Premierul Dacian Ciolos a reactionat la atacurile lui Liviu Dragnea afirmand ca stie ca presedintele PSD "este un om cu experienta in organizarea alegerilor" si ca in trecut "nu totul a mers bine din acest punct de vedere". Intr-o postare pe Facebook, Ciolos i se adreseaza lui Dragnea, spunandu-i ca a constatat ca are "tendinta sa saditi teama si indoiala in sufletul oamenilor, ca sa va catarati apoi pe fricile lor in batalia electorala".

Dragnea si Ciolos la sediul PSDFoto: AGERPRES

Mesajul lui Ciolos:

"Am inteles ca domnul Liviu Dragnea este ingrijorat de posibila fraudare a alegerilor parlamentare. Stiu ca dumnealui este un om cu experienta in organizarea alegerilor si mai stiu ca, in trecut, nu totul a mers bine din acest punct de vedere.

Vreau sa-i asigur pe romani de urmatoarele:

- Da, acest guvern face tot ce-i sta in putere pentru a limita la maxim posibilitatile de fraudare a procesului electoral.

- Da, acest guvern a implementat deja cu succes la alegerile locale un sistem electronic de monitorizare a prezentei la vot, prin care se depisteaza cu usurinta tentativele de vot multiplu. Acelasi sistem va fi folosit si la alegerile parlamentare.

- Da, acest guvern a decis supravegherea video a sectiilor de vot dupa inchiderea urnelor, pentru a ne asigura ca numararea voturilor la alegerile parlamentare se desfasoara corect.

- Da, acest guvern a decis sigilarea stampilelor de vot imediat dupa finalizarea procesului de votare, astfel incat sa ne asiguram ca ele nu mai circula dupa inchiderea urnelor.

- Da, acest guvern a decis sa deschida mai multe sectii de vot in afara granitelor, pentru a ne asigura ca romanii din diaspora nu mai stau la coada cu orele pentru a-si exercita un drept fundamental.

Ne-am asumat responsabilitatea de a organiza alegeri corecte si o vom face.

Ministerul Afacerilor Interne a invitat deja partidele sa-si trimita reprezentanti care sa asiste la toate pregatirile pentru alegerile parlamentare. Invitatia e in continuare valabila. Am actionat si vom continua sa actionam transparent.

Autoritatea Electorala Permanenta este in subordinea Parlamentului, nu a Guvernului. De aceea, daca domnul Dragnea este preocupat de stabilitatea acestei institutii, are posibilitatea de a-si mobiliza partidul pentru a face o noua numire la Presedintia AEP. Daca are suspiciuni in legatura cu softul de numarare a voturilor, poate solicita Parlamentului sa lamureasca aceste lucruri direct cu conducerea AEP.

Domnule Dragnea,

Constat ca aveti tendinta sa saditi teama si indoiala in sufletul oamenilor, ca sa va catarati apoi pe fricile lor in batalia electorala. Ma abtin sa interpretez declaratiile dumneavoastra despre "dreptate pana la capat". Va asigur insa ca acest guvern sprijina Justitia sa-si faca treaba, tocmai pentru ca tentativele de intimidare sa nu-si mai aiba locul intr-o campanie electorala.

Eu cred ca a venit vremea ca, in loc de teama si ura, liderii acestei tari sa sadeasca incredere si optimism ca se poate si altfel: fara minciuna, fara populism, fara coruptie. Indrazniti sa credeti si dumneavoastra, domnule Dragnea."

Liviu Dragnea a declarat duminica la Romania TV ca exista suspiciuni de fraudare a alegerilor din partea PNL si USR si a adaugat ca exista tineri angajati la Guvern care, initial, au fost voluntari si "care sunt postaci pentru premierul Dacian Ciolos".

"Cer si institutiilor statului cu atributii in alegeri si celor care lucreaza in aceste institutii sa nu se gandeasca ca acesti tehnocrati sunt vesnici, si ca orice lucru care incalca legea va trebui sa fie platit chiar de cei din aceste institutii dupa alegeri. Chiar daca li s-a dat senzatia ca sunt sub o umbrela de protectie si cei din guvern, si cei din institutii din judete, sa nu se mai lase pacaliti, pentru ca vor plati toti", a afirmat Dragnea, potrivit Agerpres.

