Candidatii UDMR propun reducerea TVA la utilitatile publice de la 20 la 9%, aratand ca aceasta masura ar reprezenta un sprijin pentru familii, informeaza un comunicat de presa citata de Agerpres.

Potrivit sursei citate, pana la 60% din venitul venitul parintilor merge pe plata facturilor utilitatilor, astfel ca raman mai putini bani pentru alte cheltuieli importante.

"Probabil, cea mai mare dificultate cu care se confrunta familiile din Romania, este ca 30-60 la suta din venitul parintilor este alocat platii facturilor de utilitati. Este o povara prea mare, deoarece le raman cu atat mai putini bani pe care ii pot cheltui pe copii, pentru vacante familiale, pentru electrocasnice si alte cheltuieli importante. Dorim sa construim o Transilvanie in care drepturile comunitatilor locale si bunastarea familiilor sunt garantate, unde familiile noastre se simt in siguranta. De aceea, propunem ca valoarea TVA sa fie redusa de la 20 la 9 procente, in cazul tuturor utilitatilor publice, asa cum a fost posibil si in cazul facturilor pentru apa potabila", a afirmat candidatul UDMR pentru Camera Deputatilor din judetul Bihor, Szabo Odon.

El a aratat ca aceasta reducere de TVA ar insemna economisirea unui salariu pe an intr-o familie.

"Propunerea din programul nostru electoral, conform careia cerem reduceri suplimentare la plata utilitatilor, ar fi in mod evident benefica pentru familii. Daca va fi pus in aplicare, acest proiect ar reduce cheltuielile lunare ale unei familii mari cu pana la 100 lei. Asta inseamna inca un salariu economisit pe an. Statul are numeroase preocupari, dar se pare ca bunastarea familiilor, provocarile zilnice ale oamenilor nu constituie deloc o prioritate. Nu are solutii pentru problemele celor care se ingrijesc de viitorul comunitatii, celor care au mai mult de doi copii in intretinere", a aratat Szabo Odon.

Candidatul UDMR a amintit ca este un pas important faptul ca, in decembrie anul trecut, Guvernul a pus in aplicare initiativa adoptata de UDMR la Congresul Uniunii din 2015, care prevede reducerea valorii TVA pentru apa de la robinet la 9 la suta.

"Prea multi oameni din Transilvania traiesc la limita pragului de saracie. De aceea, UDMR sprijina toate acele politici publice care au ca scop garantarea sigurantei financiare, prin care putem reduce cheltuielile si sprijinim familiile', a conchis Szabo Odon.

De asemenea, parlamentarii UDMR au mai anuntat ca doresc introducerea unei scheme de impozitare speciala pentru familii ar revolutiona sistemul de impozite.

"Asumarea cresterii unui copil este azi, pentru multi, un efort financiar pe care nu si-l pot permite, de aceea UDMR sustine introducerea unei scheme de impozitare progresiva pentru familii, prin care acestea sa beneficieze de reduceri la plata impozitelor in functie de numarul copiilor pe care ii au in intretinere", a declarat senatorul UDMR, Vegh Sandor.

Presedintele organizatiei judetene UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, a anuntat si posibile solutii pe care UDMR le are in vedere pentru remedierea situatiei varstnicilor.

"In primul rand trebuie stopat procesul de inghetare a pensiilor si trebuie indexate pensiile foarte mici. Pe langa asigurarea stabilitatii valorii pensiilor pentru toate categoriile de pensionari este nevoie si de diminuarea inechitatilor intre cuantumul pensiilor, deoarece in timp ce al unora este foarte ridicat, altora nu le ajunge nici pentru traiul zilnic", a mai precizat deputatul UDMR.