Presedintele PMP, Traian Basescu, a anuntat, duminica seara, la B1 Tv, ca partidul pe care il conduce va vota impotriva validarii mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea, amintind ca in anul 2004 unui senator i-a fost invalidat mandatul desi nu fusese condamnat, ci doar cercetat pentru vot multiplu, potrivit News.ro.

Traian Basescu la B1Foto: Captura B1TV

"PMP va vota impotriva validarii mandatului lui Dragnea, ca asa e pe Regulament", a declarat Traian Basescu.

Intrebat daca el considera ca sta in picioare prevederea regulamentara in cazul liderului PSD, Basescu a spus ca, din punct de vedere legal, sta in picioare: "Eu cred ca legal sta in picioare, numai ca aici discutam de PSD, ceea ce inseamna ca la comisie se va da un aviz, la comisia de validare. Pozitiv sau negativ, nici n-are relevanta, apoi se va merge la vot in plen, unde PSD si ALDE vor vota pentru validarea mandatului. Si cu asta se incheie discutia, pentru ca la ei legea e buna doar cand le convine, nu si cand nu le convine."

Fostul sef al statului a adaugat ca Liviu Dragnea nu va putea fi nici premier in urmatorii patru ani, deoarece interdictia legala va fi in vigoare pe tot parcursul mandatului: "Cred ca a tinut foarte mult sa fie premier, de asta si-a si asumat si leadership-ul de imagine, pentru ca el a fost vectorul principal de imagine in campanie. Tocmai in speranta ca acest lucru il va avantaja sa ajunga premier, pe presiune publica. Insa, in opinia mea, nu va putea sa fie premier in acest mandat. In primul rand, din acelasi motiv pentru care acum nu poate fi desemnat de presedinte, acelasi motiv se va metine de-a lungul celor patru ani de mandat. Nu se schimba parametrii juridici."

Traian Basescu a calificat intentia lui Dragnea de a infiinta la partid o comisie de monitorizare a activitatii Guvernului drept un abuz si l-a comparat pe liderul PSD cu un "ayatolah": "Ei fac un lucru de tip Stat Islamic. Adica: punem un guvern, dar eu, ayatolahul, stau la partid in Kiseleff cu o echipa de ayatolahi si punem noi Guvernul si-l tinem sub control. Pe omul asta l-a dus mintea sa ofere public solutia specifica statelor islamice, cred ca s-a inspirat de la Iran. Guvernul este controlat, ministrii sunt controlati de Parlament, nu de o comisie de la partid. Este un abuz, strambam modul de functionare a statului. Sigur, orice partid isi cheama ministrii, trebuie sa fie informat partidul care da ministri. Dar de-aici pana la a crea o structura de control politic si executiv la partid distanta-i lunga."