Peste 20.000 de oameni au participat la mitingul Partidului National Liberal pentru lansarea candidatilor la alegerile parlamentare desfasurat in Piata Revolutiei din Capitala. Potrivit News.ro, o parte din sustinatori au fost adusi cu autocare din teritoriu. Pe scena amplasata in piata s-au urcat candidatii PNL si membri din conducerea partidului, dar si sustinatori precum regizorul Tudor Giurgiu, iar pe un ecran pus in spatele scenei au fost transmise mesaje video de la sustinatori, printre care si Neagu Djuvara. Pe scena a urcat, spre finalul mitingului, si premierul Dacian Ciolos, propunerea PNL pentru prim-ministru dupa alegerile din decembrie, care i-a incurajat pe alegatori sa iasa la vot si sa implice social, avertizand ca "lipsa implicarii naste monstri" si ca schimbarea sociala nu poate veni dinspre un lider mesianic ci trebuie inceputa la nivel individual.

Dacian Ciolos la mitingul PNL de lansare a candidatilorFoto: Agerpres

Vezi mai jos principalele momente ale mitingului de duminica seara

-------------------

18:21 Alina Gorghiu a luat cuvantul. Discursul ei incheie mitingul liberalilor.

Principalele declaratii ale liderului PNL:

  • Niciodata nu au fost atat de mari diferentele intre noi si PSD.
  • PSD se hraneste din disperare, din regrete. Haideti sa facem cumva, sa ii penalizam atunci cand vand iluzii.
  • Iluzia si traficul de iluzie nu dor acum in campanie, o sa-i doara pe romani imediat dupa. Avem obligatia sa spunem tuturor ca marlania in politica nu mai are ce sa caute.
  • Avem obligatia sa le spunem tuturor ca marlania in politica nu mai are ce sa caute
  • reau atunci cand se vorbeste de lucrul romanesc sa pun semnul egal cu lucrul bine facut. Meritam atata lucru, dupa 27 de ani.
  • Putem da atat cat putem face. Daca mintim, daca supralicitam, daca vindem iluzii, inseamna ca nu suntem noi cei care ne ridicam la inaltimea unei natii care are cetateni valorosi si cu aspiratii, o natiune care are cetateni cu sperante, principii si valori merita o clasa politica la acea inaltime.
  • Dumnezeu sa ne ajute si sa ne dea o Romanie la 100 de ani, cu premier liberal, o Romanie inainte.

18:07 Premierul Dacian Ciolos urca pe scena, fiind prezentat multimii de presedintele PNL Alina Gorghiu

Principalele declaratii ale lui Dacian Ciolos:

  • Sunt aici pentru ca ati decis sa sustineti platforma Romania 100 si imi doresc sa nu fie o insiruire de enunturi, sa nu fie o iluzie, cum ar spune un politician. Ele trebuie sa ne modeleze fiecare actiune in anii care vin. Din punctul meu de vedere, onestitatea, bunul simt, a munci cinstit, a astepta o renumeratie dupa munca, nu sunt iluzii. Simt ca acest lucru este posibil, sa coboram idealurile in fapte si in decizii de zi cu zi, nu doar cand ne e usor, dar si cand avem dificultati
  • Avem nevoie de schimbare in partidele politice.
  • Sunt multe lucruri pe care partidele le-au invatat in acesti 25 de ani, dar sunt multe lucruri pe care trebuie sa le uitam. Sa avem onestitatea, de la baza partidului pana la varf sa respiram onestitate, adevar, sa avem forta sa spunem ca atunci cand ne implicam nu o facem pentru un interes propriu sau al unui grup, ci o facem pentru ca am venit in politica sa daruim.
  • Eu cu astfel de partide mi-as dori sa lucrez, si sunt convins ca astfel de atitudini ar duce la recastigarea increderii in partide si ca prin alegeri libere putem alege oameni onesti.
  • Am vazut aici si pe diferite pancarte, si in filmul prezentat, s-a vorbit despre lideri. Cred ca Romania viitorului nu se mai poate construi cu lideri mesianici. Fiecare dintre noi trebuie sa cautam si sa provocam aceasta schimbare, dar mai intai in noi.
  • Am cerut de multe ori schimbare si unor lideri sa isi asume schimbarea, de multe ori am cerut sa o faca in locul nostru.
  • V-as ruga, intorsi acasa, sa va ganditi in ce fel fiecare dinte noi putem sa ne schimbam pentru a cere apoi societatii si leadership-ului sa se schimbe, sa fie mai direct si sa fie cu bun simt.
  • Cred ca schimbarea, astazi, incepe in primul rand cu noi insine, fiecare in parte, si apoi asumandu-ne aceasta schimbare in bine, a accepta ca se poate si altfel si ca noi, romanii, suntem la fel de buni ca si ceilalti, aceasta schimbare de atitudine se va traduce si intr-o schimbare in societate
  • M-am ghidat si incerc sa imi ghidez actiunea dupa propria constiinta, cea care izvoraste din inima. Nimeni, in nicio conditie, nu imi poate cere si nu va poate cere sa mintim, sa nu spunem adevarul de frica de a nu rani.
  • Eu sunt convins ca fiecare dintre noi are felul lui de a fi si, in masura in care isi asuma, doar in aceasta masura, noi, ca societate, putem sa evoluam.
  • Pentru mine, Romania guvernata cu bun simt inseamna Romania asumata prin propria constiinta
  • Lipsa implicarii naste monstri. E mult mai greu sa ne batem cu acesti monstri decat sa o facem la timp si sa ne asumam aceasta implicare, prin vot si tot ce trebuie facut de parlament si guvern.
  • Sper sa avem un parlament in care toti parlamentarii sa lucreze pentru oameni, absolut toti.
  • Aud spunandu-se ca "vrem Romania inapoi". Eu cred ca, mai mult ca oricand, avand Romania noastra - si nu trebuie sa o cerem cuiva - asumandu-ne Romania noastra, e bine sa vrem o Romanie inainte.

