Tismaneanu: Guvernul adopta masuri de tip peronist in loc sa aplice recomandarile din raportul de condamnare a comunismului

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Duminică, 30 decembrie 2007, 13:35 Actualitate | Politic


Vladimir Tismaneanu
Foto: Rompres
Politologul Vladimir Tismaneanu acuza Guvernul Tariceanu ca adopta "masuri de tip peronist", referindu-se la cresterea pensiilor, in loc sa aplice recomandarile raportului final de condamnarea a comunismului. Intr-un interviu pentru HotNews.ro si BBC, Tismaneanu sustine ca nimic nu-l impiedica pe seful Guvernului sa interzica, printr-o ordonanta de urgenta, simbolurile comuniste, la fel cum fostul premier, Adrian Nastase, a interzis simbolurile fasciste. Din cele 36 de masuri concrete propuse in raport, autoritatile romane au adoptat doar 4. Traian Basescu si-a asumat 19 masuri, afirma Tismaneanu, care sustine insa ca Guvernul si Parlamentul sunt responsabile cu aplicarea lor. La "Discutia Saptamanii, difuzata duminica, 30 decembrie, de la orele 14 si in reluare de la orele 18, a participat si Sorin Iliesiu, vicepresedinte al Aliantei Civice.
 • Vladimir Tismaneanu: "in momentul de fata presedintele poate sa propuna orice, cita vreme parlamentul si guvernul nu iau masurile de rigoare, raminem in faza deziderativa."
 • Sorin Iliesiu: "presedintele Basescu a facut enorm iar celelalte puteri ale Romaniei, in primul rand parlamentul, nu au facut nimic, absolut nimic. Parlamentul trebuia sa adopte cam 25 de legi am inventariat eu si le-am prezentat domnului presedinte al Camerei Deputatilor, ca sa le initieze, si nu am primit nici un raspuns."

Rep: Din cele 36 de masuri concrete propuse in raport, Traian Basescu si-a asumat vreo 12, dar, nici o masura importanta nu s-a pus in practica. Va dau un simplu exemplu: raportul propune, de pilda, editarea unui manual despre comunism, care sa fie predat in liceu. S-a facut?

VT: In primul rand, domnule Tapalaga, va voi contrazice, presedintele are mai mult de 12 propuneri pe care si le-a asumat. Daca nu ma insel eu, sunt 19 pe care si le-a asumat...

Rep: 19. Ce-a facut cu ele?
VT: In primul rand, cea mai importanta este schimbarea situatiei de la Arhivele Statului.

Rep: De ce ar fi cea mai importanta aceasta?
VT: Pentru ca, inainte de toate, cunoasterea este bazata pe informatie si ceea ce s-a intamplat timp de 17 ani in Romania a fost de fapt camuflarea adevarului istoric prin accesul aproape imposibil la documentele Partidului comunist si ale Securitatii. Prin numirea lui Dorin Dobrincu si prin schimbarile care au avut loc incepand din luna iunie 2007, practic s-a schimbat total situatia de la Arhivele Nationale.


“Manualul despre comunism va fi gata in aprilie 2008”


Rep: Vi s-ar putea reprosa, domnule Tismaneanu, s-au vi s-ar putea raspunde, de fapt, ca  asta e o chestiune care tine de interesul cercetatorilor. Pentru marele public insa, de pilda, cum de nu s-a putut face un simplu manual?
VT: Pentru marele public a aparut de acum, si lucrul acesta, iarasi, este cumva minimalizat, s-a lucrat absolut ‘in draci’, ca sa zic asa, la restructurarea, corectarea si bibliografia raportului final. A aparut in luna noiembrie si a fost lansat. Este in momentul de fata carte, este gasibila si este difuzata. De asemenea, comisia consultativa prezidentiala, pe care o prezidez eu si este coordonata de Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, lucreaza direct cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului care se afla in faza, din cat stiu eu, aproape de terminare a manualului pentru curs alternativ privind istoria dictaturii comuniste. Principala persoana de la Institut este Raluca Grosescu, care lucreaza pe acest domeniu. Trei membri ai comisiei consultative, Dorin Dobrincu si cu inca doi Elis Plesa si cu Liviu Plesa de la CNSAS lucreaza impreuna cu grupul de la IICCR pentru acest manual care, dupa stiinta mea, ar trebui sa fie pe piata cam in aprilie 2008. Repet, presedintele poate sa propuna, le president propose, le parlament dispose. Deci in momentul de fata presedintele poate sa propuna orice, cita vreme parlamentul si guvernul nu iau masurile de rigoare, raminem in faza deziderativa.

Rep: Spuneti ‘parlamentul si guvernul’ dar, pina una, alta, presedintele si-a asumat, cum spuneti, vreo 19 masuri, iar pentru ceea ce si-a asumat ma gindesc ca are si o minima responsabilitate.
VT:  Presedintele si-a asumat sa faca tot ce este posibil ca aceste masuri sa fie traduse in realitate. Tot ceea ce depinde, inclusiv crearea fondului de cercetare, din motive care tin de legalism si pe care trebuie sa le respectam, nu se pot numi burse. Se vor numi fond de cercetare si va fi anuntat foarte curind. Deci, nu vreau acum sa caut nici un fel de scuze, stiti ca si mine ca, practic lucram de-abia din luna iunie, pentru ca noi am fost practic suspendati ca si presedintele. Va reamintesc ca, primul lucru facut de domnul Vacaroiu cand a intrat in Palatul Cotroceni, a fost sa scoata de pe site-ul presedintiei Romaniei raportul final. Primul lucru facut de domnul Basescu cand a revenit la Palatul Cotroceni a fost sa repuna pe site-ul presedintiei raportul final. O luna de zile comisia consultativa a fost, practic, blocata de orice activitate. Acestea sunt fapte, nu sunt scuze.


Sorin Iliesiu: “Parlamentul are nesimtirea sa ignore suferintele indurate 45 de ani de poporul roman”


Rep: Sorin Iliesiu, fost membru al comisiei prezidentiale. Raportul, domnule Iliesiu, a facut multe pentru imaginea lui Traian Basescu, dar ce a facut Traian Basescu pentru raport, in tot acest an?
SI: Gestul de a raspunde in mod favorabil solicitarii ferme si argumentate a societatii civile pentru ca sa fie condamnat oficial regimul comunist ca nelegitim si criminal este extraordinar.

Rep: Vorbim de perioada de un an care s-a scurs si incercam sa facem un bilant al celor care trebuiau sa fie implinite din acest raport. Ce s-a implinit?
VT: Indraznesc o secunda, domnule Tapalaga, sa intervin. Domnul Basescu a vizitat in februarie 2007 Memorialul de la Sighet. In 15 noiembrie domnul Basescu s-a dus la Brasov si a participat la aniversarea miscarii anticomuniste de la Brasov reluand toate aceste teme si spunand foarte clar ce poate face el politic. Raman o serie de chestiuni administrative pe care trebuie sa vedem cum se poate merge mai departe.

SI: Una peste alta, presedintele Basescu a facut enorm iar celelalte puteri ale Romaniei, in primul rand parlamentul, nu au facut nimic, absolut nimic. Parlamentul trebuia sa adopte cam 25 de legi am inventariat eu si le-am prezentat domnului presedinte al Camerei Deputatilor, ca sa le initieze, si nu am primit nici un raspuns. Nu vreau sa fiu avocatul domnului presedinte Basescu, dar, in acelasi timp, eu sunt intr-o situatie disperata in care avem raportul mult visat, tiparit acum, disponibil in librariile din toata tara, si, totusi, parlamentul are nesimtirea sa ignore suferintele indurate 45 de ani de poporul roman care a suportat cel mai sever regim comunist din Europa. Cum e posibil ca parlamentarii sa isi bata joc de aceste suferinte si nici macar sa nu puna in discutie una dintre legi, care doriti dvs, care e  cea mai ieftina.

VT:
Cea mai ieftina, Sorin, ar fi, de pilda,  instituirea zilei comemorative in memoria victimelor tot asa cum exista zi comemorativa in memoria victimelor Holocaustului. Exista posibilitatea care se poate face maine, nu e mare lucru in chestiunea asta. Asta chiar nu costa, din cat imi inchipui eu, nu?

SI: Evident. Adevarul nu costa bani si sansa noastra este ca avem un capital enorm, care este adevarul, care acum este oficial, este rostit cu gura mare...


“Nimic nu il impiedica pe Calin Popescu Tariceanu sa interzica simbolurile comuniste”Rep: Pai, de ce n-o fi facut-o Traian Basescu, in tot acest an. De pilda, masura asta care spuneti ca nu costa mare lucru.
VT: Ziua comemorativa se da prin ordonanta guvernamentala. Tot asa a fost si Ziua comemorativa a Holocaustului. Tot asa este de pilda...

Rep: Iar prin decret oare nu putea?
VT: Prin decret prezidential? Nu. Nu exista. Aici exista precedent legal. Tot asa este chestiunea legata de una din propunerile comisiei, pe care nu sunt convins ca domnul Basescu si-a asumat-o, acum nu am in fata raportul. Poate sa imi spuna domnul Iliesiu care este situatia, dar una din propuneri era interzicerea simbolurilor si propagandei comuniste. In 2002, premierul din epoca, Adrian Nastase, a dat o ordonanta guvernamentala de interzicere a simbolurilor si propagandei fasciste. Nimic si nimeni nu il impiedica pe domnul Calin Popescu Tariceanu sa faca acelasi lucru. Mai ales ca lucreaza de partea lui Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si ma grabesc sa adaug ca ei au facut lucruri foarte frumoase si foarte importante in anul acesta.

Rep: O sa revenim asupra lor, domnule Tismaneanu, dar, va propun o alta masura interesanta: desecretizarea acordurilor incheiate intre Romania si fosta RFG, privind plata de despagubiri in functie de numarul de etnici germani care erau lasati sa paraseasca Romania. Cine trebuia sa desecretizeze aceste acorduri?
VT: Cred ca trebuie sa fie o hotarire a parlamentului, pentru ca SIE este subordonat parlamentului; sigur ca lucreaza cu presedintele tarii, dar cand e vorba de situatia relatiilor dintre tari, nu e vorba doar de RFG, e vorba si de Israel si stiu care este... ma rog, am si eu anumite intuitii legat de aceste chestiuni. Eu cred ca aici este nevoie de consens intre parlament, guvern si presedinte.Tismaneanu: “Serviciul de Informatii Externe a cooperat foarte putin”
Rep: Pai, va aduc aminte, domnule Tismaneanu, ca in ce priveste desecretizarea sutelor de dosare de la SIE si de la SRI a fost suficienta vointa presedintelui care a impus celor doua servicii desecretizarea documentelor, transferate ulterior la CNSAS.
VT: Aici sunteti putin optimist. Presedintele a  facut presiuni dar SIE a cooperat foarte putin. In textul raportului este una din plangerile pe care le avem, unul din regretele pe care le exprimam. Faptul ca eu, personal, am mers impreuna cu istoricul Armand Gosu (era director la SIE in perioada respectiva domnul Gheorghe Fulga) am avut o discutie cu domnia sa si cu domnul Sarca, adjunctul sau. Din cat stiu de la colegul nostru Armand Gosu care raspundea de aceasta chestiune, era vorba de dosare legate de Europa Libera dar si de dosarul lui Ioan Petru Culianu si alte dosare cerute de noi. Practic am obtinut foarte putin. As merge mai departe si as spune ca am obtinut aproape zero. Deci, SIE nu a fost una dintre institutiile care a cooperat. Din acest punct de vedere am spus-o si o repet, Directia Informatiilor externe sau Centrala informatiilor externe, cum s-a mai numit in perioada lui Ceausescu, continua sa beneficieze de un anumit nimb, ca ar fi facut, stiu eu, activitati in folosul tarii.

