Presedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a intrebat retoric miercuri, intr-o conferinta de presa, daca premierul Dacian Ciolos are vreo intelegere cu UDMR pentru formarea viitoarei majoritati parlamentare si daca acesta este motivul pentru care seful Guvernului nu a dat reactie oficialilor ungari.

Liviu DragneaFoto: Hotnews

"Am vazut reactia oficialilor ungari, din pacate nu am vazut reactia oficialilor romani - ma refer al autoritatile statutului. Eu nu spun sa luam batele si sa plecam de la Arcul de Triumf in Ungaria. De asemenea, vreau sa facem o distinctie foarte clara intre cetatenii romani de etnie maghiara si statul ungar", a spus Dragnea, potrivit Mediafax.

El a aratat ca lipsa unei reactii civilizate, dar ferme, nu este buna, nu este corecta si a afirmat ca orice demers, afirmatie si orice punere sub semnul intrebarii a statalitatii Romaniei trebuie sa fie taxata foarte repede.

"Eu nu ma intreb cati asistati social sunt in nu-stiu-ce judet. Ma intreb oare de ce premierul Romaniei nu a avut nicio reactie? Are vreo intelegere cu UDMR pentru majoritatea parlamentara viitoare? Pentru ca aritmetic vorbind, numai asa le poate iesi o majoriate - greu de crezut. PNL-USR-UDMR-PMP. Asta sa fie motivul pentru care nu a avut reactie? Sper sa nu fie asta", a conchis Dragnea.

Relatiile Ungariei cu Romania s-au deteriorat din anul 2012, afirma Zsolt Semjen, vicepremier al Ungariei, si Zsolt Nemeth, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, oficialii ungari sugerand ca Budapesta nu ar fi trebuit sa tolereze unele atitudini ale Bucurestiului.

Cei doi oficiali ungari au organizat o conferinta de presa in care au discutat despre ideea ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto, de a interzice participarea la manifestarile de celebrare a Zilei Nationale a Romaniei si despre declaratiile facute in replica de fostul presedinte Traian Basescu. In acest context, Zsolt Semjen si Zsolt Nemeth au remarcat ca relatiile diplomatice romano-ungare s-au deteriorat incepand din anul 2012. Intrebat daca partea ungara are vreo responsabilitate pentru aceasta situatie, Zsolt Semjen a explicat, potrivit site-ului Index.hu: "Eu am constiinta curata". Vicepremierul Ungariei a sugerat ca Budapesta nu ar fi trebuit sa tolereze unele atitudini ale Bucurestiului.

"Sigur, astfel de declaratii nu sunt, asa cum a apreciat si MAE in raspunsul pe care l-am dat pe 1 decembrie, in spiritul valorilor europene pe care Romania le apara. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice partii maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la Bucuresti, dar si ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, i-a transmis omologului sau ungar prin marja Reuniunii ministeriale a NATO, care are loc zile acestea la Bruxelles, acest lucru", a declarat miercuri purtatorul de cuvant al MAE, Ionut Valcu, intrebat cum comenteaza MAE recentele afirmatii ale unor oficiali maghiari potrivit carora relatiile diplomatice dintre Romania si Ungaria s-au deteriorat incepand cu anul 2012.