Ana Birchall, propusa ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlament, ea declarand ca urmatorul proiect de tara al Romaniei este asigurarea presedintiei UE "imediat dupa aniversarea centenarului Marii Uniri", transmite News.ro. "Fiecare dintre noi putem sa facem acest lucru pentru a respecta si a iubi aceasta tara atat de frumos numita gradina Maicii Domnului", a spus ea.

Foto:

"Preluarea primei presedintii a Uniunii Europene in 2019, imediat dupa aniversarea centenarului Marii Uniri va reprezenta o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al Romaniei (...) Practic, vorbim de cel mai important proiect post-aderare care va trebui sustinut de toate fortele politice din Romania", le-a spus Birchall senatorilor si deputatilor din comisiile parlamentare.

Ana Birchall si-a continuat pledoaria cu expunerea principalelor obiective ale ministerului pe care urmeaza sa il conduca: tratament nediscriminatoriu pentru romani in Europa, aderarea la Schengen si eliminarea MCV.

Ministrul propus pentru Afaceri Europene a facut apel la societatea civila si la presa sa o sprijine in pregatirea presedintiei Consiliului Uniunii Europene, care va fi exercitata de Romania in prima jumatate a anului 2019.

"In pregatirea presedintiei, imi pun sperante inclusiv in societatea civila, in mass-media, sa fim parteneri in a arata inclusiv aceasta frumusete a Romaniei care este atat de bogata si de mult prea multe ori nepusa in valoare. Fiecare dintre noi putem sa facem acest lucru pentru a respecta si a iubi aceasta tara atat de frumos numita gradina Maicii Domnului", a spus Birchall.

Un alt moment tensiont al audierilor a fost creat dupa ce deputatul PMP Eugen Tomac s-a plans ca, dupa prezentarea facuta de Birchall, nu a mai ramas timp pentru intrebari.

"Domnule deputat, puteti lua cuvantul cu permisiunea celui care conduce sedinta. Nu era randul grupului dumneavoastra", l-a avertizat Gabriela Cretu, cea care conducea sedinta.

Reactia lui Tomac a fost sa paraseasca sala de sedinte. "Imi pare rau ca pierdeti oportunitatea, si luati din timpul colegilor, de a pune intrebari inteligente", i-a spus Cretu.

Ana Birchall a primit aviz pozitiv din partea comisiilor cu 18 voturi "pentru" si sapte voturi "impotriva".