Intrebat catre ce zone politice se indreapta suspiciunile sale, liderul PSD a aratat ca "se indreapta catre tot ce inseamna actuala putere".

"Poate fi numita si fraudarea alegerilor pentru ca exista un grup de tineri angajati la Guvern, care initial au fost voluntari, acum am inteles ca li s-a aprobat un bonus de 2.000 ¬ 3.000 de euro pe luna, despre care initial s-a spus ca ei au venit acolo sa lucreze la un program de informatizare, dar oamenii din guvern sunt destul de speriati, care sunt de ani de zile acolo, spun ca de fapt acesti tineri sunt postaci pentru Dacian Ciolos, pentru PNL si USR. Ne poate spune si noua ce fac baietii aia acolo? Ce au facut pana acum? De ce sunt platiti din bani publici? De ce stau in cladirea Guvernului? Poate (premierul ¬ n.r.) sa ne arate pana maine ce au facut? Sa nu aiba impresia ca, daca au fost postaci sau au lucrat pe internet, aceste lucruri se sterg. Nu se sterg. Ei nu vor sa castige alegerile ca nu au cum. Ei au cateva tinte importante ¬ sa scada cat pot din procentele PSD, care conteaza, pentru ca un eventual vot de incredere sa aiba o legitimitate mai mica. 4-5 procente in plus la PNL si USR fac ca aceste doua partide sa aiba mai mult. Deci pe nuanta asta vor sa mearga si spun oameni din interiorul PNL", a sustinut Dragnea.

De asemenea, liderul PSD a declarat ca, in cazul in care PSD va castiga alegerile, va fi dus la indeplinire sloganul USL, "Dreptate pana la capat", iar cei pe care ii considera responsabili de greselile ultimului an vor trebui sa "plateasca", in instanta, precum Klaus Iohannis, Dacian Ciolos, dar si ministrii sai.

"As vrea sa se apropie dreptatea de toti. Daca vom castiga alegerile vom face ceea ce am promis cu USL, dar din pacate USL s-a rupt. Vom face dreptate pana la capat. (...) Sa plateasa toti pentru tot raul pe care l-au facut. Toti. Indiferent despre cine e vorba", a spus Liviu Dragnea, facand referire la declaratiile lui Klaus Iohannis, privind politicienii care ataca justitia pentru ca simt ca "dreptatea se apropie" de ei.

Intrebat daca se refera si la presedinte cand spune ca trebuie sa "plateasca toti", Dragnea a confirmat, enumerand si alte persoane: "Trebuie duse la capat anchetele referitoare la case, de exemplu, ca tot ii place sa vorbeasca despre dreptate. Dreptatea sa se apropie de toti. Premierul Ciolos trebuie sa plateasca impreuna cu ministrul Culturii si cu ceilalti oficiali si functionari implicati in marea frauda de la Cumintenia Pamantului. Acolo s-a incalcat legea de la inceput si si acum se incalca. Trebuie sa plateasca ministrul Sanatatii pentru prejudiciul urias pe care l-a adus bolnavilor din Romania, atat bolnavilor de hepatica C, cat si milioanelor de romani bolnavi, pentru care nu a vrut sa scada preturile la medicamente."

Este a treia amenintare pe care Dragnea o face la adresa guvernului condus de Dacian Ciolos.

Pe 7 noiembrie, Dragnea a declarat ca i-a cerut presedintelui Camerei Deputatilor, Florin Iordache, sa studieze articolul din Codul Penal care prevede pedepsirea cu inchisoare a raspandirii informatiilor false, cu referire la pozitia Guvernului privind cresterile salariale.

Cu cateva zile inainte, intr-o emisiune la Antena 3, el a declarat despre campania de achizitie a "Cuminteniei Pamantului" ca "incepe sa miroasa tot mai mult".