Un val de politicieni cu dosare penale pentru coruptie sau chiar condamnati definitiv a aparut pe listele de candidati ale ALDE, ceea ce a dus la aparitia unor tensiuni majore in interiorul partidului condus de Calin Popescu Tariceanu. Lideri de filiale sunt nemultumiti de transformarea partidului intr-un adapost pentru politicieni penali, dar si de discursul dur impotriva luptei anticoruptie al lui Tariceanu, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Ultima astfel de acizitie a avut loc ieri, cand ALDE l-a transferat de la PNL pe Andrei Volosevici, fost primar al Ploiestiului, care a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu si trafic de influenta. Volosevici a fost deja anuntat de ALDE candidat la Camera Deputatilor. DNA il acuza pe Volosevici ca in 2012, ca primar de Ploiesti, Volosevici ar fi primit de la un om de afaceri o mita de 80.000 lei in schimbul acordarii unui contract pentru construirea unei parcari in Ploiesti.

Alde achizitii penale care ii nemultumesc pe membrii ALDE:

- Dian Popescu, exclus din PNL dupa ce a fost condamnat la 5 luni de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

- Gigi Chiru: condamnat in prima instanta la sase luni inchisoare cu suspendare pentru mita electorala in alegerile locale din 2012

- Mircea Molot: urmarit penal pentru trafic de influenta in forma continuata, luare de mita in forma continuata; acuzat de conflict de interese.

- Ion Ariton: trimis in judecata in dosarul "Gala Bute"

- Aristotel Cancescu: trimis in judecata de DNA sun acuzatia de abuz in serviciu (cinci infractiuni), luare de mita, spalare a banilor, trafic de influenta

- Cristian David; fostul ministru de Interne e trimis in judecata pentru luare de mita

- Dorinel Ursarescu, condamnat in prima instanta la un an de inchisoare cu suspendare pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii. E cercetat de DNA intr-un nou dosar de coruptie

- Ovidiu Silaghi, urmarit penal in mai multe dosare penale

- Steluta Cataniciu, acuzata de ANI de conflict de interese administrativ, a pierdut procesul cu ANI

- Adrian Stef, acuzat de ANI de conflict de interese penal

Acestora li se adauga Daniel Chitoiu si Varujan Vosganian, carora Parlamentul a refuzat sa le ridice imunitatea pentru a fi cercetati de DNA in dosare de coruptie.

Pe langa politicienii cu probleme penale, ALDE a inregimentat si personaje controversate precum Teodor Melescanu - ministrul de Externe care a refuzat sa deschida mai multe sectii de vot in diaspora inainte de turul 2 al alegerilor prezidentiale din 2014, Tudor Ionescu Tudy, finul de botez al lui Tariceanu schimbat rapid din functia de viceprimar al Bucurestiului dupa scandalul public cu imaginile deocheate, sau Mihaita Calimente - un obisnuit al scandalurilor mediatice.

Insusi presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, este trimis in judecata de DNA pentru acuzatiile de mărturie mincinoasă si favorizarea făptuitorului intr-un dosar disjuns din dosarul lui Bogdan Olteanu.