Presedintele Klaus Iohannis a avut miercuri, la Palatul Cotroceni, consultari cu partidele politice care au intrat in Parlament, in urma alegerilor din 11 decembrie, in vederea formarii viitorului guvern. PSD si ALDE nu au fost prezente, in schimb reprezentantii PNL si USR au declarat ca nu vor sustine nominalizarea lui Liviu Dragnea, in timp ce Traian Basescu (PMP) a afirmat ca va face opozitie PSD. La finalul discutiilor, Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa in care a avertizat PSD ca atitudinea de care a dat dovada prin refuzul de a veni la consultari "este nesanatoasa". Vezi in text principalele declaratii.

Liviu Dragnea si Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Facebook - Liviu Dragnea

---------------------------------------

17.45. A iesit si delegatia PMP, condusa de Traian Basescu. Acesta a precizat ca va face opozitie PSD-ului.

"Am inteles foarte bine de ce presedintele a dorit sa faca aceasta discutie premergatoare validarii parlamentarilor"

Am spus domnului presedinte ca procedeaza corect - si sustinem acest punct de vedere - cand refuza numirea unui prim-ministru care a fost condamnat."

"L-am informat pe domnul presedinte ca suntem, facem parte si vom face parte din orice solutie politica anti-PSD. Ori la guvernare, ori in Opozitie, noi suntem in opozitie cu PSD" a spus Basescu.

16.50: S-au incheiat consultarile cu UDMR. Vezi in text declaratiile liderului Kelemen Hunor.

  • "Pentru noi este important sa gasim parteneri in Parlamentul Romaniei, in noua configuratie, parteneri in dorinta de a pune in aplicare cele mai importante elemente din programul nostru politic. Nu cautam fotolii ministeriale, nu cautam functii, cautam parteneri.
  • Orice sustinere si orice demers din partea noastrsa inseamna si sustinterea Autostrazii Transilvania.
  • Am dori parteneri prin care se poate face o descentralizare puternica, descentralizare in ceea ce priveste deciziile si o descentralizare fiscala"
  • Despre desemnarea lui Dragnea: "Nu am discutat acest lucru cu dl presedinte fiindca nu exista o propunere oficiala de prim-ministru, nici Dragnea, nici altcineva nu a fost propus in mod oficial. Daca va referiti la legea din 2001 care spune cam cine poate sa faca parte din Guvern, legea trebuie respectata. Nu poate fi pusa in paranteza nicio lege, asa ar trebui respectata si legea invatamantului care nu este respectata si nimeni nu pateste nimic."
  • "Asa ar trebui respectate si celelalte legi in Romania si nimeni nu vorbeste despre aceste aspecte - legea privind folosirea limbii materne. Toate legile sunt obligatorii. Nu sunt unele mai facultative si altele mai obligatorii."
  • A precizat ca l-a felicitat marti pe presedintele PSD, Liviu Dragnea, la telefon prin sms pentru rezultatul alegerilor, mentionand ca nu a avut alte discutii sau negocieri cu acesta.

12.53: Nicusor Dan (USR):

"Am spus foarte ferm ca USR nu va vota un guvern format in jurul PSD-ului, nu va vota un guvern format in jurul lui Liviu Dragnea. Nu este admisibil pentru Romania ca guvernul sa fie condus de un condamnat penal.

Este evident ca am spus presdintelui ca am sustinut si continuam ca sustinem aceasta varianta, dar rezultatele fac dina ceasta varianta una foarte putin posibila.

(Presedintele) ne-a felicitat pentru faptul ca am reusit sa intram in parlament."

12.00: Delegatia USR, condusa de Nicusor Dan, a intrat la consultari. Din delegatie mai fac parte Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu si Levente Elek.

11.55: Turcan (presedintele interimar al PNL): "Am anula toate eforturile daca ar fi propusa o persoana condamnata penala. Nu suntem in masura de a face o propunere de premier; prima propunere ar fi Dacian Ciolos". Principalele declaratii:

"PSD-ul incepe discutiile pentru conduita politica si actiunea politica cu o mare frauda de incredere in randul cetatenilor. Din punct de vedere economic, PSD nu poate sa reprezinte solutia pentru bunastarea cetatenilor acestei tari.

PNL considera ca am anula toate eforturile nationale daca in fruntea tarii ar fi propusa o persoana condamnata penala, ar fi un semnal extrem de negativ.

La masa negocierilor trebuie sa astea persoane care nu sunt vulnerabile, care nu au slabiciuni si pot sa decida in interesul cetatenilor.

PNL isi exprima credinta ca dezvoltarea Romaniei poate sa vina din investitii, legislatie flexibila armnonizata. Noua ne pare rau ca in perioada de campania electorala nu am vorbit mai mult despre programul economic al PNL.

Despre propunerea de premier: Nu suntem in masura de a face o propunere de premier, asteptm sa vedem rezultatul consultarilor, asteptam sa vedem ce se intampla, daca partidele isi exprima in mod public interesul de a isi servi cetateanul.

