Doar 63 de deputati au venit luni dupa-amiaza la ultima sedinta de plen a acestui parlament, in care ar fi trebuit sa se dea un vot asupra solicitarii DNA de incuviintare a urmaririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu. Cvorumul necesar pentru a se putea da incepe votul era de 176 - jumatate plus unu din numarul total al deputatilor.

Eugen BejinariuFoto: Camera Deputatilor

Bejinariu, acuzat de abuz in serviciu, scapa astfel momentan de urmarirea penala. El candideaza pentru un nou mandat, in ciuda faptului ca secretarul general al PSD Marian Neacsu i-a cerut acestuia saptamana trecuta sa isi dea demisia din parlament.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil cererea DNA privind efectuarea urmaririi penale in cazul lui Eugen Bejinariu, fiind inregistrate 11 voturi 'pentru', cinci 'impotriva', doua abtineri si patru voturi anulate.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut pe 21 noiembrie sesizarea Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Eugen Bejinariu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului in perioada 2003 - 2004, in legatura cu savarsirea, pe vremea in care a detinut functia ministeriala, a infractiunii de abuz in serviciu, in forma continuata, in dosarul 'Microsoft 2'.

Procurorii sustin ca Bejinariu, cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele a doua hotarari de guvern (nr.1473/11.12.2003 si nr.470/01.04.2004), prin care s-a aprobat incheierea intre Guvern si Fujitsu Siemens Computers GmbH a unui contract comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft, invocandu-se, in mod nereal, calitatea firmei de unic distribuitor pentru aceste produse, in scopul de a fi favorizata prin evitarea organizarii unei licitatii publice.

"Am avut o discutie cu domnia sa, pana in acest moment nu este convins ca este un gest bun pentru domnia sa sa isi depuna demisia. Eu cred ca este o datorie fata de partid sa faca acest lucru si o sa ii cerem in continuare sa demisioneze", a afirmat Neacsu saptamana trecuta, la Camera Deputatilor.

El a precizat ca, in cazul in care Bejinariu nu renunta la functia de deputat, acestuia ar putea sa i se retraga sprijinul politic sau ar putea sa fie exclus din partid, lucru ce va fi decis in forul de conducere al PSD.

Secretarul general al PSD a mentionat ca Bejinariu este candidat al partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie, iar daca va castiga un nou mandat i se va cere demisia din nou.

"De ce sa demisionez cand acuzatiile de abuz in serviciu nu mi se par relevante, tinand cont ca toate acele documente pe care le-am semnat alaturi de alti ministri aveau toate avizele de la Ministerul Justitiei, Consiliul Legislativ. Nimeni nu a spus niciodata ca nu este asa", a sustinut Bejinariu.