Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat marti ca nu se opune organizarii unui congres extraordinar al formatiunii sale inainte de alegeri, dupa propunerea facuta de senatorul Vasile Nistor, insa ca ar prefera ca acesta sa aiba loc dupa alegerile parlamentare. Tariceanu a afirmat ca nu vrea sa comenteze pe marginea cererii facute de Nistor pentru demisia sa din fruntea Senatului. La randul sau, Daniel Constantin a declarat pentru Agerpres ca partidul este unit si preocupat in aceasta perioada de elaborarea listelor pentru alegerile parlamentare.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sunt foarte deschis la aceasta idee, poate ar fi benefic" un Congres, a spus Tariceanu.

Intrebat cum ar caracteriza relatia sa cu Daniel Constantin, acesta a raspuns "o relatie colegiala", adaugand ca "nu s-a schimbat nimic".

In ceea ce il priveste pe senatorul Vasile Nistor, Tariceanu spune ca nu este adeptul excluderii intr-un partid liberal.

In privinta ideii ca la congres sa fie ales un presedinte unic de partid, Tariceanu a declarat: "Sistemul de copresedintie are si avantaje si dezavantaje", dand exemplul PNL-ului si adaugand ca lucrurile nu sunt mult diferite la ALDE.

"Dupa viitorul congres ar trebui sa rezolvam aveasta chestiune si sa mergem spre presedintie unica. Viitorul congres eu l-as vedea dupa alegeri. Daca se cere acum nu ma opun deloc" a mai spus Tariceanu.

Senatorul Vasile Nistor spune ca este pregatit inclusiv pentru varianta excluderii sale din ALDE, in timp ce copresedintele formatiunii, Daniel Constantin, sustine ca partidul este unit si preocupat in aceasta perioada de elaborarea listelor pentru alegerile parlamentare.

Constantin a declarat pentru Agerpres ca motivele care au stat la baza solicitarii senatorului Vasile Nistor tin atat de discutiile purtate cu privire la listele de candidati pentru viitorul Parlament, cat si de faptul ca senatorul nu mai detine, in aceasta sesiune parlamentara, functia de vicepresedinte al Senatului.

"Nu stiu la ce concluzie se va ajunge in partid sau la ce concluzie va ajunge domnia sa (Vasile Nistor - n.r.). Indiferent de concluzie, vreau sa ii multumesc de acum pentru activitatea pe care a avut-o aproape cinci ani in cadrul PC si apoi in cadrul ALDE. Am avut o discutie cu domnia sa. Sunt cel putin trei motive care au stat la baza deciziei dansului. In primul rand, listele pentru viitorul Parlament. Au fost anumite discutii, unele stiute, altele mai putin stiute. In al doilea rand, este vorba de ceea ce s-a intamplat la Senat, acolo unde dansul ocupa functia de vicepresedinte, si, in al treilea rand, a avut anumite nemultumiri referitoare la anumiti colegi. Toate aceste lucruri sunt normale intr-un partid viu",

Potrivit acestuia, ALDE este un partid unit, concentrat pe definitivarea listelor de candidati pentru parlamentare.

"E o perioada in care, apropiindu-ne de definitivarea listelor pentru viitorul Parlament, in toate partidele exista miscari. Nici ALDE nu este lipsit de asemenea miscari, dar ele nu sunt masive. Cele mai multe plecari sunt din PNL si acolo pe buna dreptate, fiindca pe viitoarele liste se pare ca vor fi in special membri PDL. (...) Noi ne concentram pe elaborarea listelor si preocuparea mea este sa avem, pe langa oamenii cu experienta, oameni noi, care sa aduca plus valoare Parlamentului. Avem deja doi rectori care vor candida si vor fi membri ai viitorului Parlament. (...) Avem un obiectiv de atins si pentru asta suntem foarte uniti", a mai spus liderul ALDE.

Potrivit Statutului ALDE, adoptat de Congresul de fuziune PLR - PC din 19 iunie 2015, sanctiunea excluderii unui membru al partidului se poate aplica inclusiv in situatia in care acesta 'a savarsit abateri grave de la disciplina partidului, inclusiv prin actiuni sau declaratii publice impotriva hotararilor luate prin vot de organismele de conducere ale partidului la toate nivelele sau impotriva conducerii partidului la toate nivelele' (articolul 18, litera c).

Senatorul ALDE Vasile Nistor i-a solicitat luni copresedintelui formatiunii, Calin Popescu-Tariceanu, sa isi prezinte demisia din functia de presedinte al Senatului intrucat este 'acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului'.

"Sunt pregatit si pentru acest lucru (excluderea din partid - n.r.). Daca domnii colegi vor lua aceasta decizie inseamna ca se autodistrug ca oameni politici pentru ca numai un congres poate sa hotarasca ce se intampla in interiorul unui partid, nu dl Tariceanu, nu dl Daniel Constantin, nu dl Vasile Nistor, nu dl Barbu. (...) Eu am iesit cu aceste criterii de evaluare pentru ca am simtit ca partidul va disparea din politica in momentul in care acesti oameni (cu probleme in Justitie - n.r.) vor ocupa locurile pe lista. (...) Daca se considera abatere disciplinara ca impui niste criterii de evaluare, sa respecte niste criterii pe care majoritatea romanilor si le doreste, inseamna ca este clar, pot sa o faca. Le urez succes", a declarat Nistor, marti, pentru AGERPRES.

In ce priveste posibilitatea de a se orienta spre alt partid politic, el a spus ca se va gandi la aceasta chestiune numai in situatia in care conducerea ALDE "va lua o decizie sinucigasa - sa excluda un om din partid pentru niste principii foarte sanatoase".

"Deocamdata nu m-am gandit la lucrul acesta fiindca eu sunt un om de constructie. Ma voi gandi in momentul in care conducerea partidului va lua o decizie sinucigasa - sa excluda un om din partid pentru niste principii foarte sanatoase pentru clasa politica romaneasca. Daca se va lua aceasta decizie, oamenii care sunt curati vor pleca probabil la un partid care sustine oamenii curati si in ALDE va ramane doar zona gri a politicii romanesti", a explicat Nistor.