Rep: Nimb si protectie din partea conducerilor SIE care s-au perindat pina acum?
VT: Eu cred ca exista un grad foarte mare de, sa-l numim paralizie a vointei. Ce s-a petrecut, domnule Tapalaga, in 2006 si in 2007 tine de vointa politica. In momentul in care Traian Basescu, in iunie 2006, decide – pentru ca pana atunci cred ca a avut destule oscilatii – dar in iunie 2006, o sa spun odata, o sa vina si momentul sa-mi scriu si eu poate memoriile, si atunci o sa spun ce s-a petrecut in iunie 2006, este o decizie politica foarte clara de spargere a a cestui front al tacerii pe linia SRI-ului inainte de toate. Eu cred ca....

Rep: Vedeti, daca insista Traian Basescu si in chestiunea asta a desecretizarii acordurilor, eu ma indoiesc ca SIE, care era condus, cel putin o vreme, de fostul consilier al presedintelui Traian Basescu, aici vorbesc de Claudiu Saftoiu, si acum de un alt om numit acolo de Traian Basescu, de domnul Ungureanu, mi-e greu sa cred ca nu vor sa desecretizeze, de pilda, aceste acorduri incheiate intre Romania si fosta RFG.
VT: Nu e vorba numai de acordurile dintre Romania si fosta RFG. Este vorba de intreaga retea de dezinformare care a functionat si functioneaza, din pacate, in statele occidentale, si nu numai. Este vorba de plasarea de tot felul de informatori si de dezinformatori, intoxicatori, in diverse parti. Eu insumi mi-am exprimat in repetate randuri mirarea ca nu se sparge odata acest viespar. Intr-adevar, a existat inertie, a existat rezistenta, si a existat ceea ce se cheama in franceza esprit de corps. Acesti oameni sunt solidari intre ei, chiar si cei pensionati

Rep: Ei or fi solidari intre ei, insa va intreb inca o data de ce constatam ca lipseste vointa politica si dupa condamnarea oficiala a comunismului pe data de 18 decembrie 2006, in parlament?
VT: Exista si relatii intre state si se poate sa exista si consideratiuni sau considerente care tin de a nu pune sa spunem in pericol, relatiile cu personalitati politice care poate nu au disparut din vizor.


“Militia a fost tratata cu manusi, desi este vinovata de multe din actiunile criminale ale regimului”


Rep: Dar atunci de ce ati pus masura asta in raport, ca ea exista in raport, iar noi o luam de buna, o citim acolo, o urmarim. Vorbim de desecretizarea acestor acorduri.
VT: Este o exigenta a noastra, este o revendicare a noastra, este o cerere a noastra. N-o gasiti intre cele asumate la nivelul discursului prezidential. Noi, personal, cerem foarte multe lucruri, domnule Tapalaga, noi cerem, de pilda, desecretizarea arhivelor Ministerului de Interne.  Daca pot sa inteleg, facand  un efort de comprehensiune si de empatie pentru factorii statali, care ar fi anumite ratiuni in rezistenta lor pe acest subiect la SIE, chiar nu vad care sunt ratiunile pentru care arhiva Ministerului de Interne, documente din arhiva Ministerului de Interne solicitate de profesoara Gail Klingman, la capitolul despre politica demografica nu i-au fost date. Deci, pe cine aparam? Pe cine vrem sa camuflam la Ministerul de Interne? Pe fostii militieni. Noi stim ca securitatea a fost foarte des diabolizata si criminalizata pe absolut buna dreptate, a fost o institutie criminala. Am spus-o si o repet:  militia a fost tratata cu manusi, desi foarte multe din actiunile criminale ale regimului au fost intreprinse prin intermediul militiei. Sa nu uitam ca, in cazul Babu Ursu, in cazul inginerului Gheorghe Ursu, securitatea a stat in umbra. Au actionat coloneii de militie.

Rep: Dar acum cine ar trebui sa ia decizia desecretizarii arhivei Ministerului de Interne?
VT: Domnul ministru David, de pilda. Ei bine, la Ministerul de Interne, a primit doamna profesor Klingman o nota in care i s-a spus ca din punctul de vedere al arhivarilor, al detinatorilor de arhive de la MI, de la Minsiterul de Interne,  anumite documente cerute de domnia sa nu sunt relevante. Ei decideau ce e relevant pentru istoric sau pentru politolog, ceea ce este de necrezut pentru oricine a calcat intr-o arhiva occidentala.

Rep: Asta e foarte interesant. Acest raspuns i-a fost transmis acum, in aceasta perioada, dupa condamnarea comunismului?
VT: Nu, in timpul scrierii raportului si este mentionat in raportul final.

Rep: Insist cu aceste intrebari, domnule Tismaneanu, legate de ce s-a intamplat din punct de vedere practic in tot acest an, pentru ca senzatia, domnule Tismaneanu, senzatia suparatoare este ca presedintele Basescu a bifat acum un an o sarcina, impusa pe agenda sa de o parte a societatii civile, a bifat-o si apoi nu a mai facut nimic.
VT: Domnule Tapalaga, este interesant ca dvs, aveti impresia aceasta si domnul presedinte Basescu are impresia ca noi, comisia consultativa, ar fi trebuit sa facem mult mai mult. Deci, toata lumea are impresia ca nu s-a facut cat se putea face si, probabil ca, intr-adevar, daca as fi putut sa petrec anul 2007, asa cum am petrecut anul 2006, in Romania, poate ca multe lucruri ar fi mers mai repede. Nu, nu sunt eu acuma factotum universal, dar am oarecare experienta de lucru in echipa, poate si faptul ca sunt insider si outsider in acelasi timp imi da un anumit avantaj. Eu as spune totusi ca una din propunerile asumate de presedintele tarii a fost popularizarea si inceperea a ceea ce as numi o conversatie sau dezbatere nationala privind comunismul. Nu se stie poate destul, dar au avut loc lucruri foarte importante. Au avut loc dezbateri la Universitatea din Bucuresti, la Universitatea din Cluj, la Universitatea din Iasi, la Institutul Iorga, la Universitatea Ovidiu din Constanta, unele care au laudat raportul, unele care au criticat.


Iliesiu: “Acest proces trebuie sa aiba statutul unui proces istoric”


Rep: Bune dezbaterile, domnule Tismaneanu, necesare, dar, si domnul Iliesiu simte nevoia aplicarii acelor masuri concrete si, iata, pe 18 decembrie anul acesta i-a trimis o scrisoare-apel presedintelui Traian Basescu, in care cereti un referendum pentru impunerea acestor masuri. E corect?
SI: E corect. Acest lucru l-am facut in urma unei dezbateri organizata de Alianta Civica, la care a participat si presa si reprezentanti ai unor partide politice, la care toata lumea, in consens, a spus da, vom face, si... Vreau sa va spun ca am inregistrat acel apel si totusi, presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor au ignorat cu nesimtire aceasta cerere legitima a poporului roman, reprezentat de societatea civila. Ca noi pina la urma asta vrem sa reprezentam.

VT: ...hai sa-i zicem cu placiditate...

Rep: Ce ar fi putut sa faca, domnule Iliesiu, parlamentul? Sa adopte ce?
SI: Cea mai importanta: legea finalizarii urgente a cercetarilor justitiei referitoare la masacrul din decembrie ’89, de la care comemoram 18 ani chiar in aceste zile...

Rep: Dar poate fi adoptata o lege privind finalizarea cercetarilor?
SI: Privind conditiile in care acest proces sa nu aiba statutul unui proces in care se fura, stiu eu,  cateva gaini dintr-o curte. Acest proces trebuie sa aiba statutul unui proces istoric.

Rep: Pai, o fi un proces istoric, dar, pare un pic hialara discutia asta in conditiile in care procesul lui Ion Iliescu, de pilda, tocmai o ia de la capat.
SI: Pai, tocmai, din cauza ca nu exista o lege care sa spuna clar ca in Romania, revolutia anti-comunista a fost deturnata prin masacru, si ca acest masacru are niste vinovati. De 18 ani nu exista nici un vinovat pentru...

Rep: Nu inteleg, cum sa se stabileasca asta printr-o lege? Ce s-ar putea stabili prin aceasta lege?
SI: Nu stiu, nu sunt jurist, dar ma gandesc ca asa cum a existat Procesul de la Nurnberg ...Nu stiu daca a existat vreo lege votata de vreun parlament, sau a fost un consens international. Dar cred ca si in cazul Romaniei ar trebui sa fie un consens national, ajutat de un consens international, european, in care acest masacru care a marcat istoria sfarsitului de secol XX in Europa...Nicaieri in Europa n-a existat asa ceva, ci doar in Romania....

Rep: Ne puteti ajuta, domnule Tismaneanu? Lege pentru un proces al lui Ion Iliescu, e posibil?
VT: Nu, nu, nu... legea nu se da pentru o anumita persoana si aici as fi primul care m-as opune. Legea se da pentru grabirea cercetarilor, respectiv infiintarea unei comisii de adevar, exact cum a fost Comisia generala pe care am avut onoarea s-o prezidez. Se poate face o comisie parlamentara care sa reia o dezbatere, a existat comisia Sandulescu... Eu sunt de acord ca se poate discuta si ca trebuie formulat cu foarte mare precizie si extrem de atent la nuante chestiunea unei asemenea legi. Dar avem cateva legi, care nu stiu daca trebuie sa ne doara capul foarte mult pana sa fie trecute.


Tismaneanu acuza Guvernul de “populism de tip peronist”


Rep: De exemplu?
VT: De pilda, zilele acestea,  in Romania libera, domnul Constantin Ticu Dumitrescu vorbeste despre faptul ca e foarte bine ca exista compensatii si pensii pentru eroii Revolutiei din decembrie 1989 sau victime care au ramas in viata, revolutionarii cum li se spune, dar nu exista si nu s-a trecut o asemenea lege privind victimele comunismului. In continuare, un om ca Vasile Paraschiv, in continuare oameni care au suferit cumplit sub comunism, citesc acum o carte a Lacramioarei Stoenescu despre copiii dusmanilor poporului, oameni care au fost azvarliti din scoli samd, nu au primit nici un fel de – dupa stiinta mea –, detest cuvantul compensatie, recunoastere e un cuvant mult mai potrivit.

Rep: Victimele n-au primit, iar fostii ofiteri de securitate au mai departe aceleasi pensii mari.
VT: De asemenea propunerea comisiei (imi amintesc ca am facut parte dintre cei care au sustinut acest punct de vedere, pentru ca  s-a aplicat de-acum in fosta RDG in Germania unificata) este ca fostii ofiteri de securitate si fostii tortionari, sau ce-or fi ei, sa fie adusi in fata justitiei, dar, pina una-alta, sa nu poata sa aiba pensii mai mari decat pensia medie. N-am spus pensia minima,  n-am textul in fata, dar cred ca noi am vorbit de pensie medie din Romania. Este scandalos ca un fost general de securitate sa aiba pensie de zece ori mai mare decat un fost profesor de limba romana care si-a facut cu sarguinta datoria sa patriotica si a predat literatura si limba romana pentru copii, elevii de liceu. Deci iata o lege care se poate trece maine.

