De cateva zile, pe scena politica din Prahova au loc mutari fara precedent: mai multi membri PSD Ploiesti si-au depus demisiile, urmand sa se transfere la PNL Ploiesti. Pesedistii demisionari sustineau ca sunt nemultumiti pentru ca PSD Prahova nu a pus pe listele pentru alegerile parlamentare niciun membru al organizatiei locale.

Demisii in asteptare PSD PloiestiFoto: Hotnews

Intr-adevar, surpriza a fost lipsa de pe liste a senatorului Augustin Mitu, membru PSD Ploiesti, care din septembrie 2015 ocupa si functia de vicepresedinte al Senatului. In locul sau au aparut pe liste, pe locurile considerate eligibile pentru Senat, Emanoil Savin, primarul din Busteni, si Radu Oprea, senator PSD.

Aceste mutari au generat primul scandal din interiorul filialei, din cauza faptului ca Radu Oprea este trimis in judecata din ianuarie 2016 intr-un dosar al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, fiind acuzat de evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani.

Urmatoarele mutari ale PSD Ploiesti au fost negocieri cu PSD Prahova pentru doua locuri eligibile la Camera Deputatilor. Unul pentru consilierul local George Botez, celalalt pentru viceprimarul Ploiestiului, Cristian Ganea, care este si presedintele PSD Ploiesti. Negocierile nu au avut o finalitate pozitiva, ceea ce a creeat mari tensiuni in randurile membrilor PSD Ploiesti, care nu au avut macar un reprezentant pe listele pentru Parlamentul Romaniei.

Primele demisii din partid

Marti, 8 noiembrie, vicepresedintele PSD Ploiesti, Donald Constantin, si-a dat demisia din partid. Donald ocupa si o functie de conducere in administratia locala, fiind director la Societatea de Gospodarire Urbana (SGU), functie "vanata" pentru PNL de primarul Ploiestiului, Adrian Dobre, inca de la inceputul mandatului. Adrian Dobre este si presedintele PNL Ploiesti.

In aceeasi zi, alti 30 de membri, dintre care cativa si cu functii de conducere, si-au depus demisiile, care au fost validate de-abia joi. In acest interval de timp au avut loc adevarate lupte de convingere in sanul partidului: pe de-o parte cei de la PSD Prahova incercau sa stopeze valul de demisii, estimate la cateva mii, de cealalta parte demisionarii incercau sa convinga si alti membri sa plece.

Joi, 10 noiembrie 2016, alte 60 de demisii au fost depuse la sediul PSD. Acestea nu au fost insa inregistrate.

Ce declara presedintii PSD Prahova si PNL Prahova

Presedintii celor doua formatiuni politice au fost rezervati in declaratiile publice. Bogdan Toader, presedintele PSD Prahova, a spus ca "va face o analiza, dar numai dupa valul de demisii depuse", in timp ce Iulian Dumitrescu, presedintele PNL Prahova, a precizat ca "sunt bineveniti in PNL toti oamenii onesti care vor sa faca din Ploiesti un oras asa cum noi toti ne dorim".

Acuzatii de fals intre presedintele PSD si fostul vice PSD

Presedintele PSD Ploiesti, Cristian Ganea, l-a acuzat pe fostul vicepresedinte Constantin Donald ca printre primele demisii aduse la partid se gaseau si falsuri, adica oameni care nu figurau in baza de date a PSD ca membri. In contrapartida, Donald a mutat acuzatiile in interiorul partidului, precizand ca nu este vina oamenilor ca adeziunile oamenilor nu au fot operate in bazele de date si, astfel, falsul apartine PSD.

"Am discutat cu domnul Radan, omul care este sef absolut si trezorier peste acte la noi la partid si, din primele 30 de demisii care au fost predate, sa zic asa, in vrac, au fost descoperite 12 persoane care nici macar nu erau membri. Conducerea organizatiei a luat hotararea sa nu se mai depuna vrac, sa vina fiecare om individual cu demisia pentru a putea verifica in baza de date si pentru a putea inregistra, sa se dea viza. Problema este in felul urmator: pana acum, demisia ajungea la partid, se scria pe ea 'am primit', se stergea persoana din baza de date si asta era tot. De acum, le dam numar de inregistrare ca sa ramana scris in evidentele partidului. Faptul ca azi au fost depuse 59 de acte necesita un pic de timp pentru a fi verificate in baza de date si dupa aceea sa fie inregistrate. Cel mai corect ar fi sa fie aduse de oameni, sa astepte sa fie verificati, li se da un exemplar inapoi in care este scris ca se ia la cunostinta demisia lui", a declarat Cristian Ganea, presedintele PSD Ploiesti.

"Ceea ce sustine domnul Ganea este o poezie. Oamenii au depus demisiile, iar cei despre care au spus ca nu sunt membri de partid au depus cereri pentru intrare in partid, adeziuni. Daca ele nu au fost prelucrate, nu e problema oamenilor. Oamenii stiau ca sunt membri de partid si si-au dat demisia din aceasta calitate. Pentru ca in momentul in care m-am dus sa le inregistrez nu au vrut sa faca acest lucru, au spus ca cererile nu se inregistreaza, doar se baga in baza de date, dupa care se scot de acolo persoanele respective si atunci li se da un numar la cerere. Atat. Aceasta este procedura care mi-a fost explicata inclusiv astazi cand am fost sa depun 60 de cereri. Falsul despre care vorbesc ei ... fals este tot acest circ pe care il fac ei zilele acestea, ieri, astazi si probabil si in urmatoarele zile. Acesta, intr-adevar, este un fals. Daca vor cu adevarat, voi aduce toti oamenii odata, in fata partidului, ca sa simta ca este adevarat, daca asta vor. Nu mi-a spus nimeni ca trebuie sa vina fiecare persoana in parte. O cerere nu trebuie depusa de o anume persoana, oricine poate face asta. Daca ei nu au ce face, sunt multi oameni care au serviciu, au facut cererile aseara, nu au timp sa vina sa depuna. Mi s-a spus de la partid ca in mod normal nici nu trebuie sa depuna cereri, pentru ca atunci cand se duc la alt partid se anuleaza automat. Dar oamenii, fiind revoltati, au simtit nevoia sa refuleze prin aceste cereri de demisie. Eu astazi am fost in birou si am depus 60 de cereri si le-am pastrat copiile. Mi-au zis ca nu se dau numere de inregistrare, ca mai intai sa scoata persoana din calculator si apoi sa le dea acel numar", a declarat Donald Constantin.

Primarul Adrian Dobre, coleg cu "dusmanul" sau politic

Surprinzator, fostul vicepresdinte de la PSD Ploiesti a fost primit la PNL pe o functie similara in 48 de ore dupa ce a demisionat din PSD.

De ce este surprinzator? Primarul PNL, Adrian Dobre, anunta inca din campania electorala ca vrea sa il schimbe din functia de director al SGU pe Donald Constantin. Si dupa castigarea mandatului atat primarul Dobre cat si PNL cereau demisia lui Donald. Ba chiar la sfarsitul lunii noiembrie primarul Dobre declara pentru ziarul Telegrama ca directorul SGU este incompetent.

La randul sau, Donald afirma ca SGU este o societate pe profit si incompetenta revine Primariei, care a ingropat Clubul Sportiv Municipal.

In aceasta seara, contactat telefonic, primarul Dobre a declarat dupa cateva ezitari ca noul membru PNL Donald Constantin este un om de calitate si ca in PNL sunt bineveniti oamenii de calitate.