Proiectul de lege al lui Liviu Dragnea care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017 a fost votat luni de senatori, dupa un traseu fulger prin Senat: a fost pus pe ordinea de zi a plenului de catre Biroul Permanent la doar o saptamana dupa ce a fost depus in Parlament, sub rezerva depunerii raportului comisie de buget. La doua ore dupa, Comisia de Buget s-a strans in sedinta si in doar 20 de minute a intocmit un raport de admitere. La o ora si jumatate dupa, a intrat la dezbatere si apoi la vot in plen. Liderul PSD s-a aflat la sedinta de plen unde si-a sustinut initiativa.

Livu DragneaFoto: Agerpres

Camera Deputatilor este decizionala. Parlamentul urmeaza sa intre in vacanta pentru campania electorala, cel mai probabil la inceputul lunii noiembrie.

Desfasurarea evenimentelor in Senat:

17.29: Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa acuza incalcarea regulamentului: "Niciunul dintre dvs nu ati citit raportul, v-ati batut joc de regulamentul Senatului! Bataia de joc va va costa! Aceste taxe sunt taxe Ponta!"

17.28: Proiectul a fost votat: 89 voturi pentru 17 voturi impotriva 1 abtinere.

17.27: Scandal in plen din cauza faptului ca liberalii reclama faptul ca nu se dezbate suficient acest proiect de lege, intrucat nu li se permite mai multor vorbitori sa se exprime. In replica, liderul senatorilor PSD Mihai Fifor a propus "sistarea dezbaterilor", care este supusa la vot.

17.17 Ion Popa, liderul senatorilor liberali, solicita procedural retrimiterea la comisie a proiectului. Propunerea a fost supusa la vot si a fost respinsa, cu 83 voturi impotriva si 24 pentru.

17.12 Tanczos Barna, liderul senatorilor UDMR, afirma ca se astepta la un "mea culpa" din partea PSD, PNL si a guvernului tehnocrat, chiar si din partea UDMR, dar saluta aceasta initiativa.

17.05 Varujan Vosganian sustine ca trebuie votata legea in Senat pentru a se da semnalul ca se doreste despovararea de taxe si ca este timp suficient de dezbatere la Camera Deputatilor.

17.00 A luat cuvantul si Teodor Atanasiu (PNL), vicepresedinte al Senatului: "Am votat la legea intonarii imnului sa amanam de la 45 la 60 de zile termen de dezbatere pt ca trebuie sa ne facem o idee exacta despre ce trbeuie sa facem. Acum 90 de minute PSD a venit cu proiectul de lege in comisie, l-a introdus in plen si la ora 17.00 vreti sa il si votam. Va propun sa lasam legea in dezbaterea publica 30 de zile. Sa afle si initiatorii care este impactul bugetar, trebuie sa vina sa ne spuna de unde se face corectia. Va cer sa intoarcem legea la comisie sa o discute in mod serios si apoi sa vina cu ea in plen."

Amintim ca niciun senator liberal nu a fost prezent la sedinta comisiei de buget de luni, de la ora 15.00, convocata insa cu doar doua ore inainte.

16:58 Dupa Liviu Dragnea, a luat cuvantul reprezentantul Guvernului, care a repetat ceea ce a spus secretarul de stat la Comisia de buget - impactul bugetar este de 1,6 mld lei adica 0,2% din PIB fara a se preciza sursa de finantare.

UPDATE 16.47 Dragnea isi sustine initiativa in plenul Senatului: "Va multumesc ca mi-ati dat ocazia ca simplu deputat sa imi sustin acest proiect de lege."

Acesta vorbeste de numarul "diabolic de mare" al taxelor pe care trebuie sa le plateasca cetatenii.

"Sunt taxe care consuma dar care nu aduc venituri la stat. Care nu aduc decat lipsa de incredere a statului in cetateni sau intentia de a ii umili. Ghiseul este un loc al umilintei. In Romania dureaza aprox 8 zile de chin sa iti inmatriculezi o masina.

Romanii au nevoie de un concediu pentru a isi plati toate aceste taxe.