Rep: E adevarat.
VT: Adica daca dam legi de marire a pensiilor, daca facem populism de tip peronist in Romania, daca castigam voturile cum le castigam, fara sa ne pese prea mult cine o sa plateasca acesti bani peste zece ani...

Rep: Aici vorbiti de guvernul Tariceanu?
VT: Aici vorbesc despre cei care au trecut aceasta lege. Inclusiv despre cei care sunt in spate, pentru ca Romania este condusa in momentul de fata de catre o alianta, cititi si dvs., o stiti mai bine decat mine.  In momentul cand se voteaza ca palamentarii sa iasa la pensie la 63 de ani, este clar ca suntem intr-o situatia narcisist-financiara, ca sa-i spun astfel.

Rep: Nici parlamentul nu s-a ocupat de pensiile securistilor si de pensiile victimelor comunismului, nici guvernul, dar nici pe seful statului nu l-am auzit, domnule Tismaneanu, insistand, zilnic, cum o face pe alte teme.
VT: Seful statului a vorbit, eu mi-aduc foarte bine aminte, intamplator e inscris in memoria mea pentru ca a vorbit la lansarea cartii mele Refuzul de a uita, venise cu consilierii sai care au vorbit si ei, si Cristian Preda, si consilierul din epoca prezidential, Theodor Baconski; la 18 iunie a vorbit la Targul de carte din Bucuresti si a spus din nou, vorbea de trecerea legii lustratiei, a insistat foarte mult pe subiectul legii lustratiei in anul 2007.


“Legea lustratiei a trecut ciuntita de Senat”


Rep: Sustine Traian Basescu suficient de puternic toate aceste masuri?
SI: Referitor la legea lustratiei, vreau sa va spun ca a fost lucrul pe care l-a repetat aproape cel mai des in timpul campaniei de la referendumul prin care s-a incercat demiterea lui,. Presedintele Basescu a spus atunci ca el va milita cat va putea pentru adoptarea legii lustratiei, iar poporul roman care l-a votat in proportie covarsitoare...

Rep: Ear cum o fi militand domnul Basescu, doar asa din vorbe? Sau partidul care il sprijina mai si face ceva in directia asta? De facut, in Parlament, nu prea vedem sa faca ceva.
SI: Legea lustratiei a trecut de Senat acum aproape doi ani si este blocata de aproape doi ani in Camera Deputatilor.

VT: Sorin, iarta-ma ca te intrerup, a trecut ciuntita, o lege schiloada. Adica in momentul in care domnul Teodor Melescanu a scos de pe lista lustrabililor pe fostii profesori si demnitari de la Academia Stefan Gheorghiu, si de la alte scoli de partid, sa fim seriosi; comunismul a fost intre altele, sau mai presus de orice, o organizare politica si sociala a imbecilizarii colective, iar Academia Stefan Gheorghiu era templul imbecilizarii colective. A scoate instrumentele acestei imbecilizari, idiotizari colective prin propaganda politica, a le scoate de pe lista lustrabililor, face din legea lustratiei o chestie destul de rizibila.

Rep: Revenind la victime, domnule Iliesiu, va citez din scrisoarea dvs: “victimele celor peste 1100 de crime, miile de raniti si urmasii eroilor revolutiei au dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil. Optsprezece ani nu este un termen rezonabil, ci o batjocura fata de eroi si fata de noi insine”, ii scrieti presedintelui. Ce ar putea face Traian Basescu?
SI: Presedintele Basescu a jurat sa respecte Constitutia, iar in Constitutie scrie ca presedintele este dator sa medieze intre institutiile statului si sa intervina pentru respectarea constitutiei.

Rep: Cum sa intrevina, ca a doua zi ii sare toata lumea in cap ca intervine in treburile justitiei.
SI: In Constitutie scrie clar ca exista niste drepturi ale omului. Constitutia iti asigura un proces echitabil, intr-un termen rezonabil. Presedintele poate sa oblige justitia sa-si faca datoria, nu sa indice cum sa-si faca datoria, ci sa-si faca datoria intr-un termen rezonabil, nu in 18 ani, si uite au trecut 18 ani si tot nu am aflat adevarul.


Tismaneanu: “Traian Basescu este cel mai carismatic dintre politicienii romani contemporani”


Rep: Domnule Tismaneanu, poate seful statului sa intervina in aceasta chestiune care il exaspereaza pe domnul Iliesiu, iata, prelungirea la nesfarsit a proceselor legate de revolutie?
VT: Eu cred ca cel mai important lucru deste ca Traian Basesecu sa continue lupta pentru, hai s-o numim, dominatia sferei simbolice pentru sfera publica.

Rep: Ce inseamna asta?
VT: In primul prin discursuri, in primul rand prin activitatea lui personala, prin interventii, se stie ca are o capacitate, Traian Basesecu este, fara indoiala, cel mai charismatic dintre politicienii romani contemporani. Deci, in momentul de fata el are posibilitatea sa se adreseze romanilor si sa spuna: oameni buni, asta vreau sa fac. Decomunizarea este pentru mine un element esential. Va rog sa ma credeti ca nu pierd vremea si ca sunt in legatura permanenta cu presedintele Traian Basescu, pe ceea ce se poate face.

Rep: Dar ce se mai poate face acum? Sau ce faceti acum?
VT: Cred ca una din chestiunile care sunt foarte importante este cooperarea, pentru ca unul dintre putinele teritorii pe care cooperarea intre PNL si PDL poate sa functioneze este teritoriul acesta al aplicarii propunerilor comisiei prezidentiale. Stiu ca exista totala disponibilitate a primarului Adriean Videanu, cu care am stat de vorba de cateva ori pe aceasta tema, pentru infiintarea unui muzeu al dictaturii comuniste din Romania. Presedintele nu are fonduri pentru asa ceva. Primaria va da un sediu, probabil, dar fondurile vor trebui sa vina de la guvern.

SI: Vreau sa va spun ca Romania este tara marilor paradoxuri si in aceasta privinta. Adica din 1994, functioneaza in Romania, Memorialul victimelor comunismului si ale rezistentei de la Sighet, creat de Ana Blandiana, care, in 1997, a fost considerat de Consiliul Europei, printre primele trei locuri de pastrare a memoriei continentului, alaturi de Memorialul Pacii din Normandia si Memorialul Holocaustului de la Auschwitz. Suntem cei mai buni din fostul spatiu communist.

Rep: Extraordinar, domnule Iliesiu...
SI:...dar si Sighetul Marmatiei este la 800 de km de Bucuresti...

Rep:...si stiti ce constat? Ca intr-un an de zile, nici macar un sediu de muzeu nu s-a putut identifica.
SI: Sunt revoltat la fel ca dvs, si vreau sa va spun ca nici macar nu trebuie inventata roata...

VT: Ba s-a facut...Stati putin. Institutul de investigatie a facut inchisoarea de la Ramnicu Sarat care este muzeificata. Deci incep sa existe, si problema nu e sa centralizam acest lucru.  Exista propunerea, de pilda, ca inchisoarea Jilava sa fie transformat de asemenea in muzeu.


Tismaneanu: “Comisia prezidentiala si-a facut datoria”


Rep: Vreau sa discutam si despre Institutul de Investigare a crimelor comunismului. Ati facut referire de cateva ori la acest institut, care functioneaza sub tutela guvernului. Aici rezultatele par sa fie ceva mai clare. Adica: avem o sesizare penala impotriva a cinci fosti diplomati...
VT: Pai da, stati putin, ei au mandate de a actiona in justitie. Cititi mandatul de infiintare a institutului si cititi mandatul de infiintare a comisiei prezidentiale. Comisia prezidentiala s-a infiintat pentru a scrie o sinteza riguroasa si coerenta privind personalitatile, etc. etc. institutiile care au facut posibile crimele. Ea permite presedintelui sa rosteasca ceea ce a rostit in 18 decembrie. Deci noi, din punctul nostru de vedere, ne-am facut datoria. Noi nu am avut dreptul sa actionam pe nimeni in justitie, sa chemam pe nimeni, ceea ce in engleza se cheama subpoena power. Comisia din Africa de Sud a avut subpoena power, putea sa cheme in fata comisiei pe oricine. Noi n-am avut acesata posibilitate. Si mie mi-ar fi facut placere sa-l investighez putin pe domnul Ilie Merce, de pilda, si sa-l intreb si eu ce crede despre niste lucruri. N-aveam nici un drept sa fac acest lucru. Deci Instituutul are personalitate juridica, tineti seama ca are buget. Comisia prezidentiala lucreaza din banii administratiei prezidentiale, noi n-am avut buget separat si nu avem nici in momentul de fata, nici un fel de buget separat. Deci, ceea ce facem, facem mai mult, sau mai putin, pro bono.


Iliesiu: “Revolutia a fost inceputa si este neterminata”


Rep: Presa a pomenit de majoratul revolutiei. Cu ce suntem noi mai maturi acum, ca natiune, dupa 18 ani? Ce stim noi in plus, domnule Tismaneanu?
VT: Stim ca a existat un stat care s-a numit RPR si pe urma Republica Socialista Romania , care s-a pretins al romanilor, s-a pretins republica, s-a pretins socialista. A fost un regim total lipsit de egalitate, deci n-a fost socialista, a fost un regim antipatriotic, deci n-a fost roamana, si in orice caz nu a aluat in consideratie binele public, deci nu a fost res publica, ca sa mergem pe aceasta idee. Stim ca a fost un regim ilegitim si criminal si stim ca a spune acest lucru in momentul de fata nu mai este o actiune a unui marginal, nu mai este o excentricitate, ci este punctul de vedere oficial al statului roman, ceea ce nu este putin lucru.

