Comisia juridica a Senatului a modificat marti OUG 24/2016 stabilind ca persoanele private de libertate primesc o reducere a pedepsei de 20 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie fata de reducerea de 20 de zile indiferent de numarul cartilor scrise in inchisoare, asa cum a decis Guvernul, informeaza Mediafax.

"Eu nu spun ca pentru o lucrare cu adevarat stiintifica se transpira cu sange, ceea ce se si face, dar nici nu pot sa cad in extrema ordonantei sa spun: 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat cinci zile dupa gratii si a scris cinci lucrari. Nu se poate. Este o nedreptate ce face ordonanta. De aceea facem un compromis. Dupa parerea mea e putin, dar e parerea mea. Cel putin 20 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica", a declarat Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice si vicepresedinte PSD al Senatului.

Amendamentul a fost adoptat de Comisia pentru drepturile omului pe 21 septembrie si prevede ca pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa sau inventie realizata se acorda o reducere de 20 de zile, fata de 20 de zile reducere a pedepsei, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice scrise, asa cum era stipulat in textul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 24/2016.

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind for decizional.

La randul sau, presedintele Comisiei juridice, liberalul Catalin Boboc, a spus ca nu este de acord ca cineva care munceste mai mult sa primeasca tot 20 de lei, la fel ca unul care a muncit mai putin. "Cred ca nici in cazul asta nu putem sa-i uniformizam pe toti", a sustinut Boboc.

Supus la vot, raportul de aprobare cu amendamentul propus de Comisia pentru drepturile omului a obtinut unanimitatea membrilor prezenti.

Vezi aici parcursul legislativ.