Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri dimineata, o intalnire la Palatul Cotroceni cu Federica Mogherini, sefa diplomatiei europene si vicepresedintele Comisiei Europene, cei doi discutand despre evolutiile din vecinatatea estica si sudica a Uniunii Europene, cu precadere situatia din Republica Moldova si dosarul sirian, cat si despre migratie si raspunsurile UE la acest fenomen, arata Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Federica Mogherini si Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Alte subiecte abordate au fost procesul de aplicare a Strategiei Globale a Uniunii Europene pentru Politica Externa si de Securitate si reprezentarea Romaniei la nivelul Serviciului European de Actiune Externa.

In ceea ce priveste Republica Moldova, presedintele Klaus Iohannis a evidentiat importanta continuarii sprijinului politic, financiar si tehnic din partea Uniunii Europene si a statelor membre, in vederea asigurarii unui viitor european pentru aceasta tara. De asemenea, seful statului a subliniat relevanta reflectarii adecvate la nivel local a mesajului de angajament al UE cu Republica Moldova. Cei doi inalti oficiali au convenit o abordare comuna in ceea ce priveste sprijinirea consolidarii institutiilor publice, a unei vieti democratice solide si pentru continuarea pe aceasta baza a parcursului european.

Referitor la conflictul din Siria, atat presedintele Romaniei, cat si Inaltul Reprezentant al UE au fost de acord asupra necesitatii unei rezolvari pe cale pasnica, diplomatica, optiunea militara nefiind o solutie viabila. Presedintele Iohannis a subliniat ca Romania sprijina eforturile Uniunii Europene de implicare in procesul de solutionare, evocand inclusiv posibilitatile de actiune prin intermediul ambasadei Romaniei la Damasc.

Ambii oficiali au relevat importanta consolidarii rezilientei partenerilor estici in contextul regional actual. Referitor la criza din Ucraina, presedintele Klaus Iohannis a subliniat relevanta mentinerii regimului de sanctiuni al UE impus dupa anexarea ilegala a Crimeii si escaladarea situatiei de securitate in Donbas.

In ceea ce priveste migratia, Klaus Iohannis si Federica Mogherini au trecut in revista masurile de angajare a statelor de origine si tranzit si au facut o evaluare comuna a aplicarii Acordului UE-Turcia in materie.

Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, a prezentat eforturile de implementare a Strategiei Globale a UE de Politica Externa si de Securitate, subliniind importanta ca acest proces sa implice de la inceput statele membre UE, inclusiv Romania, abordare salutata de Presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei a pledat si pentru o reprezentare mai consistenta a tarii noastre in Serviciul European de Actiune Externa, cu precadere in pozitii de conducere, atat in centrala de la Bruxelles, cat si in delegatiile UE.