Va rog sa votati adoptarea legii. Astfel de masuri economice care reduc birocratia vor aduce mai multi romani in clasa de mijloc si le va imbunatati viata.

Se reduce substantial timpul petrecut de oameni in fata ghiseelor. Taxele eliminate reprezinta 80% din cheltuilelile cu plata taxelor nefiscale.

Romanii nu vor mai fi umiliti stand la cozi.

Taxa de timbru pe autovehicule - aceasta masura va avea impact doar asupra bugetului agentiei fondului de mediu. Bugetul, banii incasati de agentie nu au plecat din aceasta agentia nu au fost folositi au zacut in conturi bancare.

Nivelul colectarii acestei taxe este sub 40%.

Taxele percepute de registrul comertului - va duca la incurajarea antreprenoriatului.

Taxa pt cazierul fiscal si judiciar - exista prevedera ca, trecand printr-o lege in alta sa se inteleaga ca acest cazier fiscal nu se plateste.

Taxele consulare - si romanii care traiesc in afara tarii sa aiba aceleasi conditii pe care le au romanii din Romania. Actele si documentele necesare sa poata sa fie obtinute cu aceleasi costuri sau la fel de gratuit.

Taxa Radio-TV - am vazut un comentariu ca prin asta se asigura controlul politic; la aceasta ora, asa cum este legislatia facuta, exista control politic asupra TVR. Conducerea este votata de parlament, ceea ce nu este normal. Controlul politic va disparea atunci cand consiliul votat de parlament sa nu aiba control executiv."

UPDATE 16.35 Liviu Dragnea a venit la sedinta de plen, unde isi va sustine proiectul de lege.

UPDATE 15.26: Dupa o dezbatere de circa 20 de minute, Comisia de Buget a votat, cu 6 voturi pentru, un raport de admitere pentru acest proiect de lege. Secretarul de stat din Ministerul de Finante prezent la sedinta a afirmat ca Guvernul nu sustine aceasta intitiativa.

La sedinta comisiei nu a fost prezent niciun senator PNL si nu s-a inregistrat niciun vot impotriva, doar o abtinere.

Secretarul de stat din Ministerul de Finante pe politica fiscala, Mariana Vizoli, a afirmat ca o parte dintre taxele care se doresc a fi eliminate sunt deja eliminate, astfel ca o parte dintre prevederi sunt redundante. De asemenea, aceasta a precizat ca impactul calculat de Guvern este de 0,2% din PIB, nu de 0,07% din PIB asa cum sustin initiatorii PSD.

Potrivit calculelor, acesta s-ar ridica la 1,6 miliarde lei, existand o crestere a cheltuielilor cu 545 milioane lei numai din cauza eliminarii taxei radio-tv.

***

"La sedinta Biroului permanent, cea mai importanta discutie a fost legata de initiativa legislativa promovata de PSD privind anularea a 102 taxe si impozite. Propunerea legislativa a fost deja, la sedinta pregatitoare, repartizata comisiilor de resort si am hotarat ca in cazul in care raportul va fi gata pana la inceperea plenului, sa spunem votului si plenului. Am supus aceasta propunere Biroului permanent, care a fost de acord, sa intre pe ordinea de zi chiar astazi, pentru ca este solicitare de procedura de urgenta", a declarat Tariceanu la finalul sedintei Bp de luni, potrivit Agerpres.

Referitor la faptul ca propunerea de lege este discutata cu prea mare rapiditate in Senat, Tariceanu a afirmat: "Chiar cei care au luat cuvantul, chiar toti din toate partidele au recunoscut ca este o procedura care s-a mai folosit si in alte ocazii, exact acelasi tip de procedura".

Senatorii din Comisia pentru buget se reunesc in sedinta incepand cu ora 15.00 pentru a analiza propunerea de lege si pentru a intocmi raportul.

Seful PSD a depus lunea trecuta, pe 10 octombrie, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Intre taxele care ar urma sa fie eliminate se afla timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comertului, taxe consulare si de cetatenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentara pentru eliberarea pasaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii, noteaza Agerpres.