerial nu a prins bietul (Duminică, 8 ianuarie 2017, 15:25)

   ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   sofer...chiar nu mai putea face Dragnea un minister si pentru el??un minister al personalului domestic in care ar putea si menajera ajunge secretar de stat...
  • 0 (0 voturi)    
   nu ar fi mai usor (Luni, 9 ianuarie 2017, 11:20)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   daca nu ar avea angajati. expresia"sa imi aduc soferul" spune totul ...
 • +7 (13 voturi)    
  haiducul (Duminică, 8 ianuarie 2017, 9:06)

  antiILICI [utilizator]

  Pai psd-ul este ca si haiducul: ia de la cei bogati si da la saraci.
  Numai ca la categoria bogati mai intra si cei care muncesc si au salarii decente si le-a placut sa munceasca ptr familie, copii, iar la saraci intra foarte multi asistati sociali de profesie gen locuitorii din Telemorman certati cu munca.
  Si uite asa tavalugul comunist care uniformizeaza tot a intrat in functiune.
  • -1 (3 voturi)    
   parere (Duminică, 8 ianuarie 2017, 17:40)

   StefanCrintea [anonim] i-a raspuns lui antiILICI

   oi fi matale bogatul de la care ia haiducul, sau esti un mancurt?
 • +3 (7 voturi)    
  Scoatem castanele din foc cu mana altora (Duminică, 8 ianuarie 2017, 9:28)

  pustiul [utilizator]

  Pai problema nu e legea, care e facuta foarte bine. Problema este la parlament.

  1. Pentru ca se angajeaza consilierii pe durata unui mandat doar.

  2. Pentru ca fiecare parlamentar isi aduce pe cine vrea el acolo, in loc sa existe un corp de consilieri profesionisti si specializati in diversele probleme ale parlamentului.

  Si pana la urma acesti consilieri de ce nu sunt functionari publici?
  • -2 (2 voturi)    
   parere (Duminică, 8 ianuarie 2017, 17:44)

   StefanCrintea [anonim] i-a raspuns lui pustiul

   la punctul 2 ai dreoptate , nu trebuie politizata toata conducereacel mul sectretarii de stat, hda hai sa vedeem la democratiile occidentale UK, USA. La guvern se schimba si coada de la matura. Gata restul raman inSLUJBA STATULUI, nu a agentilor diverselor servicii interne sau internationale, sau a soacrami vorba lui nea Gica Petrescu.
 • +7 (11 voturi)    
  Dragnea caută motive să schimbe legea. (Duminică, 8 ianuarie 2017, 10:02)

  asavreau [utilizator]

  Nu,nu-i pentru el este pentru bieții șoferi care cară ce fură ei.Trebuie puși oameni de încredere,rude apropiate și deci trebuie anulată chestia cu compatibilitatea.Așa au ajuns unii la pușcărie,turnați de șoferi.
  • +2 (4 voturi)    
   exact (Duminică, 8 ianuarie 2017, 10:59)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   si nu poate sa-t dea afara pe cei care au ramas din greaua mostenire.
  • 0 (2 voturi)    
   exact (Duminică, 8 ianuarie 2017, 10:59)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   si nu poate sa-t dea afara pe cei care au ramas din greaua mostenire.
 • +6 (8 voturi)    
  De ce aceiasi soferi si consilieri ?! (Duminică, 8 ianuarie 2017, 10:28)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Tocmai de'aia prevede legea sa ai alti angajati : transparenta si nu coruptie !
  Un sofer vechi , cunoscut ,conduce mai bine ?Nu ,dar cara gentile cu bani ,isi tine gura si nu "ciripeste" .
  Dragnea si PSD doreste oameni de incredere ,tocmai pt. a exista secretul faptelor ilegale ...
 • 0 (2 voturi)    
  Hmm (Duminică, 8 ianuarie 2017, 10:55)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Cred ca a vazut clipul ala de pe pagina lui Cretu si ceva s-a miscat in zona neuronului Bombonicii?
 • +3 (3 voturi)    
  Astia ar vrea sa avem cod penal.... (Duminică, 8 ianuarie 2017, 12:16)

  taro [utilizator]

  ca pe vreme lui domnitorilor din evul mediu.

  Domnul tarii sa imparta justitia!
 • -2 (4 voturi)    
  nu ma mir ca ati pierdut alegerile, (Duminică, 8 ianuarie 2017, 12:27)

  demaGOCU [utilizator]

  la ce "inteligenta" aveti. Va bubuie capul nu alta.
 • +6 (6 voturi)    
  mda (Duminică, 8 ianuarie 2017, 13:00)

  liviu_ [utilizator]

  prevederi aberante ale codului penal... ca de exemplu pedepsirea furtului, cercetarea parlamentarilor samd

  in stilul asta in vreo 2 ani o sa iesim din ue si o sa aderam la Africa...
 • 0 (0 voturi)    
  Vedeti dle Preacinstit daca nu l-ati facut (Duminică, 8 ianuarie 2017, 14:50)

  deval [utilizator]

  ministru ? Nu mai intrebati pe nimeni !!
 • 0 (0 voturi)    
  remarca (Duminică, 8 ianuarie 2017, 16:53)

  TicuUrsache [anonim]

  Nu stiu, dar permanenta problema pe care o ai, incercand sa dovedesti ca toate legile sunt proaste si ca tu esti atoate stiutor dovedesc ca esti paranoic. Si parca si foarte, foarte grav. Domnilor doctori, ianinte de a va mai inchide niste spitale cred ca aveti un client pe care ati evitat ani de zile sa-l remarcati si tratati! Spuneti adevarul pana nu va fi foarte tarziu!
 • -1 (3 voturi)    
  parere pertinenta (Duminică, 8 ianuarie 2017, 17:29)

  StefanCrintea [anonim]

  Daca parlamentarii sunt pe o legislatura, ministrii. secretarii de stat, subsecretarii de stat, directorii din ministere pana la coada maturii, de ce soferii informatori, turnatori etc sa ramana nemiscati? Ce nu avem chiar si pensionari cu permis de conducere care pot sa mai castige un ban pe langa pensie, chiar impozabil. In cine poate avea in credere un parlamentar, intr-un strain sau o ruda? Cum este explicat conflictul de interes ca am angajat o ruda sofer si nu un agent al unui serviu secret, poate chiar si strain?
 • +1 (1 vot)    
  nu mai pacaleste pe nimeni (Duminică, 8 ianuarie 2017, 17:55)

  Dedalus [utilizator]

  Parchetul nu are obligatia de a interpreta legea.

  Dragnea trebuia sa se adreseze direct instantei. Stie bine asta.

  Asa, e foarte clar ca e doar o scrisoare "de imagine". Adica, sa aiba de ce se lega in declaratii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by