Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, luni, cu numai o abtinere, proiectul de lege initiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea unor taxe nefiscale, membrii comisiei stabilind, insa, ca taxa radio-tv sa ramana in vigoare, informeaza Agerpres.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

Astfel, intre taxele care vor fi eliminate se afla timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comertului, taxe consulare si de cetatenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxa suplimentara pentru eliberarea pasaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii.

Amendamentul ca taxa radio-tv sa nu fie eliminata a apartinut membrilor comisiei si a fost votat in unanimitate.

Reprezentantii asociatiilor din industria auto au sustinut ca timbrul de mediu pentru autovehicule sa nu fie eliminat, aratand ca, in caz contrar, va creste poluarea, vanzarea autovehiculelor noi va scadea si nu vor mai putea fi finantate unele programe, cum este "Rabla".

La dezbaterile generale, deputatii liberali au sustinut ca acest proiect face parte din campania electorala a PSD, insa au aratat ca sunt de acord cu eliminarea mai multor taxe nefiscale. Reprezentantii PSD au sustinut ca acest proiect este necesar.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor in sedinta de marti, de la ora 10.00, sub rezerva depunerii raportului comisiei, a precizat secretarul Camerei Marcel Ciolacu.

De altfel, proiectul initiat de Liviu Dragnea are un parcurs record in Parlament, fiind depus lunea trecuta. Intr-o saptamana, legea a trecut de Senat si este pe ultima suta de metri si la Camera Deputatilor.

Guvernul nu sustine proiectul lui Dragnea. Secretarul de stat din Ministerul de Finante pe politica fiscala, Mariana Vizoli, afirma lunea trecuta la Comisia de buget din Senat ca o parte dintre taxele care se doresc a fi eliminate sunt deja eliminate, astfel ca o parte dintre prevederi sunt redundante. De asemenea, aceasta a precizat ca impactul calculat de Guvern este de 0,2% din PIB, nu de 0,07% din PIB asa cum sustin initiatorii PSD.

Seful PSD a depus pe 10 octombrie un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Intre taxele care ar urma sa fie eliminate se afla timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comertului, taxe consulare si de cetatenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentara pentru eliberarea pasaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii.