Comisia juridica si de constitutionalitate au adoptat, marti, cu unanimitate de voturi, un raport de admitere a initiativei cetatenesti privind modificarea Constitutiei, in sensul redefinirii familiei ca uniune dintre un barbat si o femeie, informeaza News.ro. Modificarea legii fundamentale se va face printr-un referendum national.

La recomandarea Consiliului Legislativ, initiativa a fost completata, prin amendament, cu un nou articol potrivit caruia "revizuirea Constitutiei se supune aprobarii prin referendum, organizat potrivit dispozitiilor art. 151, alin.3 din Constitutia Romaniei, republicata". Consiliul Legislativ motiveaza recomandarea inaintata celor doua comisii prin faptul ca, pentru asigurarea unei reglementari complete, proiectul trebuie sa cuprinda, printr-un articol distinct, si norma privind supunerea spre aprobare prin referendum a revizuirii Constitutiei, noteaza Agerpres.

Reprezentantii Asociatiei ACCEPT au precizat in dezbaterile din Comisia juridica ca in Codul Civil este prevazuta casatoria ca fiind uniunea dintre barbat si femeie.

"A veni si a incarca textul constitutional si a iesi din varianta actuala, casatoria dintre soti, pentru a induce si inflorituri, barbat, femeie... Eventual putem introduce si elemente legate de varsta, de forma si fondul institutiei familiei, ar aduce in Constitutie norme care de fapt tin de Codul Civil", a spus vicepresedintele ACCEPT, Romanita Iordache.

Initiativa cetateneasca semnata de circa 3 milioane de romani se afla in circuit legislativ si urmeaza sa intre in plenul Senatului, apoi la Camera Deputatilor care este decizionala.

Parlamentul urmeaza insa sa intre in vacanta pentru campania electorala care incepe pe 11 noiembrie, saptamana viitoare fiind ultima de lucru a acestui legislativ.

Presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu a declarat marti ca sustine initiativa cetateneasca privind revizuirea Constitutiei, insa nu isi doreste ca alegerile parlamentare sa fie influentate de alte subiecte, prin organizarea unui referendum referitor la modificarea Legii fundamentale in acelasi timp cu alegerile din 11 decembrie.

"Din punct de vedere politic, in calitate de presedinte al Senatului, dar si de copresedinte al ALDE, sustin fara rezerve aceasta initiativa cetateneasca si sunt decis sa imi folosesc toata influenta politica pe care o am pentru ca initiativa sa fie dusa la bun sfarsit.Nu cred ca este un orizont de timp realizabil din acest punct de vedere (organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile parlamentare - n.r.), dar, asa cum stiti, modificarea Constitutiei trebuie sa fie aprobata prin referendum. Cred ca timpul este foarte scur. Nu cred ca este bine sa folosim prilejul alegerilor parlamentare pentru a promova si alte proiecte de lege. In trecut, s-a incercat cuplarea alegerilor parlamentare cu diverse alte idei pe care le avea fostul presedinte Basescu si eu m-am opus si eu raman pe aceeasi pozitie - vreau ca alegerile parlamentare sa nu fie influentate de alte subiecte majore si reciproc", a declarat Tariceanu, marti, la Senat, citat de Agerpres.