Premierul Dacian Ciolos a anuntat marti ca Guvernul va cere un control de constitutionalitate a Legii de aprobare a OUG privind majorarile salariale, subliniind ca solicitarea va viza doar modificarile aduse ordonantei, nu si ordonanta initiala, astfel incata aceasta se va aplica in continuare. Premierul a declarat ca, daca Parlamentul ar fi dorit ca aceste modificari votate luni in Camera Deputatilor sa fie aplicabile, atunci ar fi existat o dezbatere reala, s-ar fi tinut cont de legea responsabilitatii fiscal-bugetare care stipuleaza ca nu pot fi facute majorari de salariale cu 6 luni inainte de alegeri si de principiul bicameralismului care prevede ca, atunci cand o lege este modificata substantial intr-una dintre camerele parlamentare, atunci ea trebuie sa treaca din nou prin votul ambelor camere.

Dacian CiolosFoto: Guvernul Romaniei

Plenul Camerei Deputatilor a votat luni cresterile de sporuri si salarii din domeniile sanatatii si educatiei, venite ca amendamente la legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 57/2015. Oficial, au fost 184 voturi si un deputat nu si-a exprimat votul, in conditiile in care PNL a boicotat sedinta in incercarea de a nu fi indeplinit cvorumul de minimum 177 deputati.

Potrivit datelor obtinute de HotNews.ro, impactul bugetar total al acestor amendamente votate intr-o sedinta maraton a comisiilor de munca si de buget lunea trecuta este de 4,85 mld lei. La sedinta de plen de luni, ultima a acestui legislativ, au fost prezenti si sindicalisti din Sanatate, aflati la balcoane, care au aplaudat pe rand declaratiile lui Liviu Dragnea si apoi votul.

Principalele declaratii ale lui Dacian Ciolos:

  • Sigur, Parlamentul ar fi putut vota ce vrea el, insa Guvernul ar fi dat un impact bugetar.
  • Nu se poate ca parlamentarii sa nu fi stiut de legea responsabilitatii fiscal bugetare care spune ca cu 6 luni inainte de alegeri nu mai pot fi votate majorari salariale.
  • Daca se voia ca aceasta lege sa fie legala s-ar fi respectat principiul bicameralismului. Legea a fost modificata substantial in Camera Deputatilor fara ca Senatul sa fie din nou consultat si sa se ceara votul senatorilor.
  • Daca s-ar fi dorit o modificare a OUG 20 care sa fie aplicabila s-ar fi tinut cont de aceste prevederi legale
  • Guvernul nu contesta nevoia de ajustare, de marire a salariilor in anumite sectoare, precum sanatate, educatie. De asta am venit cu OUG 20.
  • Insa am spus atunci ca ceea ce este esential este corectarea unor inechitati.
  • Inainte de alegeri se arunca in ochii salarialtilor niste procente pt cresteri salariale care nu intotdeauna se respecta.
  • Asa cum a fost ea modificata, aceasta lege adanceste inechitatile salariale.
  • Aceasta crestere a masei salariale decisa acum reduce marja pentru alte reforme in sanatate, in educatie.
  • Votarea aceste modificari pericliteaza foarte mult posibilitatea de a adopta si de a aplica o lege a salarizarii unitare.
  • O abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza in spate, risca din nou sa puna in pericol capacitatea parlamentului care vine sa adopte si sa aplice o lege a salarizarii unitare.
  • Cerem un control de constitutionalitate a acestei legi care a fost adoptata
  • Aceasta solicitare vizeaza doar legea care modifica OUG si nu OUG in sine.
  • Aceasta modificari facuta pe picior trebuie verificare de CCR.

Intrebari

1. Pentru ce anume are Guvernul bani. vedem ca pentru Cumintenia Pamantului are?

Dacian Ciolos: Guvernul are bani pentru ce este acordat prin buget.

Eu ce spun aici se refera la impactul pe anii urmatori. Creste foarte mult masa salariala cu adoptarea acestei ordonante modificate.

Se strica echilibrele.

Daca la unele categorii creste foarte mult salariile atunci si masa bugetara crestye mult peste ce si-ar putea permite bugetul.

La aceasta lege se lucreaza., este in faza avansata, sunt discutii ale ministerului cu sindicatele, dar ramane de vazut daca aceasta OUG se aplica.

2. Despre datele prezentate de ministrul Pislaru cu privire la impactul bugetar.

Dacian Ciolos: Dl ministru a informat corect.

Indiferent ca suntem in campanie electorala, ministrii si parlamentarii trebuia sa ia decizii responsabile, care tin cont si de impactul bugetar.