Presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu, trimis in judecata pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului, a luat parte joi la o dezbatere despre independenta justitiei organizata la parlament de Asociatia Magistratilor din Romania, alaturi de invitati precum fostul europarlamentar PSD Adrian Severin - condamnat in prima instanta la trei ani si trei luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trafic de influenta, fostul ministru al Justitiei, in cabinetul Adrian Nastase, Rodica Stanoiu sau colonelul in rezerva Mircea Dogaru, relateaza Digi 24.

Adrian SeverinFoto: Hotnews

La dezbatere au participat si prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Constantin Sima, dar si judecatoarea Viorica Costiniu.

In discursul sustinut, presedintele Senatului a acuzat din nou "abuzuri" ale procurorilor si a afirmat ca justitia este din ce in ce mai putin independenta. Tariceanu a reiterat faptul ca procurorii nu trebuie sa aiba acelasi statut cu judecatorii si ca este nevoie de o lege a raspunderii magistratilor. "Sub paravanul luptei legitime si necesare impotriva coruptiei s-au produs abuzuri flagrante care au anulat cele mai elementare drepturi ale Omului, printre care dreptul la propria imagine si prezumtia de nevinovatie. Scaderea increderii in actul de justitie e datorata si modului in care serviciile de informatii au transformat justitia, dupa propriile asertiuni, intr-un camp tactic. Banuielile privind ofiterii acoperiti in randul autoritatilor judecatoresti persista si nu vad nicio actiune care sa inlature aceasta banuiala teribila" a afirmat Tariceanu.

El a propus ca viitorul parlament sa faca un grup de lucru pentru redarea independentei justitiei.

"Discutam cu doamna Costiniu si ii marturiseam, inainte de a intra, ca eu cred ca aceasta reuniune este foarte utila, pentru ca punerea in dezbatere a acestor probleme ii va ajuta si pe cei care sunt parlamentari si pe cei care reprezinta Justitia sa inteleaga, poate, putin mai bine problemele care sunt sensibile, corecturile care ar trebui facute, si cred ca,dupa alegeri, un Parlament cu o legitimitate proaspata, ar trebui, impreuna cu dumneavoastra, sa abordeze aceste chestiuni si sa incerce sa le gaseasca rezolvarea optima. Totusi, ceea ce pot sa fac inca de pe acum este sa propun tuturor partidelor care vor compune viitorul Parlament ca, impreuna cu Consiliul Superior al Magistraturii si impreuna, asa cum spuneam cu asociatiile magistratilor, sa incercam sa reluam aceste discutii, sa formam un grup de lucru si sa gandim la solutiile mai putin politice, care sa redea increderea in Justitie, deci solutii viabile, bazate si pe experienta din alte tari dar si pe experienta noastra recenta, in asa fel incat sa refacem perceptia si increderea in Justitie si sa-i redam independenta sau sa ii dam, poate mai bine zis, independenta reala in raport cu factorul politic si cu alte institutii ale statului" a spus Tariceanu.

Fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu s-a declarat nemultumita de modul actual de alcatuire si de functionare a Consiliului Superior al Magistraturii, pe care il considera "o clona a ministerului¬, formata ¬din demnitari rupti complet de realitatile sistemului". "MJ are in jur de 180-190 de consilieri asimilati, CSM are vreo 400 de angajati. Un organism obez, birocratic, care nu are nicio legatura cu ceea ce noi am conceput sa fie", a mai declarat Stanoiu, citata de Digi24.

Ea i-a acuzat pe parlamentari ca sunt aroganti. "In general, daca judecatorul nu are instrumente cu care sa lucreze cum trebuie, magistratul nu are ce face. El rosteste dreptul. Daca ceea ce rosteste e confuz, ambiguu, neclar, atunci ne intoarcem la raul original de la Legislativ. Dumnevoastra sunteti aroganti. Ati raspuns Institutului de Cercetari Juridice, la cele 80 de observatii facute Codului Penal, ca degeaba vin cu ele, ca adoptati ceea ce doriti", a declarat Stanoiu.

Ce spune Severin despre justitie

"Azi, lucrurile sunt complet pe dos. Parlamentul e atacat de justitie, iar Executivul ne spune ca sunt hotarari judecatoresti care nu trebuie aplicate, de data asta hotarari care ii privesc pe magistrati. Ceea ce mi se pare ca schimba complet paradigma si normalitate. Justitia independenta nu trebuie sa fie calaul libertatilor, ci garantul libertatilor. Or, ceea ce noi constatam din ce in ce mai mult, mai ales prin insistenta pe latura punitiva, ca ea devine din ce in ce mai mult calaul libertatilor. Cand o lege este incalcata de prea multa lume, inseamna ca legea trebuie schimbata, ca nu o sa schimbam poporul. Ne miram ca poporul este corupt, ca toata lumea incalca legea. Daca toti suntem corupti, inseamna ca nimeni nu e corupt. Coruptia inseamna deviere si devierea nu poate fi a majoritatii sau a unanimitatii¬, a spus Severin, condamnat in februarie anul acesta la trei ani si trei luni de inchisoare cu executare de Inalta Curte de Casatie Justitie, decizie care insa nu este definitva.

Adrian Severin a fost trimis in judecata in septembrie 2013, fiind acuzat ca, in perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la publicatia britanica "The Sunday Times", care efectuau o investigatie sub acoperire, de a-i plati 100.000 euro anual in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, si a votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care acestia pretindeau ca o sustin, pe de alta parte.