Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că şeful statului trebuie să sublinieze semnificaţia zilei de 1 Decembrie, aceea a unităţii românilor, şi că prin gestul său, de a nu invita la parada militară de la Arcul de Triumf anumiţi politiceni, "pare să fie un factor de dezbinare", potrivit Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Ziua de 1 Decembrie este o zi încărcată de simboluri şi valori naţionale. Este ziua în care noi celebrăm împlinirea idealului naţional de secole - Unirea tuturor românilor în aceeaşi ţară şi sub acelaşi drapel. Acest ideal a fost împlinit după lungi sacrificii - războiul de la 1877 şi primul război mondial. Semnificaţia acestei zile - ziua unităţii românilor. Preşedintele ar trebui să sublinieze acest moment şi acest simbol şi din păcate, în loc să fie factorul de coeziune, de unitate a unei Românii care este măcinată de o bună bucată de vreme în dispute politice, pare să fie mai degrabă prin gestul său, prin atitudinea sa, prin deciziile pe care le ia un factor de dezbinare, de promovare a resentimentelor şi a învrăjbirii. Lucrul acesta nu îl pot accepta (...) pentru că în felul acesta preşedintele ne dovedeşte două lucruri: nici nu înţelege care este semnificaţia Zilei naţionale şi nici nu înţelege care este rolul său politic şi constituţional de preşedinte", a afirmat duminică Tăriceanu la România TV.

El a adaugat că românii vor "o Românie unită" şi că "ţara involuează de când a venit preşedintele Iohannis": "Noi suntem un stat-naţiune care ar trebui să ne manifestăm şi în interior pentru a da un sens atitudinii românilor, un sens corect, şi în acelaşi timp un semnal şi pentru exterior. Şi pentru români e un semnal foarte prost această atitudine, iar străinii cred că sunt consternaţi. (...) În loc să evoluăm de când a venit preşedintele Iohannis involuăm şi involuăm grav, involuăm pe ceea ce este proiecţia imaginii noastre ca ţară şi ca popor. Eu cred că românii vor să vadă o Românie unită, capabilă să îşi unească energiile, forţele, să progreseze şi nu o ţară divizată, nu acţiuni care sunt legate de simbolurile naţionale care sunt politizate la maximum."

Tariceanu considera că invitaţiile preşedintelui sunt adresate instituţiilor şi nu persoanelor: "Înţeleg că după ce preşedintele şi-a făcut Guvernul lui, vrea Parlamentul lui, văd că vrea Ziua naţională a lui. Preşedintele când face invitaţii nu face invitaţii personale ca şi când i-ar invita la sărbătorirea zilei de naştere, acolo poate să invite cunoştinţele, prietenii, rudele (...), aici când face invitaţiile instituţionale el nu invită persoane, în sensul strict al cuvântului. Eu nu mă duc în calitate de persoană particulară acolo, reprezint o instituţie, cât o reprezint. Preşedintele aici face un act care este reprobabil. (...) Sancţiunea cea mai aspră este cea a cetăţenilor, a modului în care se raportează ei la acţiunea preşedintelui. (...) Indiferent că mai avem trei ani până la alegeri, preşedintele nu poate să conteze pe uitarea cetăţenilor sau să îşi permită un astfel de comportament, având în vedere îndepărtatele alegeri prezidenţiale. Lucrurile acestea undeva se adună. Eu cred că românii trebuie priviţi altfel, trebuie priviţi cu respect şi aceasta este o lipsă de respect până la urmă faţă de români şi faţă de România."

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat joi că de 1 Decembrie vor fi organizate cu ocazia Zilei Naţionale parada militară la Arcul de Triumf şi o recepţie la Palatul Cotroceni, unde nu au fost invitate persoanele cu probleme penale.