Premierul Dacian Ciolos a avut vineri dimineata, la New York ,o intalnire bilaterala cu omologul sau din Republica Moldova, Petru Filip, au declarat surse oficiale citate de Agerpres. Cei doi oficiali au analizat stadiul proiectelor din domeniul economic, care s-au aflat pe agenda in timpul vizitei lui Ciolos la Chisinau de luna trecuta, dar si evolutiile interne si stadiul reformelor din Republica Moldova, cu accent pe masurile necesare pentru incheierea aranjamentului cu FMI.

Dacian CiolosFoto: Guvernul Romaniei

Tot vineri, Dacian Ciolos s-a intalnit si cu presedintele albanez, Bujar Nishani, cu care a discutat despre obiectivul strategic al Albaniei de aderare la Uniunea Europeana, dar si despre posibilitatile de cooperare economica intre cele doua tari.

Presedintele albanez a lansat o invitatie companiilor romanesti sa investeasca in tara sa, mai ales in domeniile energie, turism, agricultura, infrastructura.

In cadrul intalnirii a fost subliniata importanta asigurarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, context in care partea albaneza a informat ca a fost gasita o solutie in ceea ce priveste Casa Iorga din Saranda.

Autoritatile romane au subliniat de-a lungul timpului importanta finalizarii rapide a procesului de retrocedare a Casei Iorga din Saranda, proprietate a statului roman, nationalizata dupa instaurarea regimului comunist in Albania si vanduta de autoritatile albaneze unei persoane private dupa caderea regimului totalitar in 1991.