Senatul a adoptat tacit proiectul de lege al deputatului PSD Ninel Peia prin care femeile care au nascut cel putin trei copii primesc o indemnizatie viagera lunara, pentru toata viata, iar cele care au cinci copii sau mai mult primesc si medalia de "Mama - eroina". Aceste "pensii speciale" sunt cuprinse intre 30% si 50 % din salariul mediu net pe economie, adica intre 630 si 1000 lei.

Ninel PeiaFoto: cdep.ro

Proiectul a trecut tacit de Senat intrucat s-a depasit termenul de dezbatere si vot si merge, in forma initiala, la Camera Deputatilor, camera decizionala.

"Se acorda o indemnizatie viagera lunara pentru mamele care au nascut si crescut 3 copii sau mai mult de 3 copii. Indemnizatia viagera se acorda in fiecare luna, dupa cum urmeaza: pentru mamele care au trei copii se acorda indemnizatie de 30% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au 4 copii se acorda 40% din salariul mediu net, pentru mamele care au cinci copii sau mai mult de cinci - 50%. Pentru mamele care au 5 copii sau mai mult de 5 copii se acorda titlul si medalia de Mama- eroina. Acordarea sumei ce ii revine mamei nu este conditionata de obtinerea unui alt venit si nu se impoziteaza", se arata in proiectul de lege.

In expunerea de motive, Peia afirma ca, in ultimii 25 de ani, in Romania, s-a instalat 'un vrajmas insidios care ne ameninta serios devenirea'. El adauga ca profesorul Vasile Ghetau, directorul Centrului de cercetari demografice al Academiei Romane, a ajuns, in urma unui studiu, la un deznodamant sumbru: populatia Romaniei, in 2050, va fi de 16 milioane de locuitori. Potrivit studiului amintit, in anul 1990 s-au nascut in tara noastra 314.746 de copii, in 2011 - 196.242 de copii, iar in 2013 - 176.000. Altfel spus, subliniaza initiatorul, natalitatea a scazut la jumatate.

"Concluzia este infioratoare: romancele nu mai fac copii. Viata grea, eventualitatea luarii caii strainatatii la un moment dat, asteptarea unei clipe favorabile sau a unui serviciu mai bun, toate pot fi argumente pentru orice femeie din Romania pentru a evita, prelungi sau chiar nega o posibila maternitate. Daca nu vom adopta acum masurile de mare si urgenta necesitate, avem toate sansele sa ne diluam ca popor in masa tot mai mare de migranti, de venetici, ce vor gasi aici si paine buna si conditii minunate fata de locurile lor de provenienta. O voi numi 'legea Mamelor-eroine' pentru ca nu ma tem de cuvinte. O femeie care se dedica cresterii si educatiei a trei sau mai multi copii poate fi numita, fara indoiala, a fi mama-eroina. Sacrificiul ei de acum garanteaza viitorul nostru, al tuturor, al romanilor si al patriei lor", mai scrie Peia in expunerea de motive.

Intrebat, la momentul depunerii proiectului - luna februarie, daca nu se teme ca acest proiect ar putea fi vazut ca o masura populista, in contextul anului electoral, Peia a explicat ca in actuala conjuctura parlamentara a adunat suficient sprijin politic pentru a trece legea, transmitea Mediafax.

Sotia deputatului Ninel Peia s-ar afla chiar in aceasta situatie, pentru ca cei doi au impreuna trei copii. Deputatul a precizat ca ii va cere sotiei sale sa nu solicite aceasta indemnizatie, pentru a nu fi considerat conflict de interese.

Totodata, deputatul PSD a spus ca se vor aduce amendamente acestui proiect de lege, in asa fel incat si barbatii care sunt singuri, dar care cresc trei sau mai multi copii, sa beneficieze de indemnizatie.