Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti seara, referitor la refuzul PSD si al ALDE de a participa la consultarile pe care le-a convocat pentru miercuri, la Cotroceni, cu partidele care au intrat in Parlament, ca atitudinea celor doua formatiuni este "pur si simplu nepoliticoasa".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Intrebat de jurnalisti cum raspunde fata de decizia PSD si ALDE de a nu participa la consultarile de la Cotroceni, cele doua partide invocand faptul ca invitatia sefului statului a fost facuta in baza unui articol din Constitutie interpretat gresit, Iohannis a replicat zambind: "A fost interpretat foarte corect".

"Este o atitudine pur si simplu nepoliticoasa. Nu-mi dau seama ce vor dori sa obtina, dar cred ca gresesc", a mai spus Iohannis cu privire la decizia celor doua partide, inainte de a participa la un eveniment organizat la Catedrala Sf. Iosif din Capitala.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti ca a invitat miercuri la Cotroceni partidele care au intrat in Parlament pentru o prima runda de consultari privind formarea Guvernului.

Seful PSD Liviu Dragnea a anuntat marti ca nu va merge la consultari la Palatul Cotroceni, intrucat invitatia presedintelui Klaus Iohannis ar fi fundamentata pe un articol gresit din Constitutia Romaniei.

"M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati la consultari in baza art. 85, alineatul 1, din Constitutie care prevede: 'presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament'. Acest articol din Constitutie nu poate fi urmat decat de o emitere a unui decret. Consultarile se pot face doar in baza art. 103 si acolo spune foarte clar ca in functie de majoritatile stabilite in Parlament, despre care nu se poate vorbi decat dupa validarea fiecarui parlamentar. De asemenea, noua ni se pare straniu ca sunt invitate la consultari partide care maine, cand ar fi consultarile, nu sunt parlamentare si ma refer la USR si la PMP. Maine este in functiune actualul Parlament.

Deci, am discutat in partid aceasta invitatie, cred ca presedintele ar trebui sa aiba o discutie serioasa cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitatiei pe baza art. 85 din Constitutie. Nu putem merge la aceste consultari pentru ca, asa cum am spus in campanie si in seara alegerilor, noi vrem sa respectam cu strictete prevederile constitutionale. Nu mergem la consultari pentru a face exercitii de imaginatie", a spus Dragnea.

Ulterior, si ALDE a anuntat intr-un comunicat de presa ca nu va merge la consultarile de la Cotroceni, invocand aceleasi motive ca PSD. Formatiunea condusa de Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin afirma ca invitatia presedintelui este "prematura" si ca trebuie urmata calea "indicata de Constitutie".