Cei trei parlamentari din ALDE exclusi dupa ce au cerut demisia lui Calin Popescu Tariceanu pe motive de integritate au depus un proiect legislativ care ar interzice parlamentarilor penali sa conduca grupuri si comisii parlamentare si sa faca parte din Birourile Permanente al Senatului si Camerei Deputatilor. Doi dintre acestia au fost exclusi din partid.

Proiectul, initiat de Vasile Nistor, Vasile Catalin Dragusanu si Aurelian Ionescu, prevede introducerea unui nou alineat la articolul 31 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Prevederea propusa in proiectul de lege:

"Prin derogare de la prevederile alin. (3), deputatii si senatorii, trimişi in judecată sau condamnaţi pentru fapte săvârşite cu vinovăţie sau aflaţi în conflict de interese conform unui raport de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate rămas definitiv, nu au dreptul sa fie membri şi să fie aleşi în Biroul Permanent al Camerei din care fac parte, în conducerea unei comisii parlamentare permanente, în conducerea unui grup parlamentar, în conducerea unei comisii speciale ori a unei comisii de anchetă sau în conducerea comisiilor comune ale celor două Camere ale Parlamentului."

Reamintim ca cei trei parlamentari au fost exclusi din partid dupa ce au cerut ALDE respectarea criteriilor de integritate care ar fi dus automat la demiterea presedintelui Calin Popescu Tariceanu.