Camera Deputatilor a adoptat marti un proiect de lege prin care este transpusa o directiva europeana din domeniul tutunului in forma sa initiala, astfel incat s-au repins definitiv toate modificarile prin care s-ar fi imblanzit interdictiile. Astfel, fumatul ramane interzis in toate spatiile inchise, asa cum prevede legea adoptata in primavara. Prin transpunerea directivei europene, tigarile aromate vor fi interzise in termen de 30 de zile de la publicare legii in Monitorul Oficial.

Semn fumatul interzisFoto: Hotnews

Tigarile mentolate vor ramane pana in 2019, cand vor fi interzise.

"In momentul in care va intra in vigoare legea, adica la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, trebuie sa dispara de pe piata produsele din tutun aromate, mai specific, tigarile care au capsule aromate in filtru. De asemenea, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, producatorii trebuie sa fabrice pachetele de tigari conform noilor reguli, iar tigarile mentolate, care sunt preferate in special de femei, vor mai putea fi comercializate pana in 2019.

Legea prevede si schimbarea aspectului pachetului de tigari. Acesta va avea o imagine grafica pe 65% din suprafata pachetului, aceste imagini vor fi pe ambele fete, ca sa nu mai fie posibil sa ascunzi imaginea in raftul de prezentare a produselor din tutun. De asemenea, aceste imagini trebuie schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum incolo, in asa fel incat oamenii sa nu se mai obisnuiasca cu imaginile si sa fie surprinsi de alte imagini", a explicat Magdalena Ciobanu, expert pentru controlul tutunului in Ministerul Sanatatii, dupa dezbaterea proiectului la Comisiile juridice si pentru sanatate de la Camera Deputatilor, in urma cu doua saptamani, potrivit Agerpres.

Ea a adaugat ca pachetele de tigari inscriptionate conform actualelor reguli pot fi comercializate pana la 20 mai 2017, in schimb produsele care contin capsule cu arome trebuie sa dispara de pe piata in momentul in care intra legea in vigoare, acestea din urma tintind copiii si tinerii. Producatorii de tutun vor incepe sa produca noile pachete de la data intrarii in vigoare a legii, a spus Magdalena Ciobanu.

In parlament mai exista un proiect prin care se doreste relaxarea interdictiilor, astfel incat sa se poata fuma din nou in spatii special amenajate. Acesta se afla la Senat, unde asteapta votul in plen, dupa ce comisia de sanatate a decis de asemenea respingerea modificarilor.

Proiectul a fost promovat public de deputatul PND Daniel Fenechiu si de senatoarea ALDE Cristiana Anghel, insa are sustinatori de la toate partidele. Vezi aici lista de semnatari.

La sedinta de marti a comisiei, reprezentantul Guvernului a precizat ca ministerul Sanatatii nu sustine acest proiect.

Senatul este prima camera sesizata, proiectul urmand sa intre in plen, apoi va merge la Camera Deputatilor.

Ce prevede acest proiect:

  • Se redefineste spatiul inchis drept spatiu accesibil publicului care are un acoperis, plafon sau tavan si pereti de jur imprejur
  • "Fumatul este permis numai in camere special amenajate destinate sa serveasca exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, bauturi calde sau bauturi racoritoare"
  • Fumatorii se pot constitui in asociatii sau cluburi de fumatori, care pot amenaja spatii speciale destinate exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului.