Propunerea legislativa privind declararea Zilei Proclamarii Independentei Romaniei - 9 mai ca zi de sarbatoare nationala a fost adoptata tacit, luni, de Senat, ca urmare ca depasirii termenului de dezbatere (22 septembrie) in prima Camera parlamentara sesizata, scrie Agerpres.

Conform initiativei deputatului PNL Daniel-Stamate Budurescu, "Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si celelalte autoritati ale administratiei publice centrale si locale urmeaza sa organizeze manifestari prilejuite de sarbatorirea acestei zile, fondurile necesare urmand a fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autoritatilor si/sau institutiilor publice, in limita alocatiilor bugetare aprobate".

Potrivit expunerii de motive, 9 mai 1877 - Ziua Proclamarii Independentei Romaniei, 24 ianuarie 1859 - Ziua Unirii Principatelor Romane Moldova si Tara Romaneasca si 1 Decembrie 1918 - Ziua Unitatii Nationale "constituie reperele formarii statului roman modern, unitar, suveran si independent".

Comisia de cultura ii acordase raport favorabil, dar acesta nu a mai fost dezbatut in plen din cauza implinirii termenului de adoptare tacita.

Propunerea legislativa este transmisa Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.