Rep: Domnule Iliesiu, majoratul revolutiei?
SI: Din pacate, revolutia, asa cum spus de cateva ori, a fost deturnata prin masacru. Iar revolutia, evident, a fost anti-comunista, ca altfel n-ar mai fi fost revolutie. Revolutia a fost inceputa si este neterminata. Din cauza asta sintagma majoratul revolutiei este caraghioasa pe undeva si, mai degraba, as folosi atributul minoratul revolutiei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2762 vizualizari

 • -7 (7 voturi)    
  Penibili (Duminică, 30 decembrie 2007, 17:58)

  Alex [anonim]

  Cind citesti articolul, ai impresia ca derbedeul de Basescu este buricul Pamintului.
  Mincinosul trebuie sa-si faca public dosarul de la securitate - cit a fost elev, student si ofiter - si apoi trebuie sa aiba pareri si convingeri.
  Pina atunci liniste ca nu mai minte pe nimeni.
  • +5 (5 voturi)    
   Alex=penibil (Duminică, 30 decembrie 2007, 19:00)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Nu pot crede ca un roman a putut scrie aici ca presedintele Romaniei este derbedeu,uiti cate milioane de oameni l-au ales,cate milioane de romani in sustin? Daca vei privi oglinda sigur vei vedea un derbedeu.
   • -5 (5 voturi)    
    Contrazice-ma (Duminică, 30 decembrie 2007, 21:22)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Basescu este un derbedeu, mincinos, delator si hot inca nedovedit. Nu confunda o minoritate de romani cu Toti romanii sau macar cu cei cu drept de vot. Daca ai argumente, puncteaza, daca nu taci, caci devii un mincinos ca iubitul tau derbedeu.
    Astept argumente logice.
   • 0 (0 voturi)    
    Comunisti (Sâmbătă, 5 ianuarie 2008, 14:44)

    I.Codreanu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Dl. In primul rind NIMENI NU PUTEA DEVENI COMANDANT DE VAS DACA NU ERA COLABORATOR ALSECURITATII.Sa fie clar.Mai ales ptr. cei care plecau in strainatate.Basescu ,prin functiile pe care le-a avut dupa revolutie, si-a sters urmele.In al doilea rind,tot ii dati cu voturile .Milioanele alea de romani care l-au votat au fost tot atit de ignoranti ca si tine domnule Andrei,care nu gindesc, sau care nu au avut pe cine alege.Si nu stiu cite voturi au fost furate.Iar daca te uiti in oglinda vei vedea un catelus alui Basescu!
 • -5 (5 voturi)    
  intrebare (Duminică, 30 decembrie 2007, 18:06)

  gimini [anonim]

  Voi nu v-ati plictisit de subiectul asta?
 • -7 (7 voturi)    
  subj (Duminică, 30 decembrie 2007, 18:23)

  cata [anonim]

  Tismanene, esti penibil. Comunismul este condamnat de oameni la urne. Fituica ta nu face doi bani. Daca peste ani poporul va vota PCR, ce vei face? Un raport de condamnare a raportului de condamnare a comunismului, probabil. Lucrurile sunt simple. Tu vrei sa-i faci imagine lui basescu iar tariceanu si parlamentul nu vor. Care-i problema?! Tu esti genul de om care, daca nu te iubeste o femeie, dai vina pe ea.
 • -9 (9 voturi)    
  Pe ce lume traim ? (Duminică, 30 decembrie 2007, 18:27)

  Alex [anonim]

  Indivizii astia chiar ne considera prosti.
  Mult trimbitata siguranta nationala a derbedeului de Basescu este varza.
  In loc sa-l preocupe foamea care domneste in tara, lui ii arde de facut manuale ale comunismului si alte papitoieli de genul asta. Probabil manualele vor fi editate de lingaul de la Humanitas, cu o prefata de Catalin Avramescu care isi plimba nevasta pe banii nostrii cu avionul la Neptun.
  Astia chiar ne iau de fraieri.
  Basescule, publica-ti dosarul. Adica tot momirlanul din Romania sa stie cine ai fost.
  La fel si pentru toti lingaii care te inconjoara.
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Duminică, 30 decembrie 2007, 20:54)

   James Bond [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   esti putred de penibil omule...
   • -5 (5 voturi)    
    Ceva argumente sau doar afirmatii gratuite ? (Duminică, 30 decembrie 2007, 21:25)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui James Bond

    Argumente, prietene ?
    Daca nu, scrie pe forum.
    Probabil ca esti in extaz cind fetele mincinosului au salarii de mii de euro pe luna.
    Ce frumos te guduri !
    Roaga-l sa-ti dea niste oase.
 • +3 (3 voturi)    
  Despre condamnarea prin lege a comunismului (Duminică, 30 decembrie 2007, 19:02)

  Alex Bogdan Duca [anonim]

  Cand o sa apuc si eu ziua aceea in care chipul banditului de Ernesto Che Guevara nu va mai fi fluturat ostentativ peste tot, inclusiv in sediul CNSAS ?

  Pe de alta parte, sa nu uitam ca traim in Europa, unde comunistii au partide bine organizate, unde a fi comunist nu presupune in nici un caz un sentiment de vinovatie, ba chiar de mandrie... Ar fi chiar un act de curaj sa condamni comunismul ca tara membra a Uniunii Europene.
  In alta ordine de idei, devin din ce in ce mai "basescian".
  • 0 (0 voturi)    
   nici adevarul nu mai conteaza? (Luni, 7 ianuarie 2008, 6:59)

   cornel Periprava [anonim] i-a raspuns lui Alex Bogdan Duca

   Am trait perioada comunista din tara noastra decand ne-au invadat rusii,au dat jos regele si au infiintat partidul comunist ai carui activisti sunt si azi la conducere,iar noi dle Tismaneanu le cerem sa nu mai fie ce au fost intotdeauna,mai mult sa se si condamne singuri.Raportul dv.cuprinde doar o mica parte din crimele facute de comunistii romani si rusi.Istoricii nostri de trei lulele nu au invatat la st.gheorghiu realitatea si fac manuale de rasul istoriei.Pacat ca am ajuns de la Ferdinandt la asemenea scursuri.
 • -5 (5 voturi)    
  Nu-i destul basescu , mai vi si tu.... (Duminică, 30 decembrie 2007, 19:44)

  dan [anonim]

  lasa-ne ca ne-am saturat de povesti....
 • -5 (5 voturi)    
  Fantastica obiectivitate (Duminică, 30 decembrie 2007, 20:08)

  nicanor [anonim]

  Inca nu au aparut baietii sa dea note cu minus la comentariile aparute pana acum. Toti sunt in vacanta la Neptun caci obrazul subtire cu bani publici se tine.
  In plus nu stiu cine este acest Iliesiu care este citat in interviu la greu O fi seful lui Tismaneanu,sursa de inspiratie sau este rectorul Univ Harvard
  • +2 (2 voturi)    
   un minus din titan (Duminică, 30 decembrie 2007, 20:36)

   camillus [utilizator] i-a raspuns lui nicanor

   imi pare rau sa te dezamagesc, dar primesti un minus din partea unui "neica nimeni" care isi petrece vacanta linistit acasa, in cartierul titan. batalia asta politica v-a facut paranoici, si pe voi, penelistii de pe net, si pe fanii lui basescu
  • +2 (2 voturi)    
   iliesiu - alt "neica nimeni" (Duminică, 30 decembrie 2007, 20:39)

   camillus [utilizator] i-a raspuns lui nicanor

   sorin iliesiu este vicepresedinte al GDS, profesor universitar de arta cinematografica si, printre altele, autor al documentarului "Piata Universitatii".
  • -3 (3 voturi)    
   Iti spun eu cine este SI (Duminică, 30 decembrie 2007, 21:28)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui nicanor

   Este un copil de delator si informator, care are foarte dezvoltata gena supunerii fata de stapin. Nu conteaza care stapin, oase sa pice la ros.
 • -8 (8 voturi)    
  Nu fiti duplicitar domnului Tismaneanu (Duminică, 30 decembrie 2007, 20:08)

  comunistu' [anonim]

  Raportul de condamnare a comunismului nu e decat o gaselnita in rafuiala dintre baietii destepti ce conduc Romania de 58 de ani.
  La un moment dat se va da stingerea si sa vedem la cine or sa mai urle. Chiar sunt curios.
  Oricum Domnul Tismaneanu este duplicitar si cu duble standarde, in functie de interese, asa ca opinia dansului in fata mea nu face nici cat o ceapa degerata.
  P.S: Iar raportul prezentat de Basescu in fata parlamentului, la suprafata arata bine, dar in amanunt e o compilatie grosolana. Mai bine Basescu il dadea unor studenti din Regie sa-l faca ca iesea de 100 de ori mai bine. Inca nu-i timpul pierdut, poate va aparea versiunea finala nu cea beta.
  • 0 (0 voturi)    
   dovezi pentru transparenta... (Duminică, 30 decembrie 2007, 20:57)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui comunistu'

   Ai citit raportul?
 • +5 (5 voturi)    
  Adevarul pana la capat (Duminică, 30 decembrie 2007, 20:20)

  caius [anonim]

  Felicitari domnului Tismaneanu ptr excelentul raport pe care aproape ca l-am citit in cateva nopti!!!
  In sfarsit am inteles multe despre istoria noastra recenta!
  Trebuie mers pana la capat cu aflarea adevarului si denuntarea profitorilor din regimul comunist si din ultimii 18 ani!
  Traiasca Romania !

  Ps ptr comentatorii care nu au liniste din cauza presedintelui Basescu: de ce sunteti deranjati tovarasi? si ce daca ar fi fost securist? unde ar fi problema? daca nu ar fi dat OK , nu am fi stiu decat foarte putin fara aceasta comisie prezidentiala si fara munca lor extraordinara!
  cititor de 35 de ani
  • -3 (3 voturi)    
   Este diferenta intre securist si informator (Duminică, 30 decembrie 2007, 21:30)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui caius

   Daca nu stii despre diferenta dintre cei doi, mai citeste - te ajuta.
   Daca te faci ca nu stii, inseamna ca esti sustinator al derbedeului.
 • +2 (2 voturi)    
  securistii inca mai guita (Duminică, 30 decembrie 2007, 22:28)

  Petrovici [anonim]

  Dupa atata imbecilizare in anii socialismului mai sunt inca unii care il apara. Ori sunt tineri si n-au trait atunci ori au facut parte din patura asupritoare. Cred ca asociatia condamnatilor politici si ranitii din 89 ar trebui sa actioneze mai ferm pentru repararea minciunilor din ultimii ani. Ce sa ne asteptam de la camera deputatilor unde troneaza nepotul Ghiselei Vass ? Cat o sa-l acceptam acolo ? E o batjocura numirea lui in aceasta functie. Mai si declara ca nu poate spune ca n-a trait bine in anii dictaturii ! Ne persifleaza. Majoritatea nomenclaturistilor sunt la putere si acum. Si au o putere foarte mare si o pricepere diabolica de a manevra putreziciunea. De ce nu a fost belit inca VC Tudor pentru ce a facut la citirea Raportului ? Patapievici, Tismaneanu, Basescu si ceilalti trebuiau sa-l dea in judecata si sa-l batjocureasca de cate ori ar fi avut ocazia.
  • 0 (0 voturi)    
   Brainwashing (Luni, 31 decembrie 2007, 14:32)

   Alexandru [anonim] i-a raspuns lui Petrovici

   Oare cine si cand ti-a spalat creierul Petrovici? Nu sunt nici un simpatizant PNL si nici un aparator al lui Bogdan Olteanu, dar de ce este mai condamnabil faptul ca Olteanu este NEPOTUL unei nomenclaturiste decat faptul ca Tismaneanu este FIUL unui nomenclaturist de frunte care, din oportunism, si-a schimbat si numele (din Tismanetzki) si ideologia? Iti inchipui, Petrovici, ca Volodea a facut foame inainte de a pleca din tara (in conditii care, pana la urma, tot vor iesi la iveala? Daca nu te plateste nimeni pt ce scrii , atunci consulta un medic. Poate ai sanse sa iti revii.
 • +3 (3 voturi)    
  Mafia coruptilor (Duminică, 30 decembrie 2007, 22:36)

  Caraghiaur [anonim]

  Vacarmul antiprezidential dovedeste extraordinara valoare a acestui politician talentat si bine intentionat care e Basescu ca si amenintarea pe care o reprezinta el pentru mafia coruptilor.
 • +2 (2 voturi)    
  in memoriam (Luni, 31 decembrie 2007, 0:00)

