Sociologul Barbu Mateescu afirma, intr-o analiza publicata pe blogul lui, ca baza electorala a PSD este, in prezent, "mica burghezie de stat", si nu romanii cu studii primare, asa cum se intampla in anii 1990.

Astfel, PSD (pe atunci FSN) avea in 1992 voturile a 44% din romanii cu studii primare (maxim 8 clase sau o scoala profesionala). Intre 1992 si 1996 partidul pierde votanti datorita ruperii in doua (FSN si FDSN), unor involutii economice si detinerii indelungate a puterii, scazand la cota 27%. In 2000, urca inapoi la 42%.

De atunci si pana acum, PSD sau candidatii sai la prezidentiale nu vor mai ajunge decat cel mult la jumatatea valorii din 2000. Scrutin dupa scrutin, patru cincimi din romanii cu studii primare voteaza altceva decat PSD sau stau acasa, arata Barbu Mateescu.

In ultimii 15 ani, PSD nu a putut obtine nici macar sustinerea a un sfert din alegatorii cu studii primare, in conditiile in care partidul "si-a schimbat prioritatile fata de deceniul cand Ion Iliescu" era la conducere.

"In fata discursului modernizare-anticoruptie din epoca Basescu, partidul s-a repliat spre mica burghezie de stat, aliat natural al marilor bosi judeteni in fata valurilor de schimbari si provocari. Iar la stat nu mai exista aproape deloc angajati cu studii primare", afirma Barbu Mateescu, care noteaza ca angajatii statului sau administratiilor locale care voteaza PSD sunt "oameni in varsta care vor sa fie lasati in pace inainte de pensie, cetateni pentru care taierile de salarii din 2010 au fost un soc, romani pentru care modificarea status quo-ului a devenit tracasanta, persoane pentru care o spaga micuta (sau maricica) e naturala si binevenita, rude/amici/soti/sotii/amanti/amante ai membrilor PSD care si-au gasit un loc de munca caldut care ar fi periclitat de initiative meritocratice precum si multe, multe alte categorii".

In opinia sa, acest lucru explica si faptul ca Liviu Dragnea, in absolut toate sondajele, e mai putin credibil in ochii votantilor PSD decat Ponta.

"In anii '90 Dragnea ar fi fost un mare lider. Dar electoratul social-democrat nu mai este acum constituit din unchiesi cu camesuta alba, care se sprijina pe toiag in timp ce oile pasc molcom pe glie. Votantul PSD tipic are birou, are calculator cu Windows XP (nu versiuni mai noi, intrucat depinde de bugetul de achizitii al ministerului sau primariei), stie pe dinafara rata leu-euro, poseda un vocabular solid si acceseaza site-urile cu conspiratii prin Facebook. Unchiesii nu mai au cu cine sa voteze sau au emigrat. Ponta reprezinta mai bine PSD-ul de acum decat Dragnea, e mai apropiat de profilul lor educational si mental", spune sociologul.

In opinia sa, acest lucru este reflectat si in discursul PSD, unde "tema principala e stoparea reformelor de orice fel, atata timp cat ele lovesc PSD-ul in sine sau pe birocrati".

"Nu exista programe, idei, mesaje, initiative care sa aiba de-a face cu saracia. Exista si o exceptie de la regula care are de-a face cu pensionarii, dar si aici se pot identifica nuante, prea multe pentru aceasta postare (...) PSD nu vorbeste niciodata despre drepturile angajatilor decat daca ... sunt ai statului. Mai nou Dragnea a deschis subiectul creditelor in franci elvetieni, un subiect autentic de grija pentru clasa de mijloc dar nu pentru oamenii care traiesc pe salariul minim pe economie sau nici macar atat", afirma Barbu Mateescu.

Citeste restul analizei pe blogul lui Barbu Mateescu, Sociollogica.