Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului, o intreaba pe Raluca Pruna, ministrul Justitiei *, cati cetateni romani au avut telefoanele si calculatoareale interceptate in anii 2014, 2015 si 2016, intr-o serie de intrebari inregistrate la compartimentul de specialitate de la Senat.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

*Comunicatul transmis de Senat afirma ca intrebarile sunt adresate premierului Dacian Ciolos, Tariceanu a precizat insa intr-o conferinta de presa ca este o eroare si intrebarile sunt pentru ministrul justitiei.

La ce intrebari asteapta Tariceanu raspuns, potrivit unui comunicat de presa:

"1. Care este numarul cetatenilor romani carora le-au fost interceptate si inregistrate comunicatiile efectuate prin telefon sau prin intermediul calculatoarelor personale in 2014, 2015 si in 2016 ?

2. Cate interceptari si inregistrari s-au facut, pe baza unor mandate pentru siguranta nationala, in anii 2014, 2015 si 2016, emise pe numele cetatenilor romani ?

Care este costul mediu lunar in anii 2014, 2015 si 2016 pentru interceptarea telefoanelor si a calculatoarelor personale ?

Care este costul lunar, in anii 2014, 2015 si 2016, pentru realizarea de stenograme ca urmare a transcrierii interceptarilor ?

Ce masuri au fost luate de Ministerul Justitiei pentru a preveni scurgerea premeditata de informatii confidentiale in spatiul public, din partea procurorilor, privind dosare aflate in faza de instrumentare?"

Aceste intrebari vin la o zi dupa ce liderul ALDE a anuntat depunerea unui proiect legislativ, in procedura de urgenta, de infiintare a Autoritatii Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor.

In plus, Tariceanu a afirmat la Romania TV ca a fost interceptat, in 2015, pe mandat de siguranta nationala, scrie Agerpres. "Am fost astazi la Inalta Curte, am stat si am asteptat indelung pe culoare, s-a dat un nou termen pentru ca in dosar sunt probleme legate de modul in care au intocmit dosarul procurorii. E vorba de, haideti sa spunem, legalitatea si regularitatea probelor, nu pot sa intru in mai multe detalii, interceptarile", a spus Tariceanu pe B1 TV.