  Petrovici [anonim]

  Probabil ca Alex este odrasla vreunui tortionar schingiuitor de suflete romanesti si acum ii apara memoria.
  • -4 (4 voturi)    
   Vezi ce usor esti de manipulat ? (Luni, 31 decembrie 2007, 0:40)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Petrovici

   Sint odrasla unuia care a fost la Pitesti.
   Satra de "intelectuali" cu care defileaza derbedeul este platita. Cu bani grei. Din banii nostrii. In orice regim politic intelectualii sint primii care se "aliniaza" pentru o bucata de piine.
   In timpul lui ceausescu Vadin si Paunescu dadeau cu limba.
   In timpurile de azi ei sint Patapievici si Liiceanu.
   S-a schimbat dosul unui retard - ceausescu, cu dosul unui derbedeu - basescu.
   • 0 (0 voturi)    
    Alex (Luni, 31 decembrie 2007, 10:16)

    Petrovici [anonim] i-a raspuns lui Alex

    Nu ma deranjeaza un derbedeu daca le taie craca oligarhilor mafioti, daca pune justitia la treaba si ii ancheteaza pe cei care ne-au furat noua banii (superbogatasii Copos si Felix motanul cu Loteria, Patriciu si Iancu cu Petrom, Remes cu caltabosii, Nastase cu tanti Tamara, Dumitru Popescu, Miron Mitrea, Ion Iliescu cu masacrul din 89, mineriadele, studentii napastuiti in 1956 la revolutia ungara, etc). Cred ca cel care pune legile la treaba in aceasta tara trebuie sprijinit mult mai tare de intelectuali, fostii detinuti politici, urmasii celor din 89 si orice om cinstit din tara asta. Nu este permis sa-l lasam sa fie macelarit de 322 reprezentanti ai clasei oligarhice mafioate. In rest nu ma intereseaza deloc (dar deloc) daca baga in p.m. o tiganca imputita trimisa de felix motanul sa-l terorizeze, sa-i repeada pe mafiotii care se baga miselios pe sub nas, etc.
    • 0 (0 voturi)    
     ptr. Petrovici (Luni, 31 decembrie 2007, 16:27)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui Petrovici

     Justitia nu va condamna pe nici unul din cei enumerati de tine. La fel nu il va condamna pe derbedeu pentru jaful Flota, pe baietii din PD care si-au trecut in proprietate 60 % din CET Rovinari, pe Videanu BORDUREANU, pe Preda si Prigoana cu gunoiul care ne costa mai mult decit in orice tara est-europeana, pe Umbrarescu cu jaful din Min Transporturilor, etc. Pot si eu continua la nesfirsit.
     Momentan derbedeul santajeaza cu instrumentarea unor dosare de catre diversele procuraturi la fel ca in perioada anilor '50. Cind ajung in instanta se vede ca totul este un balon de sapun.
     Problema este ca nu mai exista valori si modele in tara. Cei enumerati de tine si de mine reprezinta o gasca care va conduce tara asta cu ajutorul lui basescu.
     Cei 322 sint numai in imaginatia derbedeului. Ca marea majoritate dintre ei sint secaturi, nu este problema, la fiecare 4 ani avem ocazia sa ii schimbam.
     Apropo, stii de ce Elena Udrea este puternica in politica PD-ista ? Pentru ca basescu este slab.
   • +1 (1 vot)    
    violenta (Luni, 31 decembrie 2007, 10:16)

    berenger [utilizator] i-a raspuns lui Alex

    daxa tu iti inchipui ca violenta de limbaj denota o judecata sanatoasa, te inseli profund. imi pare rau ca te pot depuncta doar o data pentru chestiile astea doua (violenta de limbaj si judecata proasta). de fapt, a pune in aceeasi oala pe vadim cu liiceanu denota nu doar o proasta judecata, ci pur si simplu lipsa judecatii combinata cu o ura crancena. degeaba ai un tata care a suferit la pitesti, n-ai invatat nimic din asta
    • 0 (0 voturi)    
     Vadim = Liiceanu (Luni, 31 decembrie 2007, 17:06)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui berenger

     Vezi cum a ajuns Liiceanu stapin peste fosta Editura Politica. Vezi cu a manageriat aceasta afacere pina in ziua de azi. Identic ca Patriciu cu Rompetrol.
     Diferenta apare doar la verticalitate - Liiceanu pe linga faptul ca pleaca capul - pentru a nu i se lua jucaria datorita datoriilor si si neclaritatilor contabile mai da si cu limba cum facea Vadim pe vremuri.
     Pentru informarea ta la Pitesti au suferit doar cei care au facut compromisul dupa ce au iesit de acolo. O mare parte au murit. Partea cea mica, care a iesit de acolo cu caracterul intarit, a ramas in tara sau a plecat afara. Nici unul dintre cei 28 care mai traiesc nu poate uri. Pur si simplu nu are de ce. Ura este pentru oamenii slabi si neinstruiti.
     Limbajul folosit de mine este identic cu cel folosit de basescu.
     Speram sa gasesc ceva argumente in ceea ce ai scris.
    • 0 (0 voturi)    
     raspuns pentru Vali plesca (Luni, 31 decembrie 2007, 20:52)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui berenger

     Vad ca mi-a fost cenzurat mesajul de raspuns catre tine.
     Nu este prima data.
     Alta data au taiat pasaje din el.
     La multi ani, Hotnews.ro !
    • 0 (0 voturi)    
     Amintiri (Marţi, 1 ianuarie 2008, 0:28)

     Petrovici [anonim] i-a raspuns lui berenger

     La Pitesti puteai sa fii gardian, sa fii in trupa lui Turcanu care ii reeduca pe ceilalti sau puteai sa nu mai fii nimic caci ori ajungeai reeducat ori te duceai pe cealalta lume. Banuiesc ca de acel Pitesti este vorba.
   • 0 (0 voturi)    
    educatie comunista (Luni, 31 decembrie 2007, 14:02)

    Petrovici [anonim] i-a raspuns lui Alex

    Am vazut un film cu revolutia din octombrie URSS. Un tata si o mama au fost impuscati de tovarasi pentru niste vorbe asa de taclale (nimica toata). Fata lor de 3 ani a fost dusa la un centru de reeducare comunista si au aratat-o pe la vreo 16 ani. Intr-o discutie cu o ruda care vroia s-o ia acasa fata s-a stropsit la ea ca parintii sai au fost dusmanii URSS si ca bine au facut ca i-au impuscat. Cam asa faci si matale.
    • 0 (0 voturi)    
     ptr Petrovici (Luni, 31 decembrie 2007, 16:52)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui Petrovici

     Gresesti. Si judeci dupa tipare. Fara indivizi de teapa lui basescu nu putea fi instaurat comunismul. Aveau aceeasi mentalitate si dorinta de a conduce. Lipsa educatiei si tupeul sint cele care i-au propulsat la conducerea destinelor tarii. Iti recomand o carte, cu toata caldura - Schimbarea la fata de Mihai Sin daca tin bine minte. Este utila si iti arata tipul de individ predominant in comunism.
    • 0 (0 voturi)    
     raspuns pentru educatie comunista (Luni, 31 decembrie 2007, 20:52)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui Petrovici

     Vad ca mi-a fost cenzurat mesajul de raspuns catre tine.
     Nu este prima data.
     Alta data au taiat pasaje din el.
     La multi ani, Hotnews.ro !
 • -1 (1 vot)    
  guvernul e de vina (Luni, 31 decembrie 2007, 8:38)

  Andrei57 [utilizator]

  pentru toate care s-au intamplat sau nu, tot guvernul e de vina. si un pic parlamentul. dar ma gandesc... acum, stium cu totii ca in parlament sunt o gramada de oameni care nu au interesul sa faca nimic "impotriva" comunismului pentru ca ar fi impotriva lor. dar nici cei "curati" din PD-L nu imi amintesc sa fi avut vreo initiativa in sensul asta. si presedintele chiar are un cuvand de spus in actiunile lor. deci, sa fie doar guvernul vinovat?
 • -1 (1 vot)    
  Cameleonii dinastiei Tismaneanu (Luni, 31 decembrie 2007, 10:28)

  FM [anonim]

  isi cauta un nou rol in societatea romaneasca. dupa ce toata familia lui a slujit implementarea comunismului in Romania si au luat parte activa la deciziile politice de subminare a statului Roman dupa cel de al doilea razboi mondial ...cand taranii romani erau pusi cu fundul pe plite incinse ca sa semneze renuntarea la pamanul pe care unii il primisera chiar pentru fapte eroice in primul razboi mondial ....in cele din urma Vladimir [ultimul deocamdata din dinastie] a reusit sa aduca tranzitoriile memori ala maica-si in sfera publica si culmea ....sa le transforme intr-un document politic ....desi ele au valoare doar pentru istoria mancatoriilor dintre clanurile comuniste de la Bucuresti. Pai bre Vladimir, nu iti este destul ca l-ai pacalit pe Basescu sa ridice la rang de document politic memoriile si cameleonismul dinastiei Tismaneanu cand memoriile eroinelor din Fagaras si alti munti ai Romaniei, care au luptat alaturi de rezistenta anti-comunista [ pe care mamica ta o vana cu instrumentele bolshevismului] sunt aruncate la lada de gunoi ....nu pentru ca nu ar exista ci pentru ca asa ai manipulat tu poliloghia de amintiri dezlanate ca sa bagi in fatza tot perceptia comunista. Noi vrem un document cu perceptia celor care au suferit fara sa fie la varful puterii comuniste nu unul cu frustrarile comunistilor care au fost invinse de clanurile din interiorul Partidului Comunist. Iti intelegem lupta de a readuce Dinastia Tismaneanu in atentia publicului dar ....LASA-NE, TE RUGAM FRUMOS, LASA-NE.
 • -1 (1 vot)    
  ??? (Luni, 31 decembrie 2007, 12:56)

  eugen [anonim]

  propun ca la liceu si scoala generala sa se studieze 2 ore de "condamnarea comunismului",2 ore religie,2ore desen artistic si 2 ore de muzica si sa mai lasam matematica si fizica si celelalte materii ca nu sint necesare!deja la licee s-a ajuns sa se studieze 2 ore de mate si una de fizica pe saptamina si ne mai minunam da subcultura care se propaga printre cei tineri!
 • 0 (0 voturi)    
  minus sau plus (Luni, 31 decembrie 2007, 13:59)

  Tariceanu [anonim]

  Dati-mi si mie un minus ca nu-s pro "basescu".


