Premierul Dacian Ciolos a admis, vineri, la Iasi, ca au existat greseli in actul normativ in baza caruia au fost diminuate salariile unor categorii de angajati din sistemul de invatamant, afirmand totodata, la intalnirea cu un grup de reprezentanti ai Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar din judet, ca Guvernul va incerca sa repare erorile produse prin Ordonanta 20/2016. "Diminuarile au fost greseli. O sa le reparam cat putem", a afirmat Ciolos, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sindicalistii din invatamantul iesean au acuzat diminuarea salariilor secretarilor si contabililor din unitatile de invatamant cu sume cuprinse intre 500 si 1.100 lei. Ei au mai cerut premierului sa respecte hotararile judecatoresti privind plata dobanzilor pentru drepturile castigate in instanta de cadrele didactice, dar si acordarea sporului de vechime pentru personalul nedidactic, acordarea unui spor de nocivitate pentru bibliotecari, laboranti si informaticieni, dar si reabilitarea scolilor din mediul rural care dispun de apa curenta, canalizate si care au grupurile sanitare in curte.

"Daca imi cereti sa rezolv totul intr-un an de zile, cu bugetul pe un an ce nu s-a rezolvat cumulat in patru-cinci ani nu se poate. Nu avem cum. Am legi de respectat si cand e vorba de deficit bugetar, si cand e vorba de alocari bugetare respectat si am pus bani anul acesta in sanatate si educatie", le-a spus primul ministru.

Dacian Ciolos s-a intalnit vineri, la Prefectura Iasi, cu reprezentantii autoritatilor locale si judetene din Iasi si Vaslui. La intrarea in Prefectura, el a fost asteptat de peste 100 de angajati din invatamant, dar si fost salariati ai societatii comerciale Fortus Iasi.

Premierul este insotit in vizita la Iasi de vicepremierul Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Dragos Pislaru, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Dragos Dinu, ministrul Fondurilor Europene, Catalin Homor, director general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Ionel Danca, consilier de stat Cancelaria prim-ministrului, Daniel Sandru, secretar de stat Cancelaria prim-ministrului, Maria Gheorghiu, consilier de stat Cancelaria prim-ministrului.