Liderii principalelor institutii economice globale se tem de efectul pe care populismul si politicienii populisti l-ar putea avea asupra economiei mondiale in urmatorii ani, a declarat deputatul european Siegfried Muresan dupa Reuniunea anuala FMI - Banca Mondiala ce a avut loc la Washington saptamana trecuta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit lui Siegfried Muresan, niciunul dintre partenerii de discutii din cadrul reuniunii nu considera ca alegerea lui Trump ca presedinte al SUA ar fi benefica pentru economia mondiala.

Siegfried Muresan a participat la reuniune ca reprezentant al Parlamentului European (PE) - alaturi de o delegatie a Comisiei pentru afaceri economice si monetare din PE - si a avut intalniri, printre altii, cu economistul-sef al FMI, Maurice Obstfeld, cu directorul adjunct al FMI pentru Europa, Mahmood Pradhan, cu directorul executiv al FMI pentru Marea Britanie, Stephen Field, si cu vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Cyril Muller, se afirma intr-un comunicat de presa al eurodeputatului.

In cadrul intalnirilor, s-a discutat despre pericolul pe care populismul si politicienii populisti l-ar putea avea asupra economiei mondiale in urmatorii ani, despre nevoia de reforme structurale in Europa pentru a creste competitivitatea, despre masurile care trebuie luate pentru a evita o noua criza economica, dar si despre consecintele referendumului privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE).

"In cele 4 zile de intalniri, am inteles ca liderii principalelor institutii economice globale se tem de efectul pe care populismul si politicienii populisti l-ar putea avea asupra economiei mondiale in urmatorii ani. Politicienii populisti au dus la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana si si-au pus tara intr-o situatie dificila, iar politicianul populist Donald Trump este la un pas de a ajunge presedintele Statelor Unite ale Americii", a declarat deputatul european, dupa Reuniunea anuala FMI - Banca Mondiala.

"In discursul pe care l-am sustinut la Institutul European de la Washington despre viitorul Uniunii Economice si Monetare, in marginea Reuniunii FMI - Banca Mondiala, am spus ca avem in Europa, in momentul de fata, prea multa datorie publica, prea putina competitivitate si un sistem bancar prea slab. De aceea, este nevoie de reforme structurale pentru ca niciodata in viitor sa nu mai avem o criza economica si financiara care sa loveasca cetatenii europeni asa cum s-a intamplat in ultimii ani", a mai spus Siegfried Muresan.