  Am scris cu B mic pentru ca asa se scrie numele sefilor de stat intrati in dizgratie, eventual impuscati...
 • 0 (0 voturi)    
  doi baieti cu visuri mari (Luni, 31 decembrie 2007, 14:15)

  ochiul lui alah [anonim]

  Daca tot la scos Mondiala Evreiasca in SUA, dece Vasile Tismineski nu face valuri si acolo? Sa se duca la marile ziare si sa ceara deconspirarea arhivelor CIA-ului care aplica totura impotriva adversarilor Americii, sa mai ceara sa viziteze Guantanamo si lamurirea cazului Kennedy, a afacerilor dintre familia lui Bin Laden si familia Bush. UIte cate are de facut acolo. Si sa le ceara americanlor sa-i dea burse, sa-i dea bani pentru cercetare stiintifica, sa-i publice cartile la editurile lor sa-i mai dea o vila, cateva masini, un cont in banca si transport gratuit cu RATB.. Si sa-l ia si pe Ilesiu cu el, care dincolo de orice orientare ideologica, injura ca la usa cortului, rod al unei educatii precare si al nerbdarii de a se infrupta cat mai repede din oala cu sarmale.. Si mai e si razbunator monserul, si mai vrea si bani pentru parazitismul in care isi duce existenta. Au navalit trantorii peste bugetul Romaniei, cu tupeul ca ii invata pe amarasteni democratia si toleranta politica, tocmai ei care sunt niste fiare.
 • 0 (0 voturi)    
  of, gramatica, bate-o vina! (Luni, 31 decembrie 2007, 17:30)

  x1 [anonim]

  Corectati cit mai este timp:

  nu se scrie: "s-au vi s-ar putea"

  ci sau vi s-ar putea....
 • +1 (1 vot)    
  anti-comunismul isi arata fata adevarata: fascism! (Luni, 31 decembrie 2007, 18:10)

  permrev [anonim]

  Tismaneanu este un reactionar care imi provoaca mie sentimente ede scarba extreme de puternice.
  El este un "intelectual" care isi dedica toata viata consolidarii controlului pe care il au asupra cam tutoror societatilor pe pamant, si cu siguranta si a romaniei, milionarii si miliardarii.
  N-are el nimic original sau interesant de zis; tot ceea ce sustine el e sprijinit de toate partidele politice ale tarii, de toate elitele economice, de toate institutiile mass-mediei.
  Acum, fiind incapabil sa-i convinga pe cei multi ca regimurile care au existat aici dupa cel de-al doilea razboi mondial (gresit numite "comuniste") erau iad pe pamant si mult mai rele decat actualul nostru paradis pamantean gresit numit "democratic" (de fapt e capitalist, si deloc democratic) el sustine interzicerea totala a simbolurilor comuniste.
  Omul asta se preface ca e un liberal, un democrat, dar cruciada sa pentru interzicerea simbolurilor comuniste ne dovedeste ca, daca ar prelua putere aici o dictatura de dreapta, el i-ar "justifica" existenta.
  Jos capitalismul!
  Jos anti-comunismul!
  Jos Stalinismul!
  Sa traiasca clasa muncitoare internationala!
  Sa traiasca revolutia socialista mondiala!
  Pentru socialismul real, adica international si cu adevarat democratic!
 • 0 (0 voturi)    
  Comunism... (Luni, 31 decembrie 2007, 23:13)

  gaga [anonim]

  Nu am avut rabdare sa citesc articolul.Ce mi s-a parut ca ar reisi,este de fapt pozitia pro prezidentiala si anti guvernamentala (anti PNL-ista) a HOTNEWS-ului, precum si a multor dintre cei ce comenteaza.
  Ce-i bizar este ca nu partidele istorice si sustinatorii lor sunt anticomunisti ci FSN-istii si admiratorii presedintelui....
  E adevarat ca presedintele evolueaza permanent.... dupa ce in guvernarea CDR,FSN-PD-ul s-a impotrivit cat a putut retrocedarilot,legilor lustratiei a legii de deconspirare a securitatii...,proaspatul Primar al Bucurestiului tipa catre FSN-PDSR ca nu elibereaza titluri de proprietate si nu restituie imobile...Frumoasa evolutie...
  Dupa ce a vrut tot consiliul la Primarie si la avut in 2000 a vrut la Presedintie...
  Nici acum nu are putere,daca o va avea ,probabil ca va candida daca va apare intre timp postul la Presedintia UE...
  Ca si cu demisia sau cu votul uninominal...se razgandeste...la inceput era o prostie,apoi referendum de vot uninominal ca la primari,iar mai nou varianta FSN_PSD...
  De aceea il iubim ca-i ca noi....si-l admiram ca lupta impotriva coruptiei,si ne iubeste si-i de al nostru (e adevarat ca nu paote restitui casa...,dar e drept....)
  In sfarsit unul din programele aliantei DA era emiterea unei altor legi pentru serviciile secrete....Presedintele si FSN-PD (din internationala socialisa in cea populara) vroiau sa le dea puteri in plus in numele antiterorismului iar PNL dimpotriva,actiuni in respectul drepturilor omului ,precum si interzis la afaceri (stiti ca SRI desfasoara activitati comerciale pentru completarea micilor lor venituri...?platesc TVA si impozit pe profit...?) .Oare nu de aici o fi pornit toata disputa....din ultimii ani?
 • 0 (0 voturi)    
  DE CE VA E FRICA NU O SA SCAPATI.... (Marţi, 1 ianuarie 2008, 17:27)

  yo [anonim]

  de ce va e frica hotilor de comunisti , va e frica ca va pierdeti averile luate prin jaf si frauda.....
 • 0 (0 voturi)    
  tismenovschi (Marţi, 1 ianuarie 2008, 20:02)

  robert [anonim]

  tipul asta e unul din fanaticii bolnavi obsedati de tot felul de conspiratii . pun pariu ca in intimitate e convins ca e in direct cu extraterestrii!
  un semidoct convins ca detine adevarul absolut dar e atat de incoerent si confuz incat te scarbeste imediat.
  din fericire nimeni nu il ia in serios . cu unele exceptii din pacate...
 • +1 (1 vot)    
  Richard Hall si Raportul Tismaneanu (Joi, 3 ianuarie 2008, 11:28)

  Paul Tumanian [anonim]

  Nu am citit inca Raportul Tismaneanu (dupa cum este de presupus ca -- din pacate -- nu l-a citit nimeni dintre comentatorii prezenti in acest "Forum"). Vreau sa precizez deocamdata un singur aspect. Biografia lui Vladimir Tismaneanu de pe Wikipedia face trimitere la un critic american al Raportului, Richard Hall, despre care se afirma ca, in virtutea nationalitatii sale, trebuie considerat impartial. Criticile lui Hall se concentreaza -- nu este clar din ce motiv -- asupra partii din Raport care trateaza evenimentele din decembrie 1989.

  Iata un citat din articolul lui Richard Hall ("Ziua", 27 oct. 2007): "Sa luam un exemplu, la care Tismaneanu nu se refera in mod explicit mai sus, dar la care se gandeste, in mod evident -- citatul deseori invocat din discursul sustinut de Ion Iliescu la TVR in data de 23 decembrie 1989, potrivit caruia teroristii "trag din toate pozitiile". Oamenii se refera in mod frecvent la aceasta declaratie pentru a sugera ca, in mod intentionat, Iliescu, a incercat sa creeze un bau-bau, pentru a speria oamenii de pe strazi si ca a dorit sa zugraveasca un tablou cat mai sumbru.
  Transcrierile arata ca aceasta parere si aceste aduceri aminte sunt pur si simplu gresite. In acelasi discurs, Iliescu afirma in mod categoric: "Trebuie sa va spun ca nu avem de-a face cu un numar mare de elemente teroriste, dar ei sunt antrenati special si echipati pentru acest gen de actiuni" (...)"

  Trecand peste faptul ca ultima parte din citatul din Richard Hall nu micsoreaza cu nimic "meritul" lui Ion Iliescu in intentia sa de a crea un bau-bau pentru adversarii tranzitiei de la comunism la un "comunism cu fata umana" (si nimic mai mult), afirmatia este pur si simplu eronata: Ion Iliescu a facut, in mod categoric, acea afirmatie cum ca "teroristii trag din toate pozitiile" indiferent ce spun rapoartele la care face referire. Ceea ce ma face sa am serioase rezerve fata de impartialitatea americanului Richard Hall.
  • 0 (0 voturi)    
   tot ei (Joi, 3 ianuarie 2008, 16:05)

   Petrovici [anonim] i-a raspuns lui Paul Tumanian

   Eu am citit aproape tot raportul, in orice caz partile principale, si corespunde cu date din alte surse si, mai ales, cu cele traite in acei ani de mine. N-am fost prin inchisori dar banuiesc ca sunt lucruri reale. Am avut cateva instructaje cu baietii datorita unor turnatori pe care i-am demascat in 89, m-au amenintat ca ma dau afara de la servici, am fost martor si am avut prieteni care au fost deportati, asa ca n-am nici o mila pentru pedepsirea unor lepadaturi gen VC Tudor, A. Paunescu, turnatorii care s-au dat drepr revolutionari si au ajuns acum prin parlament si alte functii babane conform principiului "La vremuri noi tot noi". Daca n-ai citit si n-ai simtit acele vremuri nu vad rostul de a te pronunta.
 • +2 (2 voturi)    
  Agresivitate primitiva si ignoranta pe Forum (Joi, 3 ianuarie 2008, 18:32)

  Paul Tumanian [anonim]

  Iata ce se intampla pe asa-zisul Forum de pe HotNews. Sa luam (deocamdata) un exemplu. Dar ce exemplu! Portretul-robot al "forumistului", ai zice!
  Iata-l. Isi zice Alex. In numai 2 zile Alex are nu mai putin de 12 interventii pe tema Raportului Tismaneanu de condamnare a comunismului.
  Despre ce scrie "viteazul" Alex sub masca anonimatului, in criza acuta de alte indeletniciri?
  Ca "derbedeul" Basescu e un mincinos si ca n-are dreptul sa se pronunte inainte sa-si faca public dosarul de securitate; il someaza pe un coleg sa vina cu argumente contra sa, dar afirma cu nonsalanta ca Basescu este, in plus, mincinos, delator si hot NEDOVEDIT! Ma rog... Se arata preocupat de editura Humanitas si de Catalin Avramescu, care "isi plimba nevasta pe banii nostri[si inca un i!] cu avionul la Neptun"; il f... grija ca "fetele mincinosului au salarii de mii de euro pe luna" (c-o fi asa, ca n-o fi, c-o fi pe merit, ca n-o fi --amanunte nesemnificative pt. "viteazul" nostru din poveste); informeaza (!) ca Sorin Iliesiu este copil de delator; afirma, in calitate de "odrasla a unuia care a fost la Pitesti" (asa, ca s-atarne la greutate in "acuzatii" -- are balta peste!) ca "satra de "intelectuali" cu care defileaza derbedeul este platita. Cu bani grei. Din banii nostri[tot cu un i in plus!]; nu-l mai poate rabda inima si se dezlantuie impotriva tuturor si a toate, acest Zmeu al Zmeilor: dosarul "Flota", baietii din PD, CET Rovinari, Videanu, Preda si Prigoana, anii '50, cei 322, incheind cu -- se putea altfel! -- Elena Udrea; il f... iarasi grija de editura Humanitas si de Liiceanu... si ne inmoaie inimile dandu-ne de veste ca "ura este pentru oamenii slabi si neinstruiti" (Pai da, asta explica --aproape -- totul!); si in final ii demasca pe cei de la HotNews ca fost cenzurat -- vai, vai, vai! bietul viteaz Alex!
  Si cu Raportul Tismaneanu cum ramane?... Pai care raport?
  Toate cele de mai sus, printre altele ca sa stie dl Petrovici de ce intervin... Jale mare in Romania, dle Petrovici.
  • -2 (2 voturi)    
   Totala ignoranta (Vineri, 4 ianuarie 2008, 3:27)

