Alegerile parlamentare si locale din acest an au adus mai multe premiere tehnice, printre care utilizarea unui sistem cu tablete care detecteaza in timp real orice tentativa de vot multiplu in timpul scrutinului. Aceleasi tablete vor fi folosite pentru filmarea numararii voturilor dupa inchiderea urnelor.

Alegeri 2016Foto: Autoritatea Electorala Permanenta

Astfel, STS monitorizeaza cu circa 19.000 de tablete alegerile, sistemul putand detecta orice tentativa de vot multiplu de la intrarea in sectie, cand alegatorul ii arata operatorului actul de identitate, care introduce datele in sistem.

Tabletele vor fi utilizate dupa inchiderea urnelor pentru a filma procesul de numarare a buletinelor de vot pana la incheierea lui, imaginile putand fi folosite ulterior pentru a verifica eventualele neregularitati sesizate.

De asemenea, GovITHub a anuntat vineri lansarea platformei "Hartă Prezență Vot - Alegeri Parlamentare 2016" care prezinta date oficiale furnizate de BEC privind prezenta la vot in toate judetele si in circumscriptiile din strainatate. Datele, actualizate la cinci minute pot fi vazute la adresaradar.ithub.gov.ro/.

In plus, votantii romani din strainatate au la dispoziţie ohartă interactivă pe site-ul MAEpentru a vedea care este cea mai apropiată secţie de vot. GovITHub a anuntat lansarea primei versiuni a aplicatiei ROdiaspora, destinata romanilor de pretutindeni, care este disponibila in Google Play si ofera accesul mobil la informatii despre desfasurarea alegerilor parlamentare in strainatate.