Radu Campeanu, primul presedinte al PNL dupa Revolutia din 1989, a murit miercuri, la varsta de 94 de ani, anunta PNL. "Radu Campeanu ramane in inimile noastre ca primul presedinte al partidului dupa 1989, cel care a reinfiintat PNL dupa cumplita perioada comunista si anii petrecuti in inchisoare ca detinut politic", este mesajul transmis de liberali. Radu-Anton Campeanu s-a nascut pe 28 februarie 1922, in Bucuresti, a fost primul presedinte al PNL dupa caderea regimului comunist si a detinut functia de presedinte al partidului timp de 3 ani, din 1990 pana in 1993. In 1990, el a fost candidatul PNL la alegerile prezidentiale.

Radu CampeanuFoto: AGERPRES

"Anuntam cu mahnire ca seniorul liberal, Radu Campeanu, a incetat astazi din viata. Ramane in inimile noastre ca primul presedinte al partidului dupa 1989, cel care a reinfiintat PNL dupa cumplita perioada comunista si anii petrecuti in inchisoare ca detinut politic. Suntem cu totii alaturi de familia indoliata", este mesajul transmis de PNL.

"Reconstructia Partidului National Liberal si renasterea unei vieti democratice in Romania sunt legate de numele lui Radu Campeanu. A vorbit in Exil despre o Romanie libera si despre valori europene, iar dupa 1990 a luptat pentru acestea in tara. Odata cu disparitia sa, pleaca unul dintre seniorii autentici ai politicii romanesti. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", a scris presedintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Radu-Anton Campeanu s-a nascut pe 28 februarie 1922, in Bucuresti, a fost primul presedinte al PNL dupa caderea regimului comunist si a detinut functia de presedinte al partidului timp de 3 ani, din 1990 pana in 1993. In 1990, el a fost candidatul PNL la alegerile prezidentiale.

Radu Campeanu a fost seful Tineretului Liberal inainte de cel de-al doilea razboi mondial. Dupa razboi a participat la manifestatiile anti-comuniste din 24 - 28 februarie 1945. Arestat in 1948, a petrecut cativa ani in inchisorile comuniste.

Dupa eliberarea din inchisoare, a emigrat in Franta impreuna cu sotia sa Monica Papadopol si cu fiul lor Barbu. La Paris, s-a aratat arata foarte activ in randurile romanilor aflati in exil, dar dupa sosirea lui Paul Goma, fiind insa suspectat ca a fost informator al Securitatii.

In 1990, Radu Campeanu a revenit in tara, participand la reintemeierea PNL, al carui presedinte a fost intre 1990 si 1993, fiind ales senator in legislatura 1990-1992 in municipiul Bucuresti. A fost candidatul PNL la functia de presedinte al Romaniei la alegerile din 1990, cand a obtinut 10,64 % din voturi si s-a plasat pe locul 2, dupa Ion Iliescu.

In aprilie 1992, sub conducerea sa, PNL a decis iesirea din Conventia Democrata Romana, iar la alegerile din 1992 partidul s-a situat sub pragul electoral de 3%. Deputatii si senatorii liberali grupati in Consiliul pentru Refacerea PNL au obtinut pe 28 februarie 1993 inlaturarea lui Radu Campeanu de la conducerea PNL. In functia de presedinte al partidului a fost ales atunci Mircea Ionescu-Quintus.

In ultimii ani ai vietii, Radu Campeanu a fost presedinte de onoare al PNL.