Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, joi, ca Parlamentul este o "gluma" si "nu mai controleaza Executivul in niciun fel", ocupandu-se doar de ordonantele Guvernului nu si de initiativele legislative, transmite News.ro.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

El si-a exprimat speranta ca dupa alegerile din decembrie Romania va avea un guvern politic, "cu o sustinere clara".

Kelemen Hunor a declarat ca cea mai mare miza a alegerilor din decembrie este "aducerea inapoi in Parlament a deciziilor politice".

"Eu sper ca dupa 11 decembrie vom avea un guvern politic, cu o sustinere clara. Parlamentul acum are multe, multe defecte si este vazut destul de negativ. Din pacate, nu isi mai indeplineste rolul consacrat in Constitutie, nu legifereaza asa cum ar trebui, este o legiferare haotica, de obicei se ocupa de ordonante care vin de la Guvern si nu initiaza legi. Deci, functia de legiferare este cumva subrezita", a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adaugat ca "nici functia de control nu mai exista".

"Acest parlament nu mai controleaza Executivul in niciun fel, este o gluma de un an sau chiar mai mult. Eu consider ca, intr-o democratie parlamentara, Executivul trebuie sa fie sub control parlamentar in orice moment, la fel si institutiile de forta. Nici cu reprezentativitatea nu stam bine, fiindca fata de 2012 lucrurile s-au schimbat in mod radical, ceea ce nu este corect si nu ar trebui acceptat. Cea mai mare boala a parlamentarismului in Romania este aceea ca sunt partide care au intrat in Parlament si nu mai exista, dar sunt partide care n-au participat la alegeri si, bine merci, acum se afla in Parlament, cu grupuri parlamentare si tot ce trebuie. Deci, vointa electoratului demult nu mai este reprezentanta", a mai spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor se afla la Arad pentru a participa la manifestatiile care au loc in fiecare an, in 6 octombrie, in Parcul Reconcilierii Romano-Ungare, unde sunt comemorati 13 generali care au fost excutati in timpul Revolutiei de la 1848-1949.