Presedintele Uniunii Salvati Romania, Nicusor Dan, considera ca numirea unui prim-ministru condamnat penal ar izola Romania: "Presedintele Iohannis a spus ca nu va nominaliza un prim-ministru condamnat penal. Este si punctul nostru de vedere. Un prim-ministru condamnat penal ar duce la o izolare a Romaniei de catre partenerii nostri occidentali. Noi pe chestiuni pozitive, care sa imbunatateasca viata romanilor, vom discuta, vom colabora in mod pozitiv cu viitorul Guvern, cu viitoarea majoritate", a afirmat Nicusor Dan, citat de Mediafax.

Nicusor DanFoto: Arhiva personala

Liderul USR a adaugat ca "Daca insa, acest vot va fi folosit pentru o domnie a bunului plac, pentru abuzuri ale autoritatilor publice pentr un atac asupra statului de drept, asa cum de exemplu, legea amnistiei penale si fiscale a fost vehiculata in campania electorala, USR se va opune vehement prin toate mijloacele pe care le are.Avem acum mai multa putere si mai multe resurse pentru a o face. Armele noastre sunt opnia publica si justititia. "

Uniunea Salvati Romania s-a clasat pe locul al treilea la alegerile parlamentare de duminica, ontinand un scor de 8,92% la Camera Deputatilor si 8,97% la Senat, potrivit rezultatelor partiale anuntate de Biroul Electoral Central dupa validarea a 96% din voturi.

Valentin Mircea, seful Corpului de Control al premierului Dacian Ciolos, a scris si el luni, intr-o postare pe Facebook, ca "Cred ca presedintele Iohannis nu are cum sa eludeze legea si sa nominalizeze pentru functia de prim ministru o persoana condamnata penal si cu inca un dosar in curs. Daca presedintele PSD va primi o condamnare si in acest al doilea dosar aceasta va fi obligatoriu cu executare, se va realiza o alta premiera nedorita: premier in functie, incatusat." Valentin Mircea a fost primul oficial care a afirmat ca seful statului trebuie sa respecte legea si sa nu numeasca o persoana condamnata penal in functia de prim ministru.

Ideea a fost vehiculata si de mai multi lideri de opinie in spatiul public.