Vasile Dincu este ultima varianta pentru functia de premier luata in discutie de liderul PSD, Liviu Dragnea, marti seara, dupa ce in cursul zilei a fost vehiculat intens numele prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, au declarat mai multe surse politice pentru HotNews.ro.

Vasile DincuFoto: mdrap.ro

UPDATE 9.37Potrivit informatiilor HotNews.ro de la aceasta ora, propunerea cu care Dragnea va merge la Cotroceni este Vasile Dincu.

UPDATE 9.18 La aceasta ora incepe sedinta Comitetului Executiv al social-democratilor. Potrivit ulltimelor informatii vehiculate, este posibil ca Dragnea sa nu dezvaluie nici aici numele viitorului prim-ministru ci sa primeasca un mandat in alb pentru a-i inainta lui Klaus Iohannis un nume pentru conducerea viitorului guvern

UPDATE MiercuriTeleviziunile de stiri transmit ca marti seara a avut loc o intalnire intre Liviu Dragnea si 20 de organizatii PSD din tara care au avut scoruri foarte bune in alegeri, dar ca nici la aceasta intalnire nu a fost dezvaluit numele viitorului premier. Antena 3 sustine ca Vasile Dincu nu ar fi participat la aceasta discutie.

Potrivit Constitutiei, presedintele desemneaza un candidat la functia de premier in urma consultarilor cu partidele.

Numele lui Vasile Dincu a fost vehiculat inca din timpul campaniei electorale, insa liderul PSD a refuzat sa spuna pe cine va propune. Liviu Dragnea a declarat insa, in timpul campaniei, intr-un interviu pentru Antena 3 ca Dincu este un foarte bun prieten cu care a lucrat timp de mai multi ani si un sociolog pe care il apreciaza mult. Vasile Dincu, care a ocupat functia de vicepremier in guvernul Ciolos, n-a putut fi contactat. Sociologul clujean nu este membru de partid, fiind considerat un om al sistemului de catre baronii PSD. De aici si dificultatea de a-l impune partidului.

Potrivit surselor HotNews.ro, Dragnea i-ar fi propus, luni seara, prim-viceguvernatorului Florin Georgescu functia de premier din partea insa acesta ar fi refuzat in ciuda insistentelor liderului PSD. Se pare ca marti seara varianta Georgescu a picat definitiv. In ultimele zile au fost vehiculate mai multe nume de posibile variante de premier din esalonul doi: Marius Nica, fost ministru al Fondurilor Europene in guvernul Ponta si Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicatiilor sau Mihai Fifor.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a refuzat sa spuna atat in campanie, cat si dupa alegeri pe cine va propune la functia de premier. O lege din 2001 interzice unui condamnat penal sa ocupe functii in Guvern, prin urmare din punct de vedere legal Dragnea nu poate ocupa aceasta functie cat timp legea este in vigoare. Avocatul Poporului a anuntat ca va lua o decizie privind o eventuala sesizare la Curtea Constitutionala abia dupa formarea guvernului.

Potrivit unei surse HotNews.ro, neconfirmata insa de altele, exista posibila varianta ca, daca nu convinge partidul sa-l accepte pe Dincu, Liviu Dragnea s-ar putea propune formal la consultarile de maine cu presedintele Klaus Iohannis, urmand sa fie respins. Intr-un astfel de scenariu, Vasile Dincu ar avea mai mutle sanse sa fie acceptat de partid la a doua nominalizare.