Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, marti, ca sustine ideea ca votul pentru cererile DNA sa fie date in cel mult 24 de ore de la primirea documentatiei in Parlament si ca votul sa fie deschis, la vedere, pentru ca astfel politicienii ar fi "responsabilizati" si nu s-ar mai "coaliza pe ascuns" pentru a decide cum voteaza, potrivit News.ro. "O prelucrare rapida ar inlesni toata discutia", a spus Iohannis, cu privire la propunerea PNL de urgentare a voturilor privind solicitarile DNA.

Klaus IohannisFoto: HotNews / DP

Intrebat daca sustine si ideea votului deschis, la vedere, Iohannis a confirmat: "Eu cred ca i-ar responsabiliza si nu s-ar mai putea coaliza pe ascuns, cateodata chiar impotriva vointei conducerii partidului".

Deputatii PNL au depus, marti, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor, potrivit caruia cererile privind incuviintarea urmaririi penale vor ajunge in maximum 24 de ore in plenul Camerei spre dezbatere si vot, iar votul va fi deschis. Liberalii au depus acest proiect dupa ce luni cereau deblocarea unuia depus in urma cu doi ani, care prevedea vot in 48 de ore pe toate cererile de ridicare a imunitatii parlamentarilor.

Potrivit secretarului Camerei Marcel Ciolacu, propunerea liberalilor a fost transmisa de catre Biroul Permanent Comisiei de Regulament.

"Biroul Permanent al Camerei Deputatilor are obligatia sa transmita de indata solicitarea Comisie Juridice, care va dezbate si va depune raportul in maximum 24 de ore. In interiorul acestui termen se realizeaza audierea deputatului si studiul documentelor inaintate de procurorul general", se arata in proiect.

Potrivit proiectului, raportul comisiei juridice se aproba prin vot deschis al majoritatii membrilor prezenti.

Potrivit legislatiei in vigoare, aceste proiecte se voteaza secret, cu bile.