   "viteazul" Alex [anonim] i-a raspuns lui Paul Tumanian

   Este ceva neadevarat din ce am scris ?
   Deranjeaza primitivismul unui ignorant si este de apreciat modelul comandantului suprem ?
   Imi place analiza pe text gen Mircea Badea, este de apreciat efortul, insa era bine de facut o analiza la subiect. Cu siguranta abordarile mele au deranjat interesele persoanei Dvs.
   Intr-adevar, jale mare in Romania pentru catei.
 • +1 (1 vot)    
  Agresivitate primitiva si ignoranta pe Forum [II] (Vineri, 4 ianuarie 2008, 11:20)

  Paul Tumanian [anonim]

  Iata alte cateva specimene.
  "cata", ca tot romanul impartial (si vizionar!), ii face lui T. proces de intentie: "Daca peste ani poporul va vota PCR, ce vei face? Un raport de condamnare a raportului de condamnare a comunismului". I-a zis-o! Si, in plus, se bate pe burta cu el: "Tismanene"! Si cu asta a devenit egalul lui, ce mai!
  "dan" se si vede purtator de cuvant al tuturor; zice: "lasa-ne ca ne-am saturat de povesti." Ca pe altii i-ar putea interesa realmente articolul, e un amanunt cu care nu se-ncurca el; un moft! La fel si pentru "FM". Care zice: LASA-NE! Imperativ. Cu majuscule!... Sa traiti, Maria Ta, suntem toti cu mana pe ea!
  Pentru "alexandru" lucrurile sunt limpezi ca lumina zilei: daca esti de alta parere, inseamna ca ori te plateste cineva, ori tre' sa consulti un medic!... Sa gandesti? Prea multa bataie de cap; basca ca tre' sa-l mai si ai!
  Ei, dar cu "ochiul lui alah" se-ngroasa gluma! "Ochiul lui alah" il vede pe Tismaneanu ca pe Superman! Stie tot si nu-i scapa nimic! Ce Raport Tismaneanu de condamnare a comunismului! T. (ma rog, Tismineski!) poate mult mai mult. Poate sa deconspire arhivele CIA, sa viziteze Guantanamo, sa lamureasca cazul Kennedy, la fel si afacerile dintre Bin Laden si Bush... Da' poate ca T. ar putea rezolva si problema Irakului, a Afganistanului, a provinciei Kosovo... Sa nu uitam nici misterul nedezlegat inca al lui Jack Spintecatorul... Triunghiul Bermudelor... Ehei, da' cate nu-s de facut pentru Tismaneanu! "Ochiul lui alah" vede tot. Ochiul dracului!
  Ce afirma "permrev" in logica sa incalcita (ba ca regimul de la noi n-a fost comunism ci a fost rau–rau de tot, ba ca azi e mai bine etc.) aproape ca nu mai conteaza. Conteaza jerba de artificii din final: Jos capitalismul! Jos anti-comunismul! Jos Stalinismul! Sa traiasca clasa muncitoare internationala! Sa traiasca revolutia socialista mondiala!... (Bate-n lemn!) Un adevarat erou "permrev" asta! Striga ca-n in fata plutonului de executie!
  Nimeni nu comenteaza articolul.
  • -1 (1 vot)    
   Intr-adevar, jale mare in Romania pentru catei (Vineri, 4 ianuarie 2008, 12:24)

   "viteazul" Alex [anonim] i-a raspuns lui Paul Tumanian

   Nu-mi place ca se confirma cele scrise de mine in ultimul mesaj.
   Chiar deloc.
   Speram sa nu am dreptate.
  • -1 (1 vot)    
   Impostorii (Sâmbătă, 5 ianuarie 2008, 22:12)

   Kartouche [anonim] i-a raspuns lui Paul Tumanian

   Tismaneanu e muritor de foame prin America. Nu are cu ce sa-si intretina familia si a gasit "ghisheftu`" asta cu comunismul si nu-l mai lasa din mana....... Da, dar a gasit si fraieru` sa i-l cumpere ! ........ Ca ori ce "comerciant" facut sa insele din nastere, Tizmenitzki nu se dezimte !
 • 0 (0 voturi)    
  Agresivitate primitiva si ignoranta [III – final] (Vineri, 4 ianuarie 2008, 13:28)

  Paul Tumanian [anonim]

  Exista si comentatori rezonabili si ponderati pe forumul HotNews. Ei sunt insa coplesiti numeric si, ca de obicei, vocile lor sunt inabusite de guralivii dezlantuiti. Care, vorba lui Ion Iliescu, "trag din toate pozitiile". Nu conteaza subiectul supus comentariilor. Ei stiu una si buna: sa "traga". Indiferent in cine, indiferent daca o fac cu sau fara temei. Anonimii dezlantuiti si iresponsabili. Agresorii lingvistici. Sa citeasca? Sa se documenteze inainte de a-si da cu parerea? A, nu! prea complicat pentru ei. Pierdere de vreme!
  Se zice ca Charles de Gaulle ar fi spus: "Comment voulez-vous gouverner un pays comme la France, pays où on fabrique 365 fromages?"
  Uitati-va pe trotuarele din Bucuresti (si din alte orase mari) si spuneti-mi ce vedeti. Vedeti niste mici pete albicioase? Stiti ce sunt acelea? Nu? Sunt gume de mestecat scuipate din gura. Sunt milioane de gume, mai dese sau mai putin dese in functie de cat de circulat este locul. Uneori sunt sute de gume scuipate pe metru patrat. Si spuneti-mi: cum sa institui bunul-simt si responsabilitatea (inclusiv pe forumuri electronice) intr-o tara unde se scuipa milioane de gume de mestecat pe trotuar, la voia intamplarii? Si mai tineti cont de un lucru: ca asta o fac tinerii, elevi si studenti in cea mai mare parte (la fel de anonimi ca si cei mai multi de pe forumuri).

  Si cu asta la revedere... si s-auzim de bine. Daca se mai poate.
  • -1 (1 vot)    
   Paul Taumanian, te rog citeste si continutul (Vineri, 4 ianuarie 2008, 16:31)

   FM [anonim] i-a raspuns lui Paul Tumanian

   Cameleonii dinastiei Tismaneanu (Luni, 31 decembrie 2007, 10:28)
   FM [anonim]
   isi cauta un nou rol in societatea romaneasca. dupa ce toata familia lui a slujit implementarea comunismului in Romania si au luat parte activa la deciziile politice de subminare a statului Roman dupa cel de al doilea razboi mondial ...cand taranii romani erau pusi cu fundul pe plite incinse ca sa semneze renuntarea la pamanul pe care unii il primisera chiar pentru fapte eroice in primul razboi mondial ....in cele din urma Vladimir [ultimul deocamdata din dinastie] a reusit sa aduca tranzitoriile memori ala maica-si in sfera publica si culmea ....sa le transforme intr-un document politic ....desi ele au valoare doar pentru istoria mancatoriilor dintre clanurile comuniste de la Bucuresti. Pai bre Vladimir, nu iti este destul ca l-ai pacalit pe Basescu sa ridice la rang de document politic memoriile si cameleonismul dinastiei Tismaneanu cand memoriile eroinelor din Fagaras si alti munti ai Romaniei, care au luptat alaturi de rezistenta anti-comunista [ pe care mamica ta o vana cu instrumentele bolshevismului] sunt aruncate la lada de gunoi ....nu pentru ca nu ar exista ci pentru ca asa ai manipulat tu poliloghia de amintiri dezlanate ca sa bagi in fatza tot perceptia comunista. Noi vrem un document cu perceptia celor care au suferit fara sa fie la varful puterii comuniste nu unul cu frustrarile comunistilor care au fost invinse de clanurile din interiorul Partidului Comunist. Iti intelegem lupta de a readuce Dinastia Tismaneanu in atentia publicului dar ....
  • -1 (1 vot)    
   Maca-mac, maca-mac (Vineri, 4 ianuarie 2008, 19:21)

   "viteazul" Alex [anonim] i-a raspuns lui Paul Tumanian

   Da sigur ca se poate, se poate cistiga mult mai usor o paine asa.
   Maca-mac, maca-mac....
 • -1 (1 vot)    
  esti penibil (Vineri, 4 ianuarie 2008, 15:54)

  Gigione [anonim]

  Esti penibil ba Europa libera...lasa-ne....lasa-ne........
 • -1 (1 vot)    
  Unde s-a ascuns rusinea !!! (Sâmbătă, 5 ianuarie 2008, 19:13)

  Ho Si Min [anonim]

  Tismaneanu este FIUL unui nomenclaturist de frunte care, din oportunism, si-a schimbat si numele (din Tismanetzki) si ideologia? Iti inchipui, Petrovici, ca Volodea a facut foame inainte de a pleca din tara (in conditii care, pana la urma, tot vor iesi la iveala? Daca nu te plateste nimeni pt ce scrii , atunci consulta un medic. Poate ai sanse sa iti revii.
 • -1 (1 vot)    
  Impostura isi face loc la Cotroceni (Sâmbătă, 5 ianuarie 2008, 21:59)

  Kartouche [anonim]

  Ii e foame rau lui Tismaneanu. Mai vrea ceva sa ciupeasca de pe la presedentie ceva verzisori. Il pune pe bietu` nost` marinar sa condamne, sa infiereze, tot ce a facut el pana in 1989 ! Mare impostor acest fiu al comisarului poporului (sovietic) Tismenitzki !
  Cine e acest impostor : 1.- Tismaneanu este un surogat universitar care a ramas fara mijloace de existenta, (dupa ce a scris cartea despre Iliescu, nu a mai avut comenzi) si prin cosanquinul sau Patapievici a fost prezentat lui Basescu. El era muritor de foame in USA ! .............
  2.- El este fiul unuia dintre cei mai vehementi si „activi” comisari ai poporului (sovietic) care a "implementat" comunismul in Romania ! Romanul nu avea vocatia de convetuire in turma, in kibutz, el era un proprietar prin nastere ! De aceea romanul nu a fost niciodata comunist !
  3.- Raportul este un act de acuzare a poporului roamn, un act fals in continut si masluit in fapte, fara cercetare. Insusasi Asociatia detinutilor politici a protestat si au cerut vehement sa fie repus in concordanta cu adevarul !
  4.- Unele asa zise masuri sunt niste prostii ordinare sau propuneri de elevi tampiti in clasele primare. Scurt am comentat inutilitatea sau enormitatea lor !
  8. Organizarea unei expozitii permanente in Palatul Parlamentului cu documente ilustrative pentru idee de politie politica. .... Raspuns : Deci sa fie in prim plan Impuscatu` cu sotia sa academiciana, altfel nu se poate, nu ?? Mare prostie !
  9. Realizarea unui manual despre regimul comunist, pentru a fi predat in liceu.............R.: Alta tampenie ! Ne straduim sa scaotem ce-i inutil, contrar formarii pragmatice a tinerilor, si astia incarca programa !
  10. Formarea unui grup de cercetatori, sub egida Presedintiei, care sa elaboreze in circa un an o Enciclopedie a comunismului romanesc. ............. R.: Si asta sa fie condus de Tismenitzki, nu ?? Ti-e foame rau mai ameicane !
 • -1 (1 vot)    
  Continuare (Sâmbătă, 5 ianuarie 2008, 22:05)

