Ministrul Raluca Pruna se va adresa deputatilor, marti, la solicitarea sa, pe tema motiunii simple privind justitia, inainte de vot, a decis Biroul permanent al Camerei Deputatilor, anunta Agerpres.

Raluca PrunaFoto: Hotnews

Intr-o scrisoare adresata presedintelui Camerei Deputatilor, Florin Iordache, ministrul Justitiei a transmis scuze ca, "din motive independente de vointa" sa, nu a putut fi prezenta saptamana trecuta, in plen, la dezbaterea motiunii simple initiate de PSD.

"Doresc sa am oportunitatea sa ma adresez Parlamentului, cu precadere semnatarilor motiunii simple, inainte de votul programat in sedinta plenului din saptamana 17 - 21 octombrie", afirma Pruna, in scrisoare.

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a decis ca ministrul Justitiei sa vina in plen marti, de la ora 11,30, a precizat secretarul forului legislativ, Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, marti, de la ora 12,30, este programata o sedinta de vot final, inclusiv pe motiunea simpla pe justitie.

Social-democratii au depus lunea trecuta, la Camera Deputatilor, o motiune simpla pe tema justitiei. Documentul, semnat de 80 de deputati PSD, este intitulat "Si minciuna poata sa ucida".

Demersul social-democratilor fusese anuntat de liderul partidului, Liviu Dragnea, inca de duminica seara, el explicand intr-o emisiune televizata ca este "foarte grav ca un membru al Guvernului afirma public ca a mintit judecatorii CEDO". Afirmatia la care facea referire Dragnea fusese facuta de ministrul Raluca Pruna in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justitiei arata atunci ca a mintit la CEDO cand a spus ca a fost asigurat un buget pentru sapte penitenciare a cate 150 de milioane de euro, explicand ca banii nu erau prevazuti in buget, ci doar pe hartie.

Biroul permanent al Camerei a decis ca motiunea sa fie dezbatuta si votata marti, 11 octombrie, la ora 14,30.

In dimineata acelei zile, PNL a anuntat ca nu va participa la dezbaterea si votul asupra motiunii simple pe tema justitiei. "Grupul nostru parlamentar considera ca nu poate participa la o asemenea dezbatere strict electorala, la o asemenea dezbatere care nu are niciun fel de legatura cu justitia. PSD-ALDE doresc prin aceasta dezbatere, de fapt, sa aiba discursuri populiste de campanie, doresc sa schimbe atentia asupra modului in care liderii PSD si ALDE, cu mari probleme de integritate, vor fi pe listele parlamentare si, in consecinta, lupta impotriva justitiei. Nu putem fi de acord cu un asemenea demers demagogic, populist, nu putem fi de acord cu faptul ca se incearca ca o problema a Romaniei sa fie transferata in afara Romaniei, ceea ce este un gest cu totul si cu totul inacceptabil", declara liderul deputatilor liberali Eugen Nicolaescu. El adauga insa ca nu considera normale declaratiile ministrului Justitiei, Raluca Pruna.

Dupa-amiaza, vicepremierul Costin Borc a anuntat, in plenul Camerei Deputatilor, ca ministrul Justitiei nu poate sa ajunga la dezbaterea motiunii simple si a cerut permisiunea ca aceasta sa raspunda acuzelor saptamana viitoare. "Din pacate, doamna ministru este in avion, avionul ei a intarziat din cauza vremii si cerem permisiunea sa raspunda saptamana viitoare, inaintea votului la motiune", a transmis Borc.

Camera a inceput dezbaterea motiunii in lipsa ministrului Raluca Pruna. Deputatii PNL nu au participat la dezbaterea motiunii, dupa cum anuntase liderul grupului PNL. Ulterior insa sedinta plenului a fost suspendata din lipsa de cvorum.