Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in perioada de vacanta parlamentara - pana la inceputul sesiunii in luna februarie - a fost votata joi de Senat, apoi de Camera Deputatilor, cu 150 voturi "pentru" si 83 "impotriva". PNL, USR si PMP au votat impotriva proiectului, iar liberalii au auntat ca va contesta proiectul la Curtea Constitutionala, pentru ca abilitarea nu se poate face in domeniul legilor organice. "Aceasta lege va pica la Curtea Constitutionala" a spus deputatul PNL Mihai Voicu de la tribuna plenului.

Potrivit proiectului, Guvernul va putea emite ordonante simple in domeniile: finante publice si economie, administratie publica si dezvoltare regionala, sanatate, munca si protectie sociala, fonduri europene, educatie si cercetare, agricultura si dezvoltare rurala, turism, antreprenoriat si mediul de afaceri, mediu, comunicatii si societatea informationala, precum si pentru prorogarea sau modificarea unor termene prevazute in acte normative cu putere de lege.

"Ne surprinde ca nu tineti cont de avizul Consiliului Legislativ, care specifica foarte clar faptul ca abilitarea se face doar pentru domenii care nu fac obiectul legilor organice. Daca aceasta situatie nu e rezolvata la Camera Deputatilor, PNL va sesiza Curtea Constitutionala pentru incalcarea articolului 115 din Constitutie", a spus senatorul PNL Mario Oprea in plenul Senatului.

Acelasi argument a fost sustinut si in plenul Camerei Deputatilor de catre deputatul Mihai Voicu, afirmand ca in proiect nu s-a tinut cont de recomandarile Consiliului Legislativ.