17:59Regizorul Tudor Giurgiu ia cuvantul:

  • Ma bucur si salut decizia PNL de a-l susine pe Dacian Ciolos pentru functia de prim ministru.
  • Vreau sa traiesc intr-o tara guvernata de bun simt si normalitate, fara bascalie. Nu mai vreau o Romanie expirata, unde politica principala sa fie carpeala si peticeala, unde statul intervine doar cand ard bebelusi sau cand ne mor prietenii prin cluburi.
  • Romania inainte inseamna pentru mine politici clare pentru dezvoltarea infrastructurii, nu avem autostrada care sa lege Clujul de Bucuresti. Romania sa nu mai fie stat politienesc, iar alocarile sa se indrepte spre cultura, educatie.
  • Ma bucur ca PNL s-a hotarat sa trimita in lupta oameni noi. E primul partid care isi asuma clar o schimbare si sustine un premier care a dovedit ca se poate guverna si altfel.

17:53 Intre discursuri, pe ecranul amplasat in spatel scenei sunt difuzate mesaje de la sustinatori, precum Neagu Djuvara, dar si un mesaj de la presedintele de onoare al liberalilor, Mircea-Ionescu Quintus.

17:26 Leon Danaila: "Ca medic, stiu ca doar competenta salveaza vieti, ca roman, stiu ca doar competenta salveaza Romania / Decat sa schimbam tara, mai bine schimbam conducatorii incompetenti si corupti. Decat sa plecati voi cei tineri din tara, mai bine sa plec din politica cei care nu se pricep. Implicati-va, de pe margine nu putem schimba nimic."

17:25 Peste 20.000 de oameni participa la mitingul PNL, potrivit News.ro. Militantii PNL au venit la miting din toata tara, fiind adusi cu autocare si microbuze.

Potrivit protocolului incheiat de liberali cu municipalitatea, la miting ar urma sa participe peste 15.000 de persoane. In multime se vad pancarte cu filialele PNL din tara.

17:24 Seful de campanie al PNL, primarul Aradului Gheorghe Falca, ia cuvantul:

  • In 2015, oamenii au schimbat poate cel mai corupt Guvern.
  • Am inteles si noi ca trebuie sa facem schimbarea prin noi insine.
  • Noi nu ne punem intrebarea din cine e formata familia, dar garantam tuturor ca vom apara intreaga familie de romani, si de aici si de pretutindeni.

17:20 Secretarul general al PNL Ilie Bolojan: Programul PSD seamana cu reclama la FNI

Principalele declaratii ale lui Ilie Bolojan:

  • Trebuie sa ii indemnam pe oameni sa mearga la vot, pentru ca vom avea un guvern cu legitimitate buna. Trebuie sa explicam de ce trebuie sa voteze cu PNL si nu cu PSD. Primul motiv, listele noastre, PNL are liste mai bune decat PSD, are liste cu oameni noi si liste curate.
  • Programul PSD seamana cu reclama la FNI.
  • Omul sfinteste locul, noi il avem premier pe Ciolos, ei il au pe Dragnea sau o sosie a lui Dragnea.
  • Primarilor, puneti-va obrazul pentru partid. Nu o sa primiti functii, nimic, dar daca Romania va avea autostrada, un centimetru se va datora dumneavoastra.

Mitingul a inceput cu intonarea imnului national iar prezentatorul evenimentului este actorul Marius Florea Vizante.

Potrivit News.ro, de la Alba au venit cu autocarele si masini personale 500 de militanti, din Brasov - 750, iar de la Buzau - aproximativ 900. Din Constanta au venit la miting circa o mie de liberali, cu autocare, microbuze si masini personale, iar de la Craiova - 750. Tot in jur de 750 de persoane au venit din Galati, din Hunedoara si Ias i- cate 500, iar de la Miercurea Ciuc - doar 20.

Peste 1.500 de militanti au venit din Ploiesti, cu masini personale, de la Sibiu - 500, din Timisoara - 50, de la Vaslui - 250, iar din Vrancea - 400.

Cu totii au venit cu pancarte si steaguri.

Inaintea inceperii mitingului, pentru a incalzi atmosfera, din megafoane rasunau melodii moderne, printre care si o varianta remixata a celebrei "Ciuleandra".

Pe scena au urcat o suta de liberali, candidati si lideri ai partidului, in special figurile noi. Toate discursurile vor fi titrate pe trei ecrane imense amplasate in spatele scenei.

La miting urmeaza sa soseasca si Dacian Ciolos, care va vorbi insa de pe o scena amplasata in mijlocul multimii