Fostul sef al statului Traian Basescu a afirmat, sambata, la Chisinau, ca opt ani de zile Tratatul de frontiera cu Republica Moldova a stat in sertarul biroului sau de la Cotroceni, el refuzand sa il trimita parlamentului pentru ratificare si a adaugat ca vrea sa creada ca nici presedintele Klaus Iohannis nu o va face vreodata, cu toate "presiunile extraordinare" pe care le face Angela Merkel.

"Sunt acel presedinte care, cu toate presiunile internationale, a refuzat sa trimita la ratificare spre Parlament Tratatul de frontiera dintre Romania si Republica Moldova. Opt ani, acel tratatat pe care Parlamentul de la Chisinau l-a ratificat, a stat in sertar in biroul meu si vreau sa cred ca nici preaedintele Iohannis nu il va trimite vreodata, cu toate presiunile extraordinare pe care le face doamna Merkel", a afirmat Traian Basescu, la o intalnire organizata de PMP la Chisinau.

El a sustinut un discurs axat pe dorinta de unire a Romaniei cu Republica Moldova. "Avem datoria sa facem lucrurile cu inteligenta si cum spun tratatele internationale", a subliniat Basescu, adaugand ca la tv sunt "pesimisti", care spun ca unirea nu este dorita de UE, SUA sau Rusia.

Traian Basescu a precizat insa ca exista drepturi stabilite prin legislatia internationale, facand referire la Acordul de Helsinki, care stabileste modul in care se pot modifica frontierele in Europa, nu prin forta, ci prin vointa politica - prin referendumuri sau votul Parlamentului.

|Solutia corecta este sa urmam istoria: prin votul Parlamentului de la Chisinau s-a facut Romania Mare|, a adaugat Basescu, aratand ca acest lucru inseamna ca oamenii politici de la Chisinau trebuie sa simta ca peste 50% din populatia Republicii Moldova vrea unirea. |Si simt ca usor, usor vor tine cont|, a completat el.