Grupul PNL din Camera Deputatilor a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la neconstitutionalitatea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.20/2016 prin care s-au marit salariile si sporurile in educatie si sanatate. Si premierul Dacian Ciolos a declarat ca Guvernul intentioneaza sa conteste aceasta lege.

Ce sustine PNL:

PNL nu poate ignora faptul ca votul exprimat in plenul Camerei Deputatilor nu a fost dat in conformitate cu prevederile regulamentare si ca incalca jurisprudenta constitutionala, fiind, astfel, identificate trei elemente de neconstitutionalitate:

I. Incalcarea principiului bicameralismului consacrat prin jurisprudenta constitutionala, in sensul ca amendamentele adoptate la Camera Deputatilor modifica continutul reglementarii si genereaza o configuratie semnificativ deosebita a actului normativ fata de forma adoptata in Senatul Romaniei.

II. Incalcarea art. 69 alin.(2) din Regulamentul Camerei Deputatilor conform caruia un raport adoptat de o Comisia permanenta a Camerei Deputatilor trebuie distribuit la caseta electronica a deputatului cu cel putin 5 zile inainte de dezbaterea acestuia in plenul Camerei Deputatilor.

III. Legalitatea desfasurarii sedintei plenului Camerei Deputatilor din data de 7 noiembrie 2016. Astfel, in ciuda prevederilor constitutionale prevazute la art. 67 si a celor regulamentare de la art. 111 care prevad explicit ca, atat sedintele consacrate dezbaterilor, cat si cele in care se desfasoara votul final trebuie sa respecte conditia obligatorie a existentei cvorumului legal de sedinta, adica ¬in prezenta majoritatii membrilor¬ Camerei Deputatilor, lucrarile Camerei Deputatilor au fost deschise in mod ilegal, la fel cum s-a desfasurat si sedinta de vot final. Potrivit actualei structuri a Camerei Deputatilor, cvorumul legal de sedinta este de 177 de deputati, conditie care nu a fost intrunita nici la deschiderea sedintei de dezbateri (citam din declaratia Presedintelui Camerei Deputatilor, domnul Florin Iordache: "din totalul celor 353 de deputati, si-au inregistrat prezenta 152 de deputati"), nici la inceputul sedintei de vot final, conform inregistrarilor video captate de sistemul audio-video propriu al Camerei Deputatilor.

PNL considera ca actele normative dezbatute si votate in sedinta din data de 7 noiembrie 2016, au fost in mod ilegal declarate adoptate, prin incalcarea dispozitiilor constitutionale si regulamentare.

Apreciem ca situatiile expuse mai sus exced principiului autonomiei regulamentare a Parlamentului si atrag neconstitutionalitatea legii de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 20/2016.

PSD fura, minte si adopta legi prin frauda! Nu se poate invoca niciun motiv rezonabil pentru a incalca legea si a frauda votul chiar in Parlamentul Romaniei, care ar trebui sa fie forul democratic autentic. Sedinta de plen de luni ne-a aratat un PSD mincinos, arogant si hot, care revine la vechile sale metehne, situandu-se din nou deasupra legii.

Consideram ca asemenea acte care eludeaza legalitatea statului democratic nu trebuie tolerate si nu pot ramane ignorate. Pastram si construim o Romanie legala, cu responsabilitate!