Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca prevederea din legea "cu condamnatii penal" (Legea 90/2001) nu poate fi considerata o incompatibilitate sau o restrangere a drepturilor fundamentale, deoarece restrangerea implica "o perioada bine determinata in timp", iar acea prevedere este "o abolire, o decadere pe viata".

"Vreau sa lamurim cateva notiuni: prevederea din legea cu condamnatii penal nu poate fi considerata o incompatibilitate. Incompatibilitatea presupune poibilitatea de a opta; esti undeva intr-o pozitie, daca vrei in Guvern, poti sa pleci de acolo", a afirmat Liviu Dragnea in cadrul unei conferinte de presa, citat de News.ro.

Liderul PSD a tinut sa precizeze ca "nu este nici macar o restrangere a drepturilor fundamentale si aici vorbim de dreptul de a fi ales pentru ca membrii Guvernului sunt votati de Parlament, deci sunt alesi".

"Nu putem vorbi nici macar de o restrangere a acestor drepturi pentru ca restrangerea implica o perioada bine determinata in timp. Practic, acea prevedere din lege este o abolire, este o decadere pe viata. Ceea ce in nicio democratie constitutionala nu este posibil", a subliniat liderul social-democratilor.

Liviu Dragnea a mai spus ca PSD nu va initia nicio procedura in Parlament sau la CCR pentru a modifica Legea 90/2001

"Acea lege a fost adoptata in 2001, in Guvern, fara sa aiba avizul Ministerului Justitiei. Cu toate astea, asa cum am mai spus PSD nu va initia nicio procedura la CCR sau in Parlament pentru a modifica acea lege. Daca Avocatul Poporului va lua sau nu decizia de a ataca la CCR acea prevedere este numai decizia dumnealui", a subliniat presedintele PSD.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat marti, pentru News.ro, ca cetatenii au trimis solicitari pentru sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la Legea 90/2001 care ii interzice liderului PSD, Liviu Dragnea, sa fie premier, motiv pentru care institutia pe care o conduce face o prima evaluare pentru a vedea daca exista motive sa se sesizeze din oficiu in acest caz.

Legea 90/2001 prevede ca pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate.