Republicanii americani revin in forta la Washington, unde nu au mai detinut intreaga putere politica - la Casa Alba si in Congres - de 11 ani, iar in 2017 vor putea sa-si impuna ambitiosul program de reforme conservatoare, scrie AFP. `'Este o sansa unica in vietile noastre`', a declarat presedintele Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan, reales marti cu usurinta in post, potrivit News.ro.

"Este genul de lucru la care cei mai multi dintre noi nu puteau decat sa viseze", a adaugat el. "Poporul ne-a dat o putere unificata. Nu pentru ca este generos, ci pentru ca vrea sa vada rezultate", a continuat el, in hemiciclu, in prima zi a sesiunii celui de-al 115-lea Congres.

"Sa nu fim timizi si sa vizam un orizont mai luminos", a indemnat Paul Ryan. Republicanii dispun de o majoritate puternica in Camera - 241 de mandate la 194 -, si in mai mica masura in Senat - 52 la 48 de mandate. Donald Trump, care va prelua functia pe 20 ianuarie, este pe aceeasi lungime de unda cu congresmenii, impreuna cu care planifica de saptamani de zile sa abroge o parte a bilantului predecesorului sau Barack Obama. Insa primele ore ale noului Congres au aratat ca noul presedinte va continua sa creeze probleme. Donald Trump a criticat pe Twitter o reforma etica adoptata cu o zi inainte, pe neanuntate, de grupul majoritar, abandonata dupa doar cateva ore in fata controversei.