  Kartouche [anonim]

  13. Desfiintarea prin lege a condamnarilor emise pe baza unor articole cu caracter politic facand parte din codurile penale din 1948, 1955 si 1968. .......... R.: Pedepsele sunt individuale date de instante judecatoresti; numai instntele pot reabilita persoanele condamnate. In lume nu exista un precedent ! Tismenitzki vrea sa fie primul ! Ce incult !
  16. Cercetarea cazurilor in care condamnatii pentru crime politice au fost eliberati din motive medicale............ R: Ce-i prostia asta ??
  21. Realizarea unei anchete detaliate a tratamentului la care au fost supuse arhivele institutionale. ............. R: Cine din Europa a facut asa ceva ? Nimeni ! Dar nici nu e posibil. Ce inseamna „tratament” ? Ignifug, contra umezelii ?? Ce-i prostia asta ?
  26. Restituirea arhivelor sioniste capturate de Securitate. ........... R.: Aici e durerea domnului Tizmenitzki !! Are sarcina de la evrei ! Sa le dea dom`le, sa le dea ! O rezolva sub pulpana presedintelui.
  27. SRI sa descopere si sa predea pentru publicare jurnalul intim al lui Gheorghe Ursu. ...........R.: Folosesc numele unui adevarat luptator anticomunist in mod abuziv; daca SRI-ul il detine, sa-l dea ! Dar cred ca fiul defunctului, l-ar obtinut daca exista.
  28. Declansarea urmaririi penale impotriva celor care au distrus sau manipulat dosare ale Securitatii si ale altor institutii................. R.:Pai primul, care trebuie condamnat ca a furat dosarul este chiar Saul Bruckner zis Silviu Brucan, care sa fie condamnat post-mortem !
  22. Publicarea pe internet a inventarelor Arhivelor Nationale, ale Armatei, ale CNSAS, SRI, SIE, Ministerul Justitiei, Ministerul de Interne, Ministerul Sanatatii si cel al Educatiei. ............. R: Auziti ce prostie debiteaza individul !! Pai sunt 11 km de arhiva numai de la Securitate ! Dar cele de la CC, SIE, Armata, Ministerul Justitiei ???
  Oamenii astia nu stiu ce vorbesc ! Sa speram ca presedintele Basescu va proceda corect si-l va „evacua” pe acest impostor din preajma
  • -1 (1 vot)    
   ptr. Kartouche (Duminică, 6 ianuarie 2008, 0:34)

   "viteazul" Alex [anonim] i-a raspuns lui Kartouche

   1. Cind a ajuns pe tarin stain, a sarutat picioarele, cu o plecaciune larga si a cerut o indemnizatie, pentru ca este cine este si pentru ce va oferi pe tava. Baietii de acolo si-au dat seama ca au de-a face cu unul care da cu limba si i-au gasit de lucru ca sa dovedeasca cine este. Pina acum s-a vazut cine este si ce mari realizari profesionale a avut pe meleaguri straine.
   2. Raportul trebuie sa creeze un sentiment de culpabilizare oricarui cetatea astfel incit sa nu mai aiba resentimente pentru comunism si reprezentantii lui.
   8. Trebuie facuta o expozitie cu fotografiile tuturor tortionarilor - pentru ca sint perfect identificabili - si cu sentintele de condamnare a faptelor lor obtinute dupa revolutie.
   Derbedeul de Basescu ar putea sa inceapa citeva mii de astfel de actiuni in instanta individuale pentru a-si dovedi noile intentii curate.
   9. 10. Se urmareste sifonarea unor sume frumoase de bani de la bugetul de stat de catre semnatarii raportului. Normal ca jegul de Liiceanu va asigura publicarea fanteziilor la niste sume exorbitante.
   13. Este ceva care inca se dospeste de catre autorii articolului. Nu imi permit sa comentez.
   16. Nu este o prostie. Baietii lucreaza.
   Sint citeva cazuri reale si cei eliberati nu au semnat angajamente cu securitatea si urmeaza sa ceara daune. Au o mica problema - dosarele medicale nu mai sint in arhive. In 199 erau, acum nu mai sint.
   Multi din tortionari vor fi dati in judecata individual si vor sa se apere folosindu-se de aceste motive medicale de eliberare. Urmarea este ca fostii detinuti politici vor trebui sa returneze banii primiti in baza D 118, tortionarii raminind cu pensiile de peste 1000 euro neatinse.
   21. Sifonare de bani
   26. Gasca vrea sa se duca la evrei si sa le ofere arhivele. Normal ca pe bani pentru ei, pentru plata muncii lor. Atunci evreii vor avea posibilitatea de a deschide proces statului roman pentru plata unor compensatii banesti pentru urmasii celor care au suferit. S-au mai vazut cazuri similare.
  • -1 (1 vot)    
   ptr. Kartouche (Duminică, 6 ianuarie 2008, 0:42)

   "viteazul" Alex [anonim] i-a raspuns lui Kartouche

   Raportul vrea sa excluda cercetarii in amanunt a arhivelor fostei securitati.
   Sint extraordinar de multe nume prezente astazi pe scena politica romaneasca care au facut delatiuni ordinare, de doi lei, pentru un avantaj material. Si care acum pozeaza in curati ca lacrima. Incepind cu derbedeul de Basescu si terminind cu personaje care la revolutie aveau intre 17 - 20 ani.
   In orice caz, din acest punct de vedere, viitorul va fi interesant.
   Ii multumesc domnului Paul Tumanian ca a aplicat principiul "cel mai destept cedeaza".
   Poate il voi vedea vreodata la d-l Baronian.
 • +1 (1 vot)    
  mafia oligarhica (Duminică, 6 ianuarie 2008, 10:36)

  Petrovici [anonim]

  Daca ar fi de bani, Tismaneanu s-ar duce la Voiculescu, Patriciu, Vantu, Micula, etc, de unde s-ar indopa mult mai bine, precum atatia alti mercenari fara de nici un piculet de caracter. Te uiti la ei cum debiteaza la tampenii ca dintr-un robot, fara nici un simt uman, vreun pic de rusine sau adevar. Totul la ei e propaganda curata, la ordin, pe bani. Urmasii celor care au schingiuit fara mila in trecut conduc acum fara nici un pic de simtamant uman (Gisela Vass - B. Olteanu, generali, secretari de partid comunisti - mari politicieni in prezent). Singurul obiectiv pentru un om cinstit (Tismaneanu) este de a prezenta situatia cum rezulta din datele istorice pentru ca urmasii sa cunoasca cum au stat treburile, sa ne desteptam si sa bagam la cap ca ce naste din pisica soareci mananca. Lui Tismaneanu nu-i trebuiesc banii pe care ii da Base si el a fost ales pentru probitatea lui dovedite in SUA. In momentul de fata singurul obiectiv pentru noi este de a inlatura coruptia, de a pune Romania pe cai cinstite si a creste vartos nivelul general de trai (nu veniturile mafiei oligarhice care cumpara creiere si le transforma in roboti ce condamna neincetat incercarile de justitie, cresterea veniturilor populatiei, interesul national).
 • 0 (0 voturi)    
  Institutul de condamnare a crimelor capitalismului (Duminică, 6 ianuarie 2008, 12:22)

  Ghitescu Teodor [anonim]

  Nu-mi vine sa cred ca un intelectual, analist politic, asa cum se considera domnul Tismaneanu, poate acuza un guvern că se straduieşte să crească nivelul de trai a unei părţi semnificative a populaţiei, numită: pensionari! Ei sun cei care au dus Romania în cca. 40 de ani, de cca. 100 de ori mai inainte fata de ce s-a realizat in ultimii 20 ani!
  Cum poate fi un guvern prodemocratic dacă nu se străduieşte să aplice drepturile fundamentale ale omului pentru cetăţeanul majoritar (pensionarii facand parte din aceasta categorie)? Oricum în ansamblu guvernul Taricieanu nu poate fi acuzat de prodemocratie, dar nu pe aceasta problema!
  Îi propun domnului Tismaneanu, daca este asa cum spune un analist de sistem politic şi nu un fanatic al unui sistem anume, sa infiinteza in paralel si un Insitut de studierea crimelor capitalismului, pentru a da noilor generaţii o imagine mai reală şi completă asupra unor realităţi care altfel par tratate tendenţios. Dacă nu ştie despre ce crime este vorba, putem începe cu: razboaiele declarate in numele democratiei dar de fapt in numele cresterii profiturilor "elitelor" (Afganistan, Irak, se prgateste cel din Iran, etc.), introducerea traficului de droguri, de arme, traficul de fiinţe vii (neosclavagie), cu organe umane, inversarea funcţiilor banului în economie şi introducerea speculaţiei ca tip de moralitate de guvernare, aruncarea oamenilor din locuinţe in canale, crime la comandă şi ca formă de reglare de conturi, regresul nivelului de trai al cetateanului majoritar cu peste 20 de ani in urma si progresul unei minoritati nesimnificative cu cca. 100 de ani inainte, etc.!
 • 0 (0 voturi)    
  Este vorba doar de bani. (Duminică, 6 ianuarie 2008, 12:29)

  "viteazul" Alex [anonim]

  La Voiculescu se munceste mai intii si apoi vine avantajul material. Tismaneanu este in vinrsta si s-a mai prajit o data la americani cu munca. Atunci recompensa materiala nu a mai venit.
  La Vintu pateste ca Turcescu. Nu este dat afara pentru porcaria facuta lui Orban. I se taie doar din bani. I se taie mult de tot. Apropo si la Vintu ca sa primesti bani frumosi trebuie mai intii sa dovedesti ceva.
  Micula cred ca da bani in aceleasi conditii, avind in vedere ca partea financiara este supervizata de cineva din familie.
  Apropo de cinstea lui Tismaneanu este bine sa fi circumspect. Probitatea dovedita in USA nu exista, te rog mai fa niste sapaturi. NU este frumos sa dau nume, dar sint oameni care au realizari in viata de emigrant in USA - prima sau doua generatie - care sint de parere contrara.
  Apropo de coruptie, unde este, cum se manifesta ea ? Vreau un individ din clasa politica condamnat pentru coruptie dupa 1990 ? Nu prea stiu. Aproape 90 % din magistratii romani au grad de rudenie direct sau indirect cu fostii militieni, securisti, colaboratori si informatori, sau mambrii din nomenclatura judeteana a PCR.
  Nici un corupt nu va fi condamnat in Romania atita timp cit presedintele Romaniei are probleme reale si vizibile cu justitia.
  Toti cei enumerati de mine au ales aceste posturi pentru banii negrii care ii genereaza - prin analogie poti vedea cum basescu este atit bogat desi a lucrat numai la stat. Nu as vrea sa-mi amintesti despre declaratia lui de avere.
  Nu prea inteleg cine este "noi" - In momentul de fata singurul obiectiv pentru noi este de a inlatura coruptia, de a pune Romania pe cai cinstite si a creste vartos nivelul general de trai.
  Apropo de basescu - gindeste-te daca ti-ar place ca basescu sa fie tatal tau. Nu vreau sa-mi raspunzi, doar gindeste-te.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by