Liberalii se vor consulta sambata cu privire la calea de urmat, in contextul demisiei lui Vasile Blaga din functia de copresedinte al PNL si de coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, a declarat secretarul general al formatiunii, Ilie Bolojan. Pe de alta parte, secretarul executiv al partidului, Cristina Traila, a declarat, vineri, ca doar prim-vicepresedintii din fostul partidul Democrat-Liberal vor putea ajunge sa preia copresedintia PNL, conform Statutului partidului.

Adriana SaftoiuFoto: Agerpres

Prim-vicepresedintii PDL sunt Adriana Saftoiu, Catalin Predoiu, Gheorghe Flutur, Anca Boagiu.

Mediafax relateaza, citand surse politice, ca Vasile Blaga "tine mortis" ca Adriana Saftoiu sa preia functia de copresedinte si ca Flutur ar fi refuzat propunerea.

La randul sau, Predoiu a dezmintit vineri, pe Facebook, speculatiile potrivit carora ar fi refuzat o propunere de a prelua functia de copresedinte al partidului. "E complet fals. E adevarat ca nu am solicitat si nu am cerut vreo pozitie in partid, dar este complet neadevarat ca am refuzat vreodata ceva ce mi-a cerut partidul", a scris Predoiu, insistand ca Vasile Blaga nu i-a facut nicio oferta.

"Sambata vor avea loc mai multe consultari cu liderii de organizatii PNL. La ora 15.00 va avea loc o reuniune a vechiului for de conducere al PDL, iar la ora 18.00 se va desfasura sedinta conducerii PNL cu liderii de filiale", a precizat Bolojan, la sediul partidului, potrivit Agerpres.

El a sustinut ca, la finalul acestei reuniuni, se va anunta solutia care va fi supusa aprobarii in Biroul Politic National al PNL, care ar putea avea loc luni sau marti.

Vasile Blaga a demisionat miercuri din functia de copresedinte al Partidului National Liberal si coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Decizia lui a venit dupa ce procurorii anticoruptie au dispus urmarirea penala in cazul sau pentru trafic de influenta.

Secretarul executiv Cristina Traila a precizat la randul sau, la sediul central al partidului, ca exista un Statut, care prevde, la articolul 160, ca PNL trebuie sa aiba doi copresedinti, in urma fuziunii dintre cele doua partide.

"Maine se va decide, pe de o parte, un reprezentant al fostului PDL, ca si copresedinte, in virtutea acestui articol din Statut. Sedinta este la ora 15.00, iar ulterior, la ora 18.00 aceasta propunere urmeaza sa fie confirmata intr-o sedinta a Biroului Politic National al PNL", a spus Traila, potrivit News.ro.

Aceasta a precizat ca imputernicirea Alinei Gorghiu sa ramana unic presdedinte al PNL ar putea interveni numai in ipoteza modificarii Statutului, iar timpul nu permite aceasta modificare a Statutului.

"E o chestiune de timp si de organizare, pentru ca o modificare de statut presupune o inregistrare la Tribunal, care ne-ar prinde in plina campanie electorala. Cred ca partidul ar trebui sa se preocupe de alegerile de 11 decembrie si mai putin de orgolii", a explicat ea.

Traila s-a referit si la variantele pentru copresedintia PNL, din partea democrat-liberalilor. "Potrivit Statutului, ai un numar de prim-vicepresedinti, ca nu degeaba sunt prim-vicepresedinti, la care trebuie sa te raportezi atunci cand iei o astfel de decizie. Prin urmare, cel care va fi copresedinte va fi din randul fostilor prim-vicepresedinti PDL", a spus Traila.

Ea a mentionat ca inca nu s-a stabilit cine va fi acea persoana, dincolo de speculatiile aparute, dar intra intr-un vot toti cei care au avut calitatea de prim-vicepresedinte al PDL.

Intrebata despre varianta ca europarlamentarul Daniel Buda sa preia copresedintia, Cristina Traila a afirmat ca acesta nu este prim-vicepresedinte al fostului PDL. "Sunt pure speculatii, de exemplu, eu mi-l doresc pe domnul Buda, de principiu, dar poate ca sef de campanie. Sunt atatea variante, dar aici ne ducem la Statut", a explicat aceasta.

Traila a tinut sa mentioneze ca, asa cum Vasile Blaga si-a asumat responsabilitatea, si ceilalti din fostul PDL trebuie sa isi asume aceasta responsabilitatea. "Nu e cum vrem, cum nu vrem. E cum se voteaza si cum este bine pentru partid", a spus Traila.