Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, referindu-se la modificarile recente aduse Legii privind plagiatul in Parlament, ca "Eu cred ca gestul domnului Barbu (care a demisionat din functia de presedinte al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare - CNATDCU dupa votul din Senat, n.red.), a venit ca un protest la modul in care Senatul, intr-o procedura de urgenta fara dezbatere, a modificat un act normativ care ar fi trebuit cel putin dezbatut pe larg, daca nu mai mult." Seful statului spune ca "Dupa parerea mea, lucrurile nu au cum sa ramana asa."

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis a adaugat ca "Nu vreau sa dau eu solutia, ce trebuie sa scrie in lege e treaba Parlamentului. E nevoie de o dezbatere ampla, care sa tina cont de toate punctele de vedere".

Atat Guvernul, cat si Partidul National Liberal, au atacat, joi, la Curtea Constitutionala legea de modificare a OUG 4/2016 privind scolile doctorale.

Premierul Dacian Ciolos declara, in debutul sedintei de Guvern de miercuri, ca regreta decizia pe care a luat-o Parlamentul in privinta modului in care se trateaza plagiatele: "Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul in privinta modului in care se trateaza plagiatele. Am luat niste masuri prin ordonante de urgenta, in urma cu ceva vreme, tocmai pentru a crea un cadru clar, profesional, obiectiv, de tratare a acestor cazuri de plagiat. Sigur, nimeni nu contesta si nici eu nu contest nevoia, importanta, utilitatea implicarii directe a universitatilor in tratarea acestor cazuri de plagiat", afirma Ciolos la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

Premierul a mai afirmat si ca regreta demisia lui Viorel Barbu din functia de presedinte al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale, proiect care ajuta doctoratele plagiate si ofera autonomie universitatilor, a fost respinsa in sedinta de luni a Senatului, in calitate de camera decizionala. In urma acestei decizii, Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este scos din circuitul analizarii doctoratelor plagiate.