Nu avem o propunere de premier, dar daca am ajunge in situatia sa facem o propunere va fi un om integru, implicat, pentru care vorbesc faptele.

Daca vom ajunge in situatia de a propune premier, bineinteles ca dl Dacian Ciolos va fi prima propunere, dar suntem oameni realisti si am ajunge sa propunem premierul daca s-ar face o coalitie de dreapta, deci trebuie sa fie o persoana care sa poata strange partidele de dreapta.

Tinand cont ca programul economic al PSD este deja faultat chiar de PSD, un prorgam de dreapta ar duce mai rapid la bunastare.

Am prezentat ceea ce credem noi ca nu a functionat dar ne-am exprimat dorinta de redresare."

-----------------

Ora 11:00: PNL este primul partid care a intrat la consultari, delegatia liberalilor fiind formata din Raluca Turcan, Gheorghe Falca, Mircea Hava, Cristian Busoi si Marian Petrache.

"Maine voi avea prima runda de consultari cu partidele politice care au intrat in Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care evident are de-a face cu formarea unui guvern", a declarat, marti, seful statului.

El a adaugat ca, daca pana la sfarsitul acestei saptamani vor exista rezultatele finale de la alegerile de duminica, foarte probabil in cursul saptamanii viitoare va convoca noul Parlament.

In invitatia adresata liderilor formatiunilor politice presedintele Iohannis precizeaza ca delegatiile formatiunilor politice pot fi formate din maximum cinci persoane.

Presedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a anuntat ca nu va merge la consultarile de la Palatul Cotroceni, sustinand ca invitatia venita din partea sefului statului este fundamentata gresit pe un articol din Constitutie: "M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati la consultari in baza art. 85, alin. 1 din Constitutie, care prevede: 'presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament'. Acest articol din Constitutie nu poate fi urmat decat de o emitere a unui decret. Consultarile se pot face doar in baza art. 103 si acolo spune foarte clar ca, in functie de majoritatile stabilite in Parlament, despre care nu se poate vorbi decat dupa validarea fiecarui parlamentar. De asemenea, noua ni se pare straniu ca sunt invitate la consultari partide care maine, cand ar fi consultarile, nu sunt parlamentare si ma refer la USR si la PMP. Maine este in functiune actualul Parlament. Deci, am discutat in partid aceasta invitatie, cred ca presedintele ar trebui sa aiba o discutie serioasa cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitatiei pe baza art. 85 din Constitutie. Nu putem merge la aceste consultari pentru ca, asa cum am spus in campanie si in seara alegerilor, noi vrem sa respectam cu strictete prevederile constitutionale. Nu mergem la consultari pentru a face exercitii de imaginatie."

Uniunea Salvati Romania a anuntat ca va participa, miercuri, la consultarile de la Palatul Cotroceni, din delegatie urmand sa faca parte Nicusor Dan, Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu si Levente Elek: "Uniunea Salvati Romania a decis sa raspunda afirmativ invitatiei la consultari adresata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Delegatia USR care va participa la discutiile de miercuri 14 decembrie este formata din Nicusor Dan, presedinte, vicepresedintii Cristian Ghica si Roxana Wring, precum si reprezentanti ai filialelor cu cele mai bune rezultate, Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, si Levente Elek, presedintele filialei Cluj."

Si ALDE considera prematura invitatia presedintelui Klaus Iohannis de a participa miercuri la consultari in vederea formarii noului guvern, precizand ca va lua parte la acestea dupa convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputatilor si senatorilor si constituirea unei majoritati absolute fie de catre un singur partid, fie de catre o alianta.

Partidul National Liberal va fi reprezentat la consultarile de la Cotroceni de o delegatie formata din Raluca Turcan, Gheorghe Falca, Mircea Hava, Cristian Busoi si Marian Petrache: "Biroul Politic National a decis sa imi acorde mandat pentru aceste consultari in privinta echipei si a ceea ce vom discuta acolo. Mandatul nostru il vom prezenta intai domnului presedinte Klaus Iohannis. Sunt doua lucruri pe care PNL nu poate sa le ignore si de la care nu va face rabat. Primul este acela ca o persoana condamnata definitiv nu e potrivita pentru a detine functia de prim-ministru", a declarat, marti, presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la finalul sedintei BPN al partidului. Potrivit acesteia, al doilea lucru peste care PNL nu poate trece este ca Parlamentul sa faca legi pentru anumite persoane.

Presedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a precizat, pentru Agerpres, ca reprezentantii Uniunii vor participa la consultarile de miercuri cu presedintele Klaus Iohannis, dar pozitia acestora va fi comunicata la finalul intalnirii.

Delegatia UDMR va fi compusa din liderul Uniunii, Kelemen Hunor, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, Rozalia Biro, si presedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

Traian Basescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu si Robert Turcescu vor face parte din delegatia Partidului Miscarea Populara care va participa miercuri, la Cotroceni, la prima runda de consultari cu partidele politice dupa alegerile parlamentare.

Reprezentantii grupului minoritatilor nationale din Camera Deputatilor vor merge miercuri la consultarile de la Cotroceni, insa nu vor avea un mandat.