Plenul Camerei Deputatilor va da un vot marti asupra cererii DNA de incuviintare a urmaririi penale a deputatului Elena Udrea, intr-un dosar legat de finantarea campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2009 in care este acuzata de instigare la luare de mita.

Elena Udrea (foto arhiva)Foto: Agerpres

Luni urmeaza sa se dea avizul consultativ al Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati, sedinta in care Udrea poate sa se prezinte cu avocatul sa isi sustina punctul de vedere.

Udrea poate veni pana atunci sa isi consulte dosarul.

Secretarul Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu a spus că dosarul are 13 volume, cu o medie de 200 de file fiecare, potrivit Agerpres.

Procurorul general Augustin Lazar a trimis Camerei Deputatilor solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale pe numele fostului ministru Elena Udrea, pentru doua infractiuni de instigare la luare de mita privind campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2009.

"In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si art. 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedura penala si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/10.03.2008, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat presedintelui Camerei Deputatilor sa formuleze cererea de efectuare a urmaririi penale fata de Udrea Elena Gabriela, fost ministru al Turismului si membru al Camerei Deputatilor, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de instigare la luare de mita prev. de art. 47 din Codul penal rap. la art. 289 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal si a art. 5 Cod penal", se arata intr-un comunicat al Parchetului General, citat de Agerpres.

"Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate in campania electorala", se afirma intr-un comunicat DNA transmis miercuri.

Pe 22 septembrie, DNA a anuntatca Ioana Basescu este cercetata penal de procurori pentru instigare la abuz in serviciu si spalare de bani, intr-un dosar in care mai este cercetata si Elena Udrea (pentru cinci infractiuni de spalare de bani), in legatura cu finantarea campaniei prezidentiale din 2009.

In urma probelor administrate ulterior au fost obtinute probe noi cu privire la savarsirea, de catre Udrea Elena Gabriela, a doua infractiuni de instigare la luare de mita, pentru care se impune extinderea urmaririi penale, informeaza miercuri DNA.

Ce mai afirma procurorii:

"Pe baza probelor respective a rezultat ca Udrea Elena Gabriela i-a determinat pe Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Turismului, precum si pe Tarhon Victor, presedintele Consiliului judetean Tulcea (institutie care primea finantare si de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), sa ceara reprezentantilor unor societati comerciale care aveau contracte cu cele doua institutii sa achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate in cadrul campaniei electorale.

Plata s-a realizat in baza unor contracte fictive, iar legatura dintre persoanele care obtineau fondurile infractionale si prestatorii de servicii a fost realizata de catre Udrea Elena Gabriela. Totodata, Udrea Elena Gabriela coordona persoanele care au actionat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel incat banii obtinuti pe cale nelegala sa ajunga la societatile care prestau servicii legate de campanie.

Avand in vedere ca, in perioada savarsirii faptelor Udrea Elena Gabriela avea calitatea de ministru al Turismului, calitate in care il avea in directa subordine pe Nastasia Gheorghe si coopera cu Tarhon Victor, infractiunile de instigare la luare de mita retinute in sarcina acesteia au fost savarsite in exercitarea functiei, astfel incat, pentru a se dispune efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru aceste fapte este necesara incuviintarea Camerei Deputatilor.

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si un numar de 13 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

Precizam ca in prezenta cauza inculpatii Nastasia Gheorghe, Tarhon Victor, Wagner Ioan Silviu, Basescu Ioana, Francesco Giovanni - Mario sunt cercetati sub control judiciar, aceeasi masura fiind dispusa si fata de Udrea Elena Gabriela in legatura cu cele cinci infractiuni de spalare de bani".