Parlamentarii alesi in Bucuresti au fost invitati vineri sa-si preia certificatele de senatori si deputati castigate in urma scrutinului din 11 decembrie, de la ceremonie lipsind liderii PMP si ALDE, Traian Basescu, respectiv Calin Popescu Tariceanu, scrie News.ro. Seniorul Leon Danaila a urcat pe trepte cele trei etaje pana la sala unde avea sa aiba loc ceremonia. Fusese pacalit la intrarea in cladire ca liftul e stricat, desi acesta functiona perfect. "Naivitate de politician incepator", a comentat cineva.

Prof dr. Leon DanailaFoto: Facebook / Leon Danaila Pagina Oficiala

Inainte de aparitia primilor parlamentari alesi, o angajata a prefecturii le aduce jurnalistilor la cunostinta sentinta definitiva si irevocabila a judecatoarei care conduce Biroul Electoral de Circumscriptie al Bucurestiului. "Puteti filma, dar doamna judecator sa nu apara in imagini", spune ea spre stupefactia presei. "Si va rog sa nu-mi spuneti ca nu se poate, am peste 50 de ani si nu-mi spuneti voi mie cum se filmeaza", a mai continuat angajata prefecturii.

Primii care au venit sa-si ia mandatele de senatori si deputati au fost noii alesi social-democrati. Cei noi, mai timizi, s-au oprit sfiosi pe hol, neindraznind sa intre neinvitati in sala pregatita de ceremonie cu scaunele aranjate de-a stanga si de-a dreapta. Veteranii cu mai multe mandate la activ au intrat direct si s-au asezat pe scaunele de pe partea dreapta, astfel incat liberalii n-au avut alta solutie decat sa stea pe stanga. Cand aproape toata lumea se adunase, sala Biroului Electoral arata ca un parlament in miniatura: PSD si ALDE intr-o parte, PNL si PMP vizavi, iar USR in spate, nici cu unii, nici cu altii, nici pe stanga, nici pe dreapta.

Desi majoritatea liderilor de partide au candidat in Bucuresti, aproape niciunul nu a venit sa-si ia mandatul in persoana. Au preferat sa-si trimita secunzii, parlamentari si ei. A lipsit Traian Basescu, a fost absent si Calin Popescu Tariceanu. Nicusor Dan, liderul USR, a tinut insa sa fie prezent, si-a adus cu el toti senatorii si deputatii din Capitala, plus cativa simpatizanti pentru poza. "Tariceanu probabil ca are alta activitate, a mandatat pe altcineva ca sa preia mandatul", i-a justificat absenta Daniel Constantin, iritat de curiozitatea jurnalistilor.

"Buna seara celor prezenti! O sa veniti sa va dau mandatele si o sa semnati de primire", a deschis doamna judecator-presedinte al Biroului Electoral ceremonia, vorbind pe un ton de profesoara afurisita. A inceput sa strige "catalogul", iar cei absenti au fost consemnati ca atare. "Va rog sa dati telefonul pe silent", l-a apostrofat ea pe un viitor senator sagetandu-l cu privirea. "Asta a fost tot, va multumesc!". Ceremonia a luat sfarsit